Wysoka temperatura silnika.
Strona 1 z 1
Panowie mam taki problem gdy wyjeżdżam z garażu i po przejechaniu ok 2 km wskaźnik od temperatury zatrzymuje się na trochę wyżej jak połowie skali. Wiem że kiedyś wskaźnik czyli i temperatura nie była taka wysoka. Nie wiem czemu tak się dzieje. Czego to może być przyczyna termostatu? Doradźcie coś z góry dzięki za pomoc.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
Temperatura twojego silnika nie jest za wysoka, jest dużo tematów na forum odnośnie pozycji wskaźnika temperatury(nawet gdzieś było zdjęcie). Powinien on być na połowie skali lub nieco wyżej. A to że się szybko nagrzewa to przez upały jakie teraz panują.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=118&t=99190&p=1723415&hilit=wska%C5%BAnik+temperatury#p1723415
U mnie wskazówka jest nieco niżej niż na tym zdjęciu, tak 2mm ponad połowę skali.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=118&t=99190&p=1723415&hilit=wska%C5%BAnik+temperatury#p1723415
U mnie wskazówka jest nieco niżej niż na tym zdjęciu, tak 2mm ponad połowę skali.
No i u mnie jest troszeczkę wyżej jak połowa skali. Z czego pozostał osad przypominający kamień w instalacji chłodniczej i jak się jego pozbyć? Oczywiście rzecz jasna nie robiąc Madzi kuku.
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
Wskazówka to tylko pod powiedz, są inne objawy :spadek mocy ,itp. Morze to nie wina czujnika tylko samej wskazówki.
Dla pewności zajedz do warsztau niech sprawdzą ci chłodnice (jak wszystko w porządku to w wolnym czasie poszperaj w termostacie) Pozdro i życze szybkiego rozwiązania problemu!!!
- Od: 7 maja 2010, 11:10
- Auto: Mazda 323F 1.8 16V(Mój ulubiony)
Mercedes 190 2.0 E (Dobry,ale wole Madzie)
Audi 80 1.9 TD combi(Pojemny)
czesc,
Pozycja wskazowki lekko powyzej polowy wskaznika temp. jest pozycja normalna. Jesli w zimie byla nizej, to moze bylo efektem np. niesprawnego termostatu (otwartego na stale duzego obiegu plynu). W lecie nawet przy jego uszkodzeniu temp. osiaga wlasciwa wartosc, bo cieplo na dworze.
W kazdym razie teraz masz ok, nie zajmowalbym sie tym na razie, jesli z nadejsciem chlodow zaobserwujesz ze sie znowu niedogrzewa to wymien termostat.
pozdro
Pozycja wskazowki lekko powyzej polowy wskaznika temp. jest pozycja normalna. Jesli w zimie byla nizej, to moze bylo efektem np. niesprawnego termostatu (otwartego na stale duzego obiegu plynu). W lecie nawet przy jego uszkodzeniu temp. osiaga wlasciwa wartosc, bo cieplo na dworze.
W kazdym razie teraz masz ok, nie zajmowalbym sie tym na razie, jesli z nadejsciem chlodow zaobserwujesz ze sie znowu niedogrzewa to wymien termostat.
pozdro
WOZI
Strona 1 z 1