Witam wszystkich forumowiczów... mam pytanie... muszę zająć się tłumikiem... otóż madzia zaczęła mi chodzić jak samochód klasy WRC ( Warcy Rycy i Cescy) namierzyłem już powód takiego zachowania i okazało się że rura przed końcowym tłumikiem dostała rdzy i ma dziurę... sam tłumik jest ok tylko ten kawałek rury mam do wymiany... tu moje pytanie... jaka jest średnica tej rury w środku i jaką ma grubość ścianki... potrzebuję to żeby sobie dokupić kawałek wymienić... nie chcę wyjmować całego tłumika i sprawdzać bo widziałem że ktoś tam majstrował z jakimś uszczelnieniem na łączeniu i jak zdejmę i nie zrobię tego od razu to panowie smutni przy najbliższej okazji odciążą mi portfel o dowód rejestracyjny ( a powiem szczerze że dobrze się tam wpasował i wolałbym żeby tam jednak został)...
jeśli jest jakiś fachman i to przeczyta to bardzo poproszę o te rozmiary...
średnica i grubość rury tłumika ( mazda 323F)
Strona 1 z 1
jeśli jakaś mała dziurka ....zrób łatę i zaspawaj.
po co Ci wewnętrzna średnica ?
jeśli chcesz już robić wstawkę, zmierz zewnętrzną średnice a ścianka z 1mm, maks 1.5mm, czy grubsza wątpię.
jeśli poczekasz do jutra mogę zmierzyć, mój oryginalny tłumik z napisem MAZDA leży w pracy.
Sam tłumik dobry tylko jak Tobie zaczął mi gnić koło złącza i wymieniłem go całego.
....Będę w pracy to przetnę go na rurze i zmierzę.
jeśli chcesz już robić wstawkę, zmierz zewnętrzną średnice a ścianka z 1mm, maks 1.5mm, czy grubsza wątpię.
jeśli poczekasz do jutra mogę zmierzyć, mój oryginalny tłumik z napisem MAZDA leży w pracy.
Sam tłumik dobry tylko jak Tobie zaczął mi gnić koło złącza i wymieniłem go całego.
- Od: 30 wrz 2009, 18:50
- Auto: 323F BA
esina napisał(a):jeśli jakaś mała dziurka ....zrób łatę i zaspawaj.
l
wiesz... no dziurka jest powiem szczerze nie ogromna ale jest po długości i nie za bardzo jest się tam do czego złapać bo to wszystko się sypie... chciałem wyciąć i wstawić kawałek nowej żeby mieć spokój... a średnica wewnętrzna była mi potrzebna żeby nie dać zbyt małego otworu i żeby nie przytamować przepływu spalin... jak mówisz że grubość ścianki to 1-1,5mm to już mi wszystko wyjaśniło... dzięki...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
witam ja mam pytANIE ile wynosi srednica tlumika srodkowego z mazdy 323f 2.0 v6
potrzebuje taki tlumik czy moglibyscie powiedziec jaki wstawic wiem ze najlepiej ori ale taki wstawie gdy juz serio nic nie znajde , kolega ma do zaoferowania bosala ale z silnika 1,8 i niewiem czy to nie przydusi silnika ,dzieki za odp ,pozdro
- Od: 17 sie 2009, 09:37
- Auto: Mazda 323f 2.0 v6 95r
Lancia Y 1.2 8v 96r
Lancia Delta 1.4 Multi Air 11r
esina napisał(a):jeśli poczekasz do jutra mogę zmierzyć, mój oryginalny tłumik z napisem MAZDA leży w pracy.
jeśli to nie problem to będę wdzięczny jak cholera...
aesmaestro3 napisał(a):witam ja mam pytANIE ile wynosi srednica tlumika srodkowego z mazdy 323f 2.0 v6potrzebuje taki tlumik czy moglibyscie powiedziec jaki wstawic wiem ze najlepiej ori ale taki wstawie gdy juz serio nic nie znajde , kolega ma do zaoferowania bosala ale z silnika 1,8 i niewiem czy to nie przydusi silnika ,dzieki za odp ,pozdro
Witam, od 1.8 bedzie dobry . Ja mam w swojej od pół roku używke z allegro i jest git . przekrój rur jest taki sam. Z tego co wiem to za ori nowy wołają bardzo dużo, nie wiem czy dobrze pamętam ale mi krzykneli chyba coś koło 400pln
Ostatnio edytowano 6 cze 2010, 17:10 przez marcin89, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 26 gru 2008, 18:33
- Auto: 323f 95 2.0 V6
no dokladnie 425 zl za nowy ori ,to mowisz ze od 1,8 będzie pasować?? podobno trzeba jakiś uchwyt przekrzywić ,oczywiście mowa o środkowym. a jak z mocą wszystko w normie 
Lancia Y 1.2 8v 96r
aesmaestro3 napisał(a):no dokladnie 425 zl za nowy ori ,to mowisz ze od 1,8 będzie pasować?? podobno trzeba jakiś uchwyt przekrzywić ,oczywiście mowa o środkowym. a jak z mocą wszystko w normie
Z uchwytami z tego co pamiętam nie było problemu tylko z łączeniem przy końcowym tłumiku – nie pasowało, najlepiej jak juz kupisz tłumik to pojedz do "tłumikarzy " i oni Ci ładnie zrobią. Z mocą wszystko po staremu .
- Od: 26 gru 2008, 18:33
- Auto: 323f 95 2.0 V6
dobra dzieki za rady
pozdro
Lancia Y 1.2 8v 96r
puznies0 napisał(a):esina napisał(a):jeśli poczekasz do jutra mogę zmierzyć, mój oryginalny tłumik z napisem MAZDA leży w pracy.
jeśli to nie problem to będę wdzięczny jak cholera...
średnica zewn. 42mm
średnica wewn. 39mm
grubość ścianki 1.5mm
- Od: 30 wrz 2009, 18:50
- Auto: 323F BA
lesiux napisał(a):to do 1.5?
wydaje mi się że nie ma to znaczenia czy do 1.5 czy do 1.8 ... wydechy chyba mają identyczne... w koncu te 300 cm3 to nie jest nie wiadomo jaka moc i nie przekłada się na wydolność spalin... 2.0 V6 może już robić różnicę ale te mniejsze raczej bez różnicy...
Strona 1 z 1