Słabe światła drogowe
Pytanie dotyczy mazdy 626 GW. Światła mijania działają ok i widocznośc jest powiedziałbym bardzo dobra. Jednakże po wlączeniu świateł drogowych, widoczność w dal praktycznie wcale sie nie poprawia a co najwyżej lepiej widać pobocze. Czy to normalne? Wasze madzie tez tak mają?
No nie wiem, świecą dość mocno więc chyba ok, może snop światła powinien być inaczej skierowany?
Pytanie czy problem istnieje czy mazdy tak mają. Do tej pory jeźdżiłem różnymi markami samochodów ale zawsze po włączeniu długich, znacznie polepszała się widoczność w dal a nie gdzieś na boki.
Pytanie czy problem istnieje czy mazdy tak mają. Do tej pory jeźdżiłem różnymi markami samochodów ale zawsze po włączeniu długich, znacznie polepszała się widoczność w dal a nie gdzieś na boki.
Witam
W mojej Mandolinie światła świecą prawidłowo, na przeglądzie sprawdzali ustawienie lamp i wszystko jest git.
Sugeruję sprawdzenie czy masz właściwe żarowki, poprawnośc ich montażu ( być może krzywo siędzą) i oczywiście jak koledzy wyżej prponuję podjechać na stację diagnostyczną i sprawdzenie ustawienia.
W mojej Mandolinie światła świecą prawidłowo, na przeglądzie sprawdzali ustawienie lamp i wszystko jest git.
Sugeruję sprawdzenie czy masz właściwe żarowki, poprawnośc ich montażu ( być może krzywo siędzą) i oczywiście jak koledzy wyżej prponuję podjechać na stację diagnostyczną i sprawdzenie ustawienia.
To naprawdę najprostsze rozwiązanie. A zwykle jeszcze zrobią to za free, zapraszając na przegląd.
W GE nie miałem problemów, ale jak kupiłem szóstkę to widać było że krótkie źle świecą. Podjechałem na diagnostykę i facio za friko je wyregulował.
Jak poprosiłem żeby sprawdził długie to spojrzał na mnie dziwnie i powiedział, że tego się raczej nie rusza. Ale sprawdził i był w szoku – jedno świeciło wiewiórkom w zęby, drugie kretom w tyłki
W GE nie miałem problemów, ale jak kupiłem szóstkę to widać było że krótkie źle świecą. Podjechałem na diagnostykę i facio za friko je wyregulował.
Jak poprosiłem żeby sprawdził długie to spojrzał na mnie dziwnie i powiedział, że tego się raczej nie rusza. Ale sprawdził i był w szoku – jedno świeciło wiewiórkom w zęby, drugie kretom w tyłki

ja już przerobiłem ten problem. i już jest ok. miałem identycznie tych świateł nie widać bo po prostu świecą po niebie. wystarczy zdjąć z tyłu lampy maskownicę i dostać się do żarówki po czym lekko ją przycisnąć do dołu aby jej żarnik poszedł do góry i już jest prześwietnie. problem wygląda tak jak by po prostu te żarówki opuszczały się podczas jazdy w lampie.
- Od: 18 cze 2009, 00:37
- Auto: 626 GF 99r DiTD
Przy okazji przeglądu, poprosiłem o sprawdzenie świateł. W moim przypadku także diagnosta dziwował się że po co sprawdzać drogowe jak mijania się dobrze ustawione. I także w tym przypadku okazało się, że snop światła w jednym reflektorze gdzieś ucieka. Docisnąłem żarówkę, zobaczymy jaki będzie efekt...
najlepiej to wyregulować wieczorem na włączonych światłach drogowych bo tą żarówkę naprawdę różnie tam można ustawić
Dopchnąłem te żarówki i myślę że teraz jest dobrze. W każdym razie jest dużo lepiej niż poprzednio bo światło idzie w dal a nie gdzieś na boki;) Dziękuję za podpowiedź.
Ale nie zmienia to faktu że H1 w 626 spisują się raczej słabo 
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=87724
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

