Mam pytanko czy w Mazdzie 3 mozna wylaczyc poduszke pasazera tak by tam umiescic fotelik z dzieckiem?
Wiekszosc aut ma wylacznik, a jakos w mojej M3 nie widze.
Pozdrawiam
Wyłaczanie poduszki powietrznej
Strona 1 z 1
Peugeot 206 cc mial, citroen C4 ma, Mercedes B klasy ma i pare innych ktorych nie pamietam tez mialy.
Czyli wynika z tego co wyczytlaem z angielskiej instrukcji ze wylaczanie bylo w zestawie dodatkowym jakims, bo tam gdzie mam zaslepione kolko powinno byc wejscie na kluczyk.
Czyli wynika z tego co wyczytlaem z angielskiej instrukcji ze wylaczanie bylo w zestawie dodatkowym jakims, bo tam gdzie mam zaslepione kolko powinno byc wejscie na kluczyk.
U mnie i pewnie u większości kolegów jest czujnik w siedzeniu reagujący na obciążenie ponad 15kg ( jeśli dobrze pamiętam ) ale 2 litrowa butelka coli włączała, u mnie i nie tylko, czujnik w czasie jazdy. Nie ma osobnego wyłącznika.
W instrukcji obsługi jest napisane, że na niektórych rynkach taki wyłącznik jest montowany ale większość aut chyba ich nie posiada. Jeśli dobrze pamiętam to w instrukcji jest napisane, że nie wolno wozić na takim fotelu dziecka z przodu.
W instrukcji obsługi jest napisane, że na niektórych rynkach taki wyłącznik jest montowany ale większość aut chyba ich nie posiada. Jeśli dobrze pamiętam to w instrukcji jest napisane, że nie wolno wozić na takim fotelu dziecka z przodu.
no tak na klapce tej co sie spuszcza jak slonce razi od strony pasazera jest naklejka i napisane e nie wolno, ale jak matka sama z dzieckiem jedzie to moze wtedy wozic tylko, ze jesli faktycznie ma nie wylaczac system to bede zmuszony do nie puszczania zony samej autem z dzieckiem 
Rozumiem ze jesli system nie wykryje pasazera to nie odpali w zderzeniu poduszki?
Tzn ze jesli zamontuje fotelik i pasy nie beda mi piszczaly od pasazera to bedzie znaczylo ze go nie widzi?
Rozumiem ze jesli system nie wykryje pasazera to nie odpali w zderzeniu poduszki?
Tzn ze jesli zamontuje fotelik i pasy nie beda mi piszczaly od pasazera to bedzie znaczylo ze go nie widzi?
Jak zamontujesz fotelik i "pasy nie będą piszczały" – biedne pasy
– to poduszka nie powinna odpalić w razie zderzenia, ale nie jestem pewien czy w trakcie jazdy fotelik nie będzie obciążał czujnika. Naprawdę 2 litrowa butelka potrafi to zrobić. I co wtedy gdy przy zderzeniu fotelik włączy czujnik i system stwierdzi, że siedzenie jest obciążone? Ja bym nie ryzykował.
w mojej Madzi 3 2008r 2.0 AT (USA) jest czujnik (waga) w fotelu pasażera a na konsoli środkowej nad popielniczką jest kontrolka (okrągła ikona o średnicy ok 2cm). Jak miejsce pasażera jest puste lub zajmuje je dorosła osoba to kontrolka jest niepodświetlona. Ale jak posadzę tam mojego 5-letniego wnuczka to po kilku sekundach kontrolka się podświetla (nieaktywna poduszka pasażera). Nie wiem tylko czy jak miejsce pasażera jest puste (kontrolka zgaszona) to poduszka jest aktywna czy nie.
A teraz pytanie:
Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że fotel kierowcy również posiada wagę. Po co ? Przecież wiadomo że ciężko jechać autem jak miejsce kierowcy jest puste
.
A teraz pytanie:
Na stacji diagnostycznej powiedzieli mi że fotel kierowcy również posiada wagę. Po co ? Przecież wiadomo że ciężko jechać autem jak miejsce kierowcy jest puste
- Od: 20 mar 2009, 01:20
- Auto: Była: mazda 3 BK 2.0 110kW AT 2008r USA sedan
Jest: mazda 3 BP 2.0 110kW AT 2023r sedan
Strona 1 z 1