Sprzęgło – problemy/pytania

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez File » 27 cze 2010, 22:07

Myjk napisał(a):Jak już było napisane wielokrotnie – zwykła rzecz. Wszystkie objawy występują w tych autach od nowości.
Znaki na ziemi i niebie wskazują na to, że taki efekt daje koło 2M lub sprzęgło.

bylem z tym wczoraj w ASO Dabr. Gorn. i chcialem wyludzic naprawe gwar. Powiedzieli(tradycyjnie dla ASO zreszta) "typ tak ma", ale za to kawe dali gratis :]

Zmiana z biegow 1->2 z 2->3 na zimnym silniku. Jak wszyscy. W ASO mowili ze ten dzwiek to na pewno nie 2M(zreszta mam auto z 2007 i przeb. 80 000km wiec raczej nie to).
Przyzwyczaje sie.
Początkujący

Od: 24 kwi 2010, 20:51

Postprzez Myjk » 27 cze 2010, 23:32

File napisał(a):W ASO mowili ze ten dzwiek to na pewno nie 2M(zreszta mam auto z 2007 i przeb. 80 000km wiec raczej nie to).

Skoro na pewno nie koło 2M, to co w takim razie – powinni chyba wiedzieć?
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Enduro » 28 cze 2010, 00:28

grają na czas/zwłoke!
w takich sytuacjach proponuje pisemnie wniosek o usunięcie usterki oddać,
najlepiej w obecności świadków ,może adwokata/tak dla postrachu i powagi (może jakiś znajomy..)
a najlepiej jakby do takiego wydarzenia dołączył rzeczoznawca PZM/tu..
i poinformować ich w tej rozmowie o wstępnych kontaktach z turbo/kamerą...
pozdr. i powodzenia
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez File » 28 cze 2010, 15:50

Enduro napisał(a):grają na czas/zwłoke!
w takich sytuacjach proponuje pisemnie wniosek o usunięcie usterki oddać,
E.

Done!

2M wg goscia z serwisu to metaliczny stukot. W moim przypadku z pewnoscia tak nie jest. Jestem dobrej mysli gwarancje mam do wrzesnia ;P
Początkujący

Postprzez Myjk » 28 cze 2010, 15:53

"Metaliczny stukot" to może i jest jak K2M jest zdewastowane...
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez Enduro » 28 cze 2010, 17:29

podjedz gdzies indziej w celu dokonania osluchu tego stuku.
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez File » 28 cze 2010, 19:01

Wcześniej byłem jeszcze w aso w Częstochowie i tam te zstwierdzili ze wszystko ok i trzeba się prZyzwyczaic... Znacie może jakiś dobry serwis o spec. Mazdy na Śląsku? Zmartwiliscie mnie bo w jeździe to nie przeszkadza...
Początkujący

Postprzez krzych » 28 cze 2010, 21:23

Jedz do MazVagTech, moze oni powiedza Ci co to, wtedy podjedziesz na gwarancji narawic.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez CZARNY303 » 5 wrz 2010, 12:05

hej! tydzień temu kopiłem mazdę 6 2003 148tys przebieg i mam problem z sprzęgłem:( często nie mogę wrzucić 1 jak ruszam albo pedał zostaje w dole!!!na początku myślałem ze to pompka od pedała wymieniłem ale nic nie pomodli!:( co radzicie?jestem nowy i przepraszam jak coś nie tak napisałem i nie tu gdzie trzeba a pomocne rady z góry dziękuje!
CZARNY303

Postprzez Enduro » 5 wrz 2010, 23:17

CZARNY303 napisał(a):he...często nie mogę wrzucić 1 jak ruszam albo pedał zostaje w dole!!!!

bez konkretnych ogledzin mechanika nic nie wskorasz..
pozdr.
E.
Forumowicz

Postprzez kingkong » 6 wrz 2010, 14:39

Witam

Posiadam diesla z 2004r, 121 km z przebiegiem 120 tyś.
W zeszłym tygodniu padło sprzęgło (pedał się zapadł i finito).
Zorganizowałem nowe (tarcza, docisk, łożysko firmy exede koszt. 1720 złociaki <płacze> )

Ale to początek problemu: żeby wymienić sprzęgło trzeba ściągać silnik z kołyską, skrzynię itd itp. więc nie każdy mechanik się tego podejmie... (pomijam już fakt że każdą śrubę trzeba było odkręcać z pomocą palnika ale to osobny temat rzeka...)
A i owszem zmienili.... Na sucho lub przy baaardzo delikatnej, spokojnej jeździe chodzi fajnie...
Jednak przy normalnej jeździe gdzie trzeba to sprzęgło nieco dynamicznej wciskać pojawia się problem – trudno słowami określić ten hałas – ni to skrzypnięcie, ni to chrupnięcie, ni to buczenie w momencie samego wysprzęglania (czyli w momencie zapracowania sprzęgła) pozostała cześć drogi pedała sprzęgła przebiega bez zakłóceń.
Dzisiaj ponownie zawisła na podnośniku, a panowie nie maja pojęcia co poszło źle twierdząc że konstrukcja tego sprzegła jest taka że nie można tego źle złożyć. Odpowietrzone było i to kilkakrotnie.

