Antena elektryczna w Maździe 323 BA – wątek wspólny
A wiecie może czym w ogóle zastąpić tą plastikową taśme podnoszącą ? bo mnie coś natchnęło na naprawe tejże anteny, ale taśma była połamana w 4 miejscach... Nie pytajcie jak to sie zrobiło. Ja byłem grzeczny 

Diesel forever :*
- Od: 18 maja 2010, 14:08
- Auto: Mazda 626 GE comprex
Marek 161BD081 napisał(a):Antek 1.5 napisał(a): hehe ja tez tak zrobiłem ale.... miałem pasek w 3 częściach i jeden jakieś 1,5 cm zaginął w akcjijeśli wam też się tak zrobi to lipa, bo taśma jest wyliczona co do cm, więc po sklejeniu jak będzie za krótka to i tak się zerwie ....
A cóż Ty takiego opowiadasz?
Możesz mi powiedzieć dlaczego jak będzie 1.5 czy nawet 10cm krótsze to ma się zerwać?
W antenie nie ma wyłączników krańcowych w jej mechanizmie a jest tylko kontrola prądu silnika – zwiększony pobór prądu sygnalizuje osiągnięcie końcowej pozycji.
Tak więc skrócenie tego "bata" nie ma nic do tego czy się połamie czy też nie.
Jeśli będzie źle poklejony to jest bardziej niż pewne, że się połamie nawet jak będzie miał oryginalną długość.
kurcze to juz sam nie wiem, zgrzałem dobrze, w miejscu, gdzie taśma się nie zgina – na samym początku. Antena dobrze się wysunęła, a jak się chowała to przy samym końcu pasek strzelił i jeszcze silnik obrócił się o jakieś pół obrotu, więc myślałem, że to o właśnie tyle ile brakuje....

czuje na gardle nóż, w lusterku widzę kurz, TAM GDZIE IDĘ NIE OBRONI MNIE ANIOŁ STRÓŻ
- Od: 30 wrz 2009, 18:58
- Auto: mazda 323 f 1.5 dohc BA,
626 1.8 dohc GE black matte
sebas0026 napisał(a):nowka sztuka w ASO antena kosztuje 165zl bagnet
z miesiąc temu zapłaciłem w ASO w Łysomicach około 120zł
Temat byl juz poruszany ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
Tak więc mam uniwersalna antene elektryczną ale za cholere nie moge jej podłaczyc, wczesniej oczywiscie miałem zwykła antenę.
Słyszalem ze powinna byc kostka z 3 kablami ktora sie podłacza do anteny ktora tez ma 3 wtyczki, niestety wtyczki nie znaalazłem, ale za to znalazlem 3 kable zaizolowane i skrecone ze sobą (czarny, rózowy i czerwono niebieski)
Podejrzewam ze to własnie te kabelki, poniewaz ten rozwy jest podlaczony od strony radia do kabla ANT
PROBLEM w tym ze na dwóch pozostałych jest cały czas napiecie niezależnie od tego czy radio jest wlaczone, czy stacyjka przekrecona, czy wogole ten rozowy jest podlaczony do radia, przez co silnik anteny cały czas dziala i jak juz antena sie wsunie to silnik anteny wyje.
Prosze o rozwiazanie problemu, moze ktos juz podlączal antene uniwersalna, moze to problem elektryki w aucie lub anteny uszkodzonej.
EDIT
włsanie rozkreciłem tą antene i kabelki + i – idą prosto do silniczka bez żadnej elektroniki sterującej, wychodzi na to ze ta antena nie jest dostosowana do mazdy i zostaje sterowanie reczne, jesli sie myle prosze mnie poprawic.
Tak więc mam uniwersalna antene elektryczną ale za cholere nie moge jej podłaczyc, wczesniej oczywiscie miałem zwykła antenę.
Słyszalem ze powinna byc kostka z 3 kablami ktora sie podłacza do anteny ktora tez ma 3 wtyczki, niestety wtyczki nie znaalazłem, ale za to znalazlem 3 kable zaizolowane i skrecone ze sobą (czarny, rózowy i czerwono niebieski)
Podejrzewam ze to własnie te kabelki, poniewaz ten rozwy jest podlaczony od strony radia do kabla ANT
PROBLEM w tym ze na dwóch pozostałych jest cały czas napiecie niezależnie od tego czy radio jest wlaczone, czy stacyjka przekrecona, czy wogole ten rozowy jest podlaczony do radia, przez co silnik anteny cały czas dziala i jak juz antena sie wsunie to silnik anteny wyje.
Prosze o rozwiazanie problemu, moze ktos juz podlączal antene uniwersalna, moze to problem elektryki w aucie lub anteny uszkodzonej.
EDIT
włsanie rozkreciłem tą antene i kabelki + i – idą prosto do silniczka bez żadnej elektroniki sterującej, wychodzi na to ze ta antena nie jest dostosowana do mazdy i zostaje sterowanie reczne, jesli sie myle prosze mnie poprawic.
- Od: 27 mar 2010, 14:20
- Auto: 323F BA 1.5 96R
Ja zmontowałem przełącznik w kabel od anteny wychodzący z radia ale jak u ciebie jest osobno zasilany to wepnij przełącznik w kabel zasilający mechanizm tej anteny.Przeprowadz go progami do miejsca koło hamulca ręcznego tam są takie plastikowe zaślepki.Wyjmij jedną i wmontuj w nią przełącznik.Idealnie pasuje w środek zwykły prostokątny załącz\wyłącz i estetycznie wygląda.Jak chcesz to daj znać to podeśle ci fotki co i jak...