Uploaded with ImageShack.us
Sprzedam nowe reperaturki tylnych błotników do MAZDY PREMACY – Made by KLOKKERHOLM
697-991-984 lub PRIV

zarowki i regulacja. mazda ma i mijania i drogowe bardzo dobre. ile razy ktos ze mna jedzie w nocy to chwali bo na prawde dobrze daja, a po wlaczeniu halogenow jest dzien przed maska 

-
Darnok - chlopak na opak
- Od: 3 lut 2008, 16:38
- Auto: 626GF 1.8 97'
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Mieczyslaw napisał(a):zarowki i regulacja. mazda ma i mijania i drogowe bardzo dobre. ile razy ktos ze mna jedzie w nocy to chwali bo na prawde dobrze daja, a po wlaczeniu halogenow jest dzien przed maska
Drogowe swiatła ustawie się oddzielnie
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

nie ma takiej regulacji od świateł drogowych. regulacje są 2 ale jedna reguluje w pionie a druga w poziomie ale obydwie te regulacje ustawiają całą lampę.
mowiac regulacja chodzilo mi o sprawdzenie wlasnie czy zarowka jest dobrze ustawiona i czy nie swieci Panu Bogu po szybach, czy jest taka jak dla mijania to nie mam pojecia.
cala lampe?? tego to nie wiedzialem
PS. zapraszam w temat radomski
karolcio211 napisał(a):... obydwie te regulacje ustawiają całą lampę.
cala lampe?? tego to nie wiedzialem
PS. zapraszam w temat radomski

-
Darnok - chlopak na opak
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
[quote="Mieczyslaw"]mowiac regulacja chodzilo mi o sprawdzenie wlasnie czy zarowka jest dobrze ustawiona i czy nie swieci Panu Bogu po szybach, czy jest taka jak dla mijania to nie mam pojecia.
Faktycznie miałem źle ustawioną żarówkę
Teraz długie świecą pięknie ;D
Faktycznie miałem źle ustawioną żarówkę
697-991-984 lub PRIV

697-991-984 lub PRIV

no i gitara 

-
Darnok - chlopak na opak
ex 323F BA GT Z5 95'
ex Suzuki Swift 06'
6GH 2.0 Sport 11'
Pierwsza rzecz, to: przygotować sobie z 1,5 metra kabelka przekroju podobnego, jak dochodzą do lamp. Odsłonić wsuwkę nasadzaną na żarówkę. Teraz włączyć krótkie czy tam długie i połączyć bezpośrednio (+) akumulatora z (+) żarówki. Jeśli światła nagle "ożyją", to macie duże spadki w instalacji i trzeba by pomyśleć nad założeniem przekaźników. Jeśli wyjdzie Wam taki wynik testu, to napiszę Wam dokładnie co kupić i jak podłączyć. Ja muszę to zrobić na obwodzie długich. Da mi to 10% jaśniejsze światło, do tego Night Breakery kolejne 10%. To już jest bardzo dużo na plus.
Miałem Carinę II i tam każda złączka elektryczna była zabezpieczona wazelinką. Po 20 latach styki jak nowe. Tutaj już skąpili dziady
P.S. Jeśli ktoś nie chce dużo inwestować w żarówy, to polecam Night Breaker 2 za 50zł z przesyłką na allegroszu i jest jaśniej przed autem.
Miałem Carinę II i tam każda złączka elektryczna była zabezpieczona wazelinką. Po 20 latach styki jak nowe. Tutaj już skąpili dziady
P.S. Jeśli ktoś nie chce dużo inwestować w żarówy, to polecam Night Breaker 2 za 50zł z przesyłką na allegroszu i jest jaśniej przed autem.
- Od: 5 cze 2009, 20:25
- Auto: 626 GE 2.0 FS 116KM 1995r. + LPG KME Diego