Kierunkowskaz odmawia posłuszeństwa.
Strona 1 z 1
Witam. Ostatnio przestał mi działać przedni kierunkowskaz. Wszystko zaczęło się podczas pierwszych upaółów w tym roku. Początkowo myslałem, że po prostu już czas wymienić żarowkę. Zwlekalem z tym, i ktoregoś dnia na skrzyzownaiu zacząl działać (na jakiś czas). Obecnie znowu nie dziala. Co może być tego przyczyną i ak sprawdzić, gdzie może być coś nie tak z kabelkami – jest moze jakieś słaby punkt?
- Od: 9 cze 2009, 16:48
- Auto: Mazda 323F 1.8 GLX (1992 r.)
Jeśli tylko przedni kierunek Ci nie działa to być może masz coś na kostce pod nim. Wykręć kierunek (5 minut roboty) i sprawdź połączenia. Żarówkę swoją drogą także
Trochę dziwne – przy przepalonej czy niedziałającej jednej żarówce kierunki latają jak głupie
U Ciebie jest normalnie? Czy jednak działają w przyspieszeniu?
Pozdrawiam
Trochę dziwne – przy przepalonej czy niedziałającej jednej żarówce kierunki latają jak głupie
U Ciebie jest normalnie? Czy jednak działają w przyspieszeniu?
Pozdrawiam

Która następna? :)
- Od: 17 cze 2008, 23:48
- Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V
Styki na kostce mogą być trefne dlatego raz działa raz nie. Radzę sprawdzić przeczyścić i powinno być ok 
-
Typek
u mnie kostka wtyk na kabelku zasilającym w upale się przypiekł i raz działał raz nie (ale to dotyczyło świateł długich). Możliwe że w kierunku to samo mogło ci się stać.
mieszany 5,3l /100km – i więcej nie chce :)
- Od: 25 mar 2007, 01:14
- Auto: Mazda 323 S 1.7d '93 BG
piszę tutaj PONIEWAŻ MODERATOR USUNĄŁ MÓJ TEMAT, a ten wcale mi nie pomógł....
otóż nie mam prawego kierunku na całej stronie, przerywacz odpada bo wczoraj podmieniłem z malucha ( też pasuje) i lewy działa normalnie. Ciekawostką jest, że gdy włącze światła awaryjne wszystkie kierunki działają. A gdy włącze sam prawy kierunek to nawet nic sie nie wyświetla na zegarach.. co jest ?
Drugą ciekawostką jest to, żeby działały awaryjne to muszę włączyć lewy kierunek... dodam jeszcze, że tak było wcześniej i prawy kierunek działał normalnie
otóż nie mam prawego kierunku na całej stronie, przerywacz odpada bo wczoraj podmieniłem z malucha ( też pasuje) i lewy działa normalnie. Ciekawostką jest, że gdy włącze światła awaryjne wszystkie kierunki działają. A gdy włącze sam prawy kierunek to nawet nic sie nie wyświetla na zegarach.. co jest ?
Drugą ciekawostką jest to, żeby działały awaryjne to muszę włączyć lewy kierunek... dodam jeszcze, że tak było wcześniej i prawy kierunek działał normalnie
- Od: 31 sie 2010, 23:30
- Auto: 323f bg 1.6 16v + lpg
to chyba jednak ten przełącznik zespolony, czasem tez nie miałem długich świateł dzisiaj znowu ich zabrakło, rozkręciłem przełącznik przycisnąłem bardziej jedną kostek i długie zaczęły działać, prawy kierunek wciąż nie działa ;/ Wie ktoś jak naprawić ten przełącznik ?
seba136 napisał(a):to chyba jednak ten przełącznik zespolony, czasem tez nie miałem długich świateł dzisiaj znowu ich zabrakło, rozkręciłem przełącznik przycisnąłem bardziej jedną kostek i długie zaczęły działać, prawy kierunek wciąż nie działa ;/ Wie ktoś jak naprawić ten przełącznik ?
padł mi taki w zimę, jedyna opcja- wymienić na inny.
to ustrojstwo jest nierozbieralne chyba.
ale psuje się niestety
po wymianie działało wszystko ok, powodzenia

-
Ania_TM
heh jedno połącznie chyba miedziane jest takjakby przerwane jutro spróbuje to jakoś złączyć choć nie wiem czy się uda, jeśli to nie pomoże to kupuje drugi przełącznik ;/
Albo spróbuje wypełnić te połączenie klejem elektroprzewodzącym
może akurat...
Albo spróbuje wypełnić te połączenie klejem elektroprzewodzącym
Strona 1 z 1