Stare na oko nie wyglądało źle choć fachowcy twierdzą że tarcza już na wykończeniu a docisk spalony

Sprzęgło dobrane z vin więc co ? feler ?
RATUNKU !!!
Początkujący

Od: 27 sie 2010, 12:38

Postprzez Enduro » 6 wrz 2010, 14:55

king kong napisał(a):Sprzęgło dobrane z vin więc co ? feler ?
RATUNKU !!!

raczej montazowy, przypuszczam ze nie nasmarowli lapki/dzwigni i to ona na sucho trze..
ale moge sie mylic,absolutnie
pozdr.E
Forumowicz

Postprzez kingkong » 7 wrz 2010, 08:27

Enduro napisał(a):raczej montazowy, przypuszczam ze nie nasmarowli lapki/dzwigni i to ona na sucho trze..
ale moge sie mylic,absolutnie
pozdr.E

Mechanik najpierw wyczyścił łapkę a następnie ja przesmarował dokładnie. Pada przypuszczenie że jednak to feler którejś z nowych części sprzęgła, więc każdą z nich podmieniają ze starą częścią
Początkujący

Od: 27 sie 2010, 12:38

Postprzez Basilius » 7 wrz 2010, 10:27

Witam,
podepnę się do tematu ponieważ ostatnio też spotkało mnie to samo, biegi wchodzą ok, wsio śmiga, ale raz mojej żonie i raz mnie na zimnym samochodzie pedał sprzęgła został w podłodze. Odciągnąłem go spowrotem i na razie jest ok. Ale objaw zdecydowanie niepokojący :( Samochód zimny za kazdym razem. Może zna kto przyczynę takiego stanu rzeczy?
Welcome to the Internet,
where men are men,
women are men,
and children are FBI agents.
Forumowicz

Od: 4 cze 2009, 09:00
Auto: Mazda 6 GY, 2.0 CD 143KM(166), Mazda MX-3 2.5 V6 KL-ZE

Postprzez wins__76 » 7 wrz 2010, 11:32

Do Basilius

Sprzęgło rozłączane jest za pomocą hydraulicznego siłownika. On też się wyrabia. Nie wiem jak jest w Madzi, ale np. w Nissanie jest zestaw naprawczy do tego siłownika. Wymienia się uszczelki. Pedał został ci w podłodze bo siłownik nie odbił. Sprawdź czy nie cieknie płyn z siłownika, jeżeli tak, trzeba rozejrzeć się za zestawem naprawczym.
Początkujący

Od: 16 sie 2010, 15:20
Auto: Madzia 6 2003 2,0 D 121KM

Postprzez mscorp » 12 wrz 2010, 09:24

Sprawdź również elastyczny przewód ciśnieniowy znajdujący się pomiędzy sztywnymi przewodami.
Może być tak, ze podczas zwiększania ciśnienia przewód pęcznieje, tym samym nie wytwarza odpowiedniej sily do wyciśniecia tłoczka, a pedał sprzęgła wpada w podłogę.
Sprawdź stan tego wężyka tylko podczas wciśniętego sprzęgła.
mscorp

Postprzez koluk » 13 wrz 2010, 08:50

Że się podczepię pod temat sprzęgła...
Ostatnio jak wciskam pedał sprzęgła tuż przy podłodze słychać delikatne skrzypienie.
Kolega zasugerował nasmarowanie linki od sprzęgła WD-40. Co Wy na to? Pomoże to?
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 mar 2009, 12:59
Auto: Mazda 6 2.0CiTD

Postprzez krabdul » 13 wrz 2010, 10:11

Powiedz kumplowi, że postawisz mu skrzynkę flaszki jak Ci nasmaruje linkę ;)
Wystarczyło looknąć post wyżej by dowiedzieć się, że w M6 jest sprzęgło hydrauliczne
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez Enduro » 13 wrz 2010, 10:39

koluk napisał(a):...słychać delikatne skrzypienie.
Kolega zasugerował nasmarowanie linki od sprzęgła WD-40. Co Wy na to? Pomoże to?

brak linki w tym aucie!
skrzypienie moze powstawac na dzwigni w srodku skrzyni
i moze sprobowac to nasmarowac
pozdr
E.
Forumowicz

Postprzez koluk » 13 wrz 2010, 10:39

postawię ;)
...musialem zapytać aby się upewnić :]
a swoją drogą – co może wydawać dźwięk zbliżony do skrzypienia gumy przy maksymalnym wciśnięciu pedału sprzęgła?
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 mar 2009, 12:59
Auto: Mazda 6 2.0CiTD