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...
bobinho napisał(a):Temat byl juz poruszany ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
EDIT
a ja mam takie pytanie... padł ci silnik anteny czy urwała się taśma w oryginale??? i myśl mnie taka naszła... skoro masz tę uniwersalną antenę i juz ją rozbierałeś to sprawdź czy pasuje bat z tasiemką do anteny oryginalnej z mazdy o ile masz silniczek sprawny... i napisz w razie czego czy jest opcja żeby dokonać takiego przeszczepu czy ta uniwersalna jest jakoś inaczej skonstruowana niż w naszych pojazdach...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
lesiux napisał(a):czym może być spowodowana za długa praca silnika anteny przy wyłączaniu radia? silnik się nie zatrzymuje i taśma zębata spada z trybka, przy rozkładaniu anteny zatrzymuje się normalnie.
sprawdź tę sprężynkę w antenie.. myć może się zsunęła albo pękła...
Witam, ja po zakupie swojej mazdy 323f(97) też mam problem z antena. Sprawa wyglada tak ze antena nie była wsunięta do końca tylko była "schowana" w połowie. w samochodzie nie było radia wiec nie mialem mozliwosci sprawdzenia czy działa. po podłączeniu radia słychać odgłos silniczka w antenie lecz antena sie w ogole nie wysuwa do góry. próbowałem srodka wd40 lecz nie pomogło? jaka może byc przyczyna tego ze antena sie nie wysuwa? jest mozliwosc naprawy tego? czy trzeba wymienic antene? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
- Od: 4 lip 2010, 15:59
Witam, kupiłem mazde 323f ( 97) i mam problem z antena. antena byla "schowana" nie było radia wiec nie miałem mozliowsci sprawdzenia czy antena dziala. po podpieciu radia antena sie nie wysuwa.. silniczek dziala lecz antena sie nie wysuwa, uzylem wd40 lecz to nic nie dalo ;/ jaka moze byc przyczyna ze antena sie nie wysuwa?
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
PS. szukałem podobnego tematu, i pisalem lecz nie została mi udzielona informacja wiec dlatego zalozylem nowy temat.
PS. szukałem podobnego tematu, i pisalem lecz nie została mi udzielona informacja wiec dlatego zalozylem nowy temat.
- Od: 4 lip 2010, 15:59
urwala sie tasiemka znajdujaca sie w srodku anteny,
byla a nawet jest fotorelacja z naprawy tej tasiemki
byla a nawet jest fotorelacja z naprawy tej tasiemki
- Od: 12 paź 2007, 17:38
- Auto: 323F BA 1.8 16v DOHC 1995
Toyota Celica VII – 2ZZ-GE – 2001
michalmadzia napisał(a):Witam, kupiłem mazde 323f ( 97) i mam problem z antena. antena byla "schowana" nie było radia wiec nie miałem mozliowsci sprawdzenia czy antena dziala. po podpieciu radia antena sie nie wysuwa.. silniczek dziala lecz antena sie nie wysuwa, uzylem wd40 lecz to nic nie dalo ;/ jaka moze byc przyczyna ze antena sie nie wysuwa?
dokładnie tak jak pisze kolega wyżej... plastikowa taśma zębata zerwała się od bata i dlatego nie chce się wysunąć... wyjmij antenę i albo szukaj samego bata z taśmą albo spróbuj naprawić tę co masz... ja swoją taśmę zreanimowałem i do dziś działa bez problemu...
Połamaną taśmę łatwo złączyłem w taki sposób:
Nad palnikiem kuchenki gazowej rozgrzałem 2 końce taśmy do odpowiedniego stanu i połaczyłem. Taśma wykonana jest z materiału bardzo łatwo spajającego się i łatwopalnego. Potem na stacjonarnej szlifierce oszlifowałem zbyteczny mareriał-zostawiłem ząbki które potem pogłębiłem pinlikiem czy czymś i spasowałem je w miare jak w oryginale. Antena działała.
Nad palnikiem kuchenki gazowej rozgrzałem 2 końce taśmy do odpowiedniego stanu i połaczyłem. Taśma wykonana jest z materiału bardzo łatwo spajającego się i łatwopalnego. Potem na stacjonarnej szlifierce oszlifowałem zbyteczny mareriał-zostawiłem ząbki które potem pogłębiłem pinlikiem czy czymś i spasowałem je w miare jak w oryginale. Antena działała.
Kompleksowe usługi informatyczne dla firm i klientów indywidualnych http://www.pc-express.pl
Naprawa nawigacji GPS, naprawa laptopów, serwis sprzętu elektronicznego, obsługa informatyczna firm Lublin
Naprawa nawigacji GPS, naprawa laptopów, serwis sprzętu elektronicznego, obsługa informatyczna firm Lublin
- Od: 13 kwi 2010, 21:22
- Auto: Mazda 323f BA 1.5
U mnie metalowa zębatka na silniczku wytarła współpracujący plastikowy trybik i też antena się nie wysuwała. Dzisiaj zamontowałem nową i po problemie.