Wymiana Calego Wydechu w 323F V6 24V!!!

Postprzez Whisky » 25 cze 2010, 18:39

Witam !!!
Jesli byl juz taki temat to nie bijcie :P Ale musze szybko uzyskac fachowe informacje :) a gdzie indziej mam sie zapytac jak nie tu hehe.A wiec problem jest tego typu ze urwal mi sie calkowicie koncowy tlumik i musze go wymienic. Tłumik jest calutki we rdzy wiec jakies spawanie nie wchodzi w gre. I tu pytanie do was moim wybaciele :P a mianowicie:
Czy Kazdy tłumik przeznaczony dla mazd 323F z 94-98 roku pasuje do wersji V6 24V KF ??? Pytam sie bo jak pojade do mechanika to spiewa mi okolo 600 zł za caly wydech a tak to na allegro mozna wychaczyc w naprawde dobrym stanie (uzywany oczywiscie)caly wydech za ok 200 zł tylko poprostu nie mam pewnosci czy kazdy tłumik do mazd 323F dla roku 94-98 bedzie pasowal.Prosze o szybką odpowiedz i sory za kłopot. Pozdrawiam!
Początkujący

Od: 7 paź 2008, 10:53
Auto: Mazda 323F BA 2.0 V6 97r.

Postprzez marcin89 » 25 cze 2010, 18:48

viewtopic.php?f=116&t=99026

Do 2.0 tylko od 1,8 i wyżej .
Początkujący

Od: 26 gru 2008, 18:33
Auto: 323f 95 2.0 V6

Postprzez Beny » 25 cze 2010, 19:10

Srodkowy jest taki sam ,sprawdzałem w katalogu wystarczy tylko przerobić kołnierz łaczący z kółnierzem końcowego tłumika.
Ostatni zakładaja od 1,8 ale z tego co widze on jest krótszy,wiec chyba lepiej używke od 2,0.Ja kupiłem w idealnym stanie za 150zł z przesyłką.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez grabu122 » 26 cze 2010, 17:36

....właśnie tego się bałem/boje w przypadku BA V6 :|
aby koszty utrzymania mieściły się w budżecie domowym :D człowiek musi "kombinować" i nawet taką podstawową rzecz eksploatacyjną jak tłumik spawać, przerabiać, czy szukać używki :P
Forumowicz

Od: 28 paź 2008, 20:29

Postprzez Whisky » 28 cze 2010, 22:44

DObra i teraz tak bylem dzisiaj u dwóch specy od tłumików i oboje mniej wiecej mieli to samo do powiedzenia. dzwonili po tych swoich hurtowniach i ustali z 323F BA V6 nie ma zaminnikow jesli chodzi o tłumiki i podal mi cene. 340zł za srodkowy i 780 zł !!!!!!! za koncowy Bosala wiec ja sie pytam czy on mnie w hu..a nie robi bo az wierzyc mi sie nie chce.Wiec oprocz wydechu za 1120 zł mam opcje taka ze gosc powiedzial ze za 250 zł zrobi mi go tak ze bede jeszcze z 1.5 roku pojezdze.Wiec nie wiem co zrobic ??? A moze wy wiecie czy nii mozna cos taniej znalezc na necie tylko zeby napewno pasowalo bo z tym to roznie.Ktora z tych opcji byscie wybrali 1100zł za tlumik spawanie za 250zł czy ryzykowanie i kupowanie w "slepo" na allegro?? Prosze pomozcie bo naprawde niewiem co zrobic.Pozdro
Początkujący

Postprzez maro1982 » 29 cze 2010, 00:08

Siemka,ja osobiscie napewno nie wydałbym ponad 1tys na wydech:(...obstawiam ze raczej masz do wymiany same rury a nie konkretnie tłumiki(bo najczesciej rdzewieja rury i łączenia rur z tłumnikami,w skarajnych wypadkach tłumnik)wiec jesli tylko rury to proponuje samo spawanie(oczywiscie z wymiana tych zardzewiałych rur na inne nie zardzewiałe bo inaczej to nie ma sensu,takie rury mozna za grosze kupic na jakichs złomach-cena od kilograma:)abys tylko wiedział jaka masz srednice u siebie i mniej wiecej kształt,jesli jednak tłumnik do wymiany to i tak bym nie kupił nówki tylko uzywke,jesli masz jakiegos znajomego spawacza najlepiej z migiem to załatw sobie jakies rury ewentualnie tłumnik jesli masz do wymiany i mu zawiez do spawania,jesli ma głowe na karku to napewno zrobi to dobrze,ja u siebie mam 1,8 i tłumniki ma dobre ale i tak bede kombinował zrobic sobie przelotowy a pozniej pewnie 4-2-1:)tylko budrzet mnie ogranicza:(a wszystko bede robił najmniejszym kosztem,czyli rury ze złomu(kształt mam juz w głowie wiec nie bedzie problemu:)tłumniki nawet nie beda z mazdy tylko jakies przelotowe,aby nie było głosno tylko delikatny pomruk:)a wszysko albo sobie sam pospawam zwykłą spawarka(choc nie mam zadnych uprawnien itp-sam sie nauczyłem spawac:)a jak nie to dam znajomemu za samo spawanie bo reszte to sobie sam przygotuje-chodzi o kształty i zawieszenie tłumnika,aby tylko pospawał:)juz nie raz robiłem sobie w autach tłumniki,kiedys w vento nawet zobiłem sobie podwójny i tak mi sie udało zrobić ze po obu stronach w równiej ilosci para wychodziła:)efekt za....bisty:)............tylko jedno ale :)..rury nie moga być mniejsze niz masz oryginalnie(srednica) bo bedzie mniejszy przelot i moze pare kucy ubyć:(najlepiej dac nieco wieksze ale ma to sens tylko przy tłumniku przelotowym i kolektorem sportowym:)tak wiec decyzja nalezy do Ciebie,ja bym nawet wywalił katalizator tylko jesli nie miałbys problemów z przeglądem bo to róznie bywa:)jeden patrzy i inny nie:)pozdro
Mody w toku choc brakuje kasy:( ale juz alusy czarne sa:)niedlugo czarne szybki i tłumik przelot i dolot, a pózniej moze 4-2-1,a kiedys kiedys sport zawiecha :)
Początkujący

Od: 17 maja 2010, 21:56
Auto: 323F BA 1.8 DOHC 16V 95r w sekwencji

Postprzez Beny » 29 cze 2010, 08:50

Whisky zmień tłumikarza :)
Środkowy tłumik jest do dostania z firmy Asmet za 200zł
A dobranie samej srodkowej puchy u mnie kosztuje 150zł (puszka nowa wspawana do starych rur bo sa zdrowe)
Ewentualnie maxitun czy jakos tak na forum robi dobre wydechy.

A jak juz bardzo chcesz po kosztach to w dziale sprzedam jest kolega JuriL85 ma duzo czesci do V6 jego zapytaj.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Whisky » 30 cze 2010, 17:41

No i krecilem sie i krecilem i wymyslilem nastepujaca.Poszedlem za rada i zmienilem tlumikarza i ten drugi wymyslil ze koncowy wstawi mi z 1.8 tylko go troche przerobi a srodkowy gdzies 2/3 wstawi nowego tylko puche zostawi bo jest dobra i za to wszystko wliczajac robocizne policzyl mi 300 zł :) wiec chyba nie okradl mnie za bardzo co?? :) Mysle ze stratny nie bede a problem bedzie z glowy :)
Początkujący