Cóż to takiego ? Dziwne urządzenie pod kołem zapasowym.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez killergr » 4 cze 2010, 11:49

Witam.
Dziś przy okazji próby zagazowania mojego Xedosika z 2001 roku dowiedziałem się że nie mogę wstawić butli toroidalnej bo w miejscu na koło zapasowe mam takie dziwne "coś". Na środku jest duże wybrzuszenie a po zdjęciu dekla od spodu jest jakieś czarne spore urządzenie do którego dochodzą przewody gumowe. Gaziarz nie oglądając stwierdził że może to być albo pompa od tylnych amortyzatorów albo filtr paliwa. To pierwsze dziwne bo regulację położenia świateł mam manualną na pokrętło a nie samopoziomującą i nigdy jeszcze nie widziałem żeby się podnosił tyłek przy obciążeniu. Albo nie działa albo raczej ten filtr ?
Może ktoś z Was wie co to takiego ?
Lepiej zgnoić niż zignorować
Forumowicz

Od: 2 wrz 2007, 15:51
Auto: Xedos 9 XII 2000 (po lifcie) 2,5 V6
------
Madzia 626 GF '97 1,8 16V HB
to już przeszłość.

Postprzez Janusz626 » 4 cze 2010, 12:34

Nowsze X9 nawet te po pierwszym lifcie po 1999 a tym bardziej juz Twoja maja juz te wypuklosc metalowa, starsze X9 maja plastikowa przykrecana te "miske".

Ta puszka wewnatrz z przewodami to jest fitr oparow benzyny z ukladu paliwowego.

Mozesz zalozyc butle toroidalna w miejsce kola zapasowego tyle ze bedzie delikatnie wystawac nad podloge, minusem jest mniejsza pojemnosc butli chyba okolo 35 litrow samego LPG wiec przy spalaniu okolo 15l to okolo 200km i zjazd na stacje i znow tankowanie, moze to byc troche uciazliwe ale jak kto woli i do czego ma mu to sluzyc.

Zakladajac butle owalna w przestrzeni bagaznika tuz za oparciem tylnej kanapy masz mozliwosc wlania ponad 50litrow LPG i to juz posmigasz dluzej ale stracisz miejsce na bagaz i stracisz dostep do filtra paliwowego benzyny ktory jest wlasnie zaraz za oparciem pod dekielkiem w podlodze. Wybor nalezy do ciebie <spoko>
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion

Postprzez killergr » 4 cze 2010, 19:29

Dzięki ogromne za wyjaśnienie. Zdecydowałem jednak stracić miejsce, w końcu nie wozi się świń :) a co do dostępu do tego filterka to zawsze można odkręcić butlę na wymianę. Chyba nie wymienia się go raz na miesiąc :) ? Ostatecznie wożenie zapasu luzem w kufrze to też strata miejsca. Ok dzięki i pozdrawiam.
Lepiej zgnoić niż zignorować
Forumowicz

Od: 2 wrz 2007, 15:51
Auto: Xedos 9 XII 2000 (po lifcie) 2,5 V6
------
Madzia 626 GF '97 1,8 16V HB
to już przeszłość.

Postprzez Janusz626 » 5 cze 2010, 00:13

Ne ma problema <spoko>

Filtrerek paliwka wymien dla spokojnosci przed montzrzem LPG koszt pare zloty i koniecznie odkrecic korek wlewu paliwa by wyrownac cisnienie w zbiorniku.

Zbiornik przykrec na jakiejs macie czy wykladzinie dla wygluszenia golej czesci podlogi, a dywanik bagaznika bedziesz mogl miec calkowicie wolny i idealnie sie da go zgiac/zlamac i skutecznie ladnie zakrywa butle i reszte podlogi.

Powodzonka papa
Forumowicz

Od: 11 wrz 2007, 16:14
Auto: Mazda 6 2.0 Sky-G 2017 SkyPassion