Hej:)
Przygotowałem się do wymiany sprzęgła... przed robotą pozostaje tylko zakupić części i tu moje pytanie, czy ktoś mógłby napisać z jakim konkretnie fordem C-max mazda3 podzeliła silnik?
Może jestem w błędzie ale tak słyszałem
Zauważyłem dużą różnicę cenową więc jeżeli mam kupić Sachsa do Mazdy a Sachsa do forda i włożyć do Mazdy to chyba autku różnicy to nie zrobi?...ten marketing:P
Czy każdy c-max 2004-2006 1.6 benzynka miał ten sam silnik co w Madzi?
pzdr
Wymiana sprzęgła z wyprzęglikiem
Strona 1 z 1
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
Z tego co się orientuje to silniki turbo diesla 1.6 koncernu PSA są montowane w Mazdach3 oraz wielu innych markach w tym Fordach. A co do benzyniaka, to jest to produkcja Mazdy i raczej nie była montowana w Fordach.
- Od: 3 kwi 2010, 23:04
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD
Układ jezdny ma wiele różnic i większość elementów nie pasuje chociaż "na oko" wygląda podobnie.
Silniki benzynowe też są "podobne" ale to jednak nie to samo.
Wysprzęglik jest całkiem inny bo M3( benzyna ) jest na wierzchu skrzyni a w Focusie wewnątrz na wałku i kosztuje majątek.
Silniki benzynowe też są "podobne" ale to jednak nie to samo.
Wysprzęglik jest całkiem inny bo M3( benzyna ) jest na wierzchu skrzyni a w Focusie wewnątrz na wałku i kosztuje majątek.
Dziękuję za odpowiedź.... wiedziałem że gdzieś dzwoni:) teraz sobie zapamiętam, w niektórych fordach silnik diesla 99% jest ten sam, czytałem że ktoś przekładkę robił do Mazdy.
Dziękuję za potwierdzenie że benzyniak tylko Mazdy, zaś na marginesie co do zawieszenia to zapewne jak mówicie, ale... klocki, tarcze i końcówki drążków od C-Max mam, sam kupiłem, sam montowałem, różnicy brak (no w kieszeni jest duża) ok to zabieram się za zakupy czysto do Mazdy, teraz kupuję, w sierpniu urlop, zabiorę się za wymianę ze znajomym oraz aparatem foto, żeby i dla innych było jakieś ułatwienie:)
P.S.
To moja pierwsza w życiu mazda, mechanikiem nie jestem, dużo się nie znam, ale muszę przyznać że w porównaniu do poprzedników (Opli) jestem bardzo bardzo zadowolony z tej konstrukcji, bardzo przemyślanej w budowie konstrukcji
Dziękuję za potwierdzenie że benzyniak tylko Mazdy, zaś na marginesie co do zawieszenia to zapewne jak mówicie, ale... klocki, tarcze i końcówki drążków od C-Max mam, sam kupiłem, sam montowałem, różnicy brak (no w kieszeni jest duża) ok to zabieram się za zakupy czysto do Mazdy, teraz kupuję, w sierpniu urlop, zabiorę się za wymianę ze znajomym oraz aparatem foto, żeby i dla innych było jakieś ułatwienie:)
P.S.
To moja pierwsza w życiu mazda, mechanikiem nie jestem, dużo się nie znam, ale muszę przyznać że w porównaniu do poprzedników (Opli) jestem bardzo bardzo zadowolony z tej konstrukcji, bardzo przemyślanej w budowie konstrukcji
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
Nie chcę się czepiać ale Ford ma rozstaw śrub 5x108 a Mazda 5x114,3 więc nijak tarcze pasować nie mogą
.
Strona 1 z 1