Witam
Posiadam mazde 323 f rok 1996 i mam problem z hamulcami,mianowicie jesli hamulce sa rozgrzane jest taka oznaka jakby nie odbijaly klocki hamulcowe i trzyma mi kola,przez co nie da sie prawie calkowicie jezdzic,wymienione zostaly cylinderki tarcze klocki na nowe wszystko i dalej nic,bez efektu,prosze o pomoc
Problem z hamulcami
Strona 1 z 1
1:Sprawdz czy klocki luźno chodza w szczekach,nie moga byc na sztywno bo nie beda odbijać,2:sprawdz czy tłoczek dociskający wewnetrzny klocek chodzi lekko,czy nie jest zardzewiały pod guma(osłona),jeli jest to trzeba go odczczyscic np WD40 i rozruszac(wciskac hamulec zeby wypychał tłoczek ale nie do konca zeby nie wyskoczył,a potek wpychac ten tłok i tak kilka razy)najlepiej to z kims robic:)potem mozesz sprawdzic juz po złozeniu klocków na tarczy w ten sposób ze wcisnąc hamulec az szczeki scisna tarcze,jesli puscisz hamulec tłoczek powinien sie delikatnie cofnąc puszczajac w ten sposób tarcze,jesli sie nie cofa to trzeba czyscic dalej,jesli to nie pomoze,to na ta chwile nic innego mi nie przychodzi do głowy:/ogólnie ja juz tak robiłem w kilku autach bo hamulce sie grzały itp. i to skutkowało:)niedługo sie zabiore do tego w swojej madzi bo miesie chyba troche grzeja:):/
Mody w toku choc brakuje kasy:( ale juz alusy czarne sa:)niedlugo czarne szybki i tłumik przelot i dolot, a pózniej moze 4-2-1,a kiedys kiedys sport zawiecha :)
- Od: 17 maja 2010, 21:56
- Auto: 323F BA 1.8 DOHC 16V 95r w sekwencji
A prowadnice dobrze chodza?? moze one sie nie ruszaja jak nalezy i gdy wszystko sie nagrzeje jest na sztywno dlatego jest taki efekt bicia pedala. Ja myslalem ze u mnie tak jest ale ja mam jak kolega opisal ze trzeba cylinderek czyscic.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
wlasnie i tez mam ten prblem puki nie uzyje hamulca autko ciagnie jak nalezy, a wystarczy ze dwa skrzyzowania albo ostre zakrety i odrazu czuc ze inaczej ciagnie:/ A jakiej firmy kupowales klocki??
przerabiałem temat, mechanicy wymienili tarcze twierdząc ze za cienkie, klocki i przez chwile było ok bo ruszyli i za pare dni to samo. Trzeba wyczyścić, rozruszać prowadnice łącznie z tymi elementami gumowymi. Jak robili Ci hamulce pewnie wymienili na tłoczku oring i osłonke przeciwkurzowa a o tym gumowych prowadniczkach nawet nie pomyśleli, a je sie kupuje osobno a nie w zestawie regeneracyjnym wiec nawet nie zajrzeli.
Inna sprawa ze hamulce mogą być zapowietrzone a wtedy różnie sie dzieje
Inna sprawa ze hamulce mogą być zapowietrzone a wtedy różnie sie dzieje
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
A jakiej firmy klocki polecacie?? Znalazlem jakiem kayashi czy jakos tak nie pamietam dokladnie, podobno japonskie. bo mi sie juz koncza i pasowalo by troche wczesniej za to wziac no i wiadomo wszytko ladnie posprawdzac zeby nie bylo tak jak u kolegi ze miesiac fajnie pieknie a pozniej dalej bicie.
ciekaw jestem jak zaciski sie mogły popsuć.. zakładając że te prowadniczki są ok, wymieniony uszczelniacz na tloczku i nie cieknie, ani na tłoczku nie ma jakiś wżerów czy rys które powodowałyby wyciek płynu, no i sprawny odpowietrzacz, no ale jak zrobisz to napisz jak wyniki bo bardzo mnie to zastanawia
mazda 323s 1.5 `95 --> mazda 323f 1.5 `95
- Od: 7 gru 2008, 17:52
- Auto: Mazda 323f 1.5 BA
Powiedzial mi ze te zasicki sa popsute od tego ze poprzedni mechanik zdejmowal je bijac mlotkiem i cos tam zostalo uszkodzone i ze do konca to teraz to nie odbija i dlatego tez sie grzeje...:/a nie bede tego raczej robil bo jest to duzy koszt tych zaciskow :/
- Od: 21 cze 2010, 20:49
Strona 1 z 1