Jeśli o mnie chodzi, to życzę wszystkim (i sobie też) jak najniższego. Skończmy tę bezproduktywną przepychankę. Peace, bracie Grzybie, peace.
Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
Aleś się przypiął. Ja nie mówiłem, że to Ty tak twierdzisz. Odpowiadałem na teksty typu "No ale trzeba ,,umic'' jezdzic" (2 posty wyżej), których w tym wątku jest więcej. Gadamy, jak ślepy z głuchym – Ty do kogo innego, ja do kogo innego, a kłócimy się ze sobą 
Jeśli o mnie chodzi, to życzę wszystkim (i sobie też) jak najniższego. Skończmy tę bezproduktywną przepychankę. Peace, bracie Grzybie, peace.
Mój warsztat: MazVagTech. Jak będę chciał jechać do ASO, to niech mnie ktoś porządnie stuknie w głowę...

No to już się odpinam 
I żeby nie było całkiem OT to powiem że aktualnie mam średnie 5,5 (po 200km od tankowania i 50km po Kielcach).
Czego wszystkim życzę
I żeby nie było całkiem OT to powiem że aktualnie mam średnie 5,5 (po 200km od tankowania i 50km po Kielcach).
Czego wszystkim życzę
U mnie spalanie w Warszawie w ostatnich tygodniach kształtowało się w przedziale 7,5 – 7,8.
Jeżdżę rozsądnie, czyli gdzie można przyspieszam dynamicznie, ale jeżeli jadę w korku to staram się nie wykonywać niepotrzebnych "gwałtownych" ruchów.
Spalanie w trasie:
– 4,8 (mój rekord) spokojna jazda z prędkościami 80-110 km/h
– 5,6-5,8 na trasie Warszawa-Łódź (Gierkówka z prędkościami 120-130 km/h) – standardowe zuzycie
– 6,7 – maksymalne zużycie przy dynamicznym przejeździe z Warszawy do Ustki (500km), dodam że kolegi Subaru Forester 2.0i 165KM zużył na tym dystansie 13l benzyny a jechaliśmy identycznym tempem...
Z tego co widzę i rozmawiam z kolegami, to Mazda nie odbiega znacząco od innych samochodów, bardziej oszczędne są TDI na pompowtryskiwaczach i BMW 2.0d, natomiast pozostałe spalają bardzo podobnie.
A jeżeli komuś teraz Mazda w mieście spala ok 10l/100 km (zakładam że nie jest uszkodzona) to w innych autach miał by takie samo spalanie.
Na koniec dodam jeszcze, że moje auto jest po chip-tuningu (167 KM, 370 Nm), po którym zauważyłem nieznaczny spadek zużycia paliwa
Jeżdżę rozsądnie, czyli gdzie można przyspieszam dynamicznie, ale jeżeli jadę w korku to staram się nie wykonywać niepotrzebnych "gwałtownych" ruchów.
Spalanie w trasie:
– 4,8 (mój rekord) spokojna jazda z prędkościami 80-110 km/h
– 5,6-5,8 na trasie Warszawa-Łódź (Gierkówka z prędkościami 120-130 km/h) – standardowe zuzycie
– 6,7 – maksymalne zużycie przy dynamicznym przejeździe z Warszawy do Ustki (500km), dodam że kolegi Subaru Forester 2.0i 165KM zużył na tym dystansie 13l benzyny a jechaliśmy identycznym tempem...
Z tego co widzę i rozmawiam z kolegami, to Mazda nie odbiega znacząco od innych samochodów, bardziej oszczędne są TDI na pompowtryskiwaczach i BMW 2.0d, natomiast pozostałe spalają bardzo podobnie.
A jeżeli komuś teraz Mazda w mieście spala ok 10l/100 km (zakładam że nie jest uszkodzona) to w innych autach miał by takie samo spalanie.
Na koniec dodam jeszcze, że moje auto jest po chip-tuningu (167 KM, 370 Nm), po którym zauważyłem nieznaczny spadek zużycia paliwa
- Od: 26 sty 2008, 23:59
- Auto: M6 CiTD 2003 165KM (chip tuning)
Witam,
Spalanie oszacowałem podczas jazdy na naszej krajowej A4.
Jazda z prędkością 130-140km/h ze spokojnym co jakiś czas wyprzedzaniem, spalanie wyniosło około 7,1l/100km.
W mieście gdzie zazwyczaj całą drogę tkwię w korku spalanie potrafiło wynieść 12l/100km.
Spalanie oszacowałem podczas jazdy na naszej krajowej A4.
Jazda z prędkością 130-140km/h ze spokojnym co jakiś czas wyprzedzaniem, spalanie wyniosło około 7,1l/100km.
W mieście gdzie zazwyczaj całą drogę tkwię w korku spalanie potrafiło wynieść 12l/100km.
- Od: 9 maja 2010, 11:25
- Auto: M6 GG 1.8 '03
Grzyby napisał(a):Nie jeżdżę 70-90. Jeżdżę 90-110 w trasie. Jak trzeba to pociągnę do 130 czy 140 przy wyprzedzaniu. Za tirami się nie ustawiam, a szyb nie mam potrzeby odsuwać bo klima mi działa wyśmienicie. Dodatkowo jedną trzecią przebiegu robię (robiłem) w Warszawskich korkach.
Więc po co te komentarze? Bo Wy tak nie potraficie to trzeba pokazać że ten co umie to ostatni zawalidroga?
Ale tutaj wszyscy nerwowi
p.s inna osoba jezdzaca tym samochodem schodzi o conajmniej 0,5 litra ze spalaniem a nawet i 0,7
- Od: 16 lis 2007, 19:33
- Auto: 6 2.0 D combi
Po raz kolejny mój komp wprawił mnie w zdumienie!
Miasto: 20% (ale niesamowitych korkach) | Trasa: 80%
Dystrybutor: 7,81 l /100km
Komputer: 7,8 l / 100km
I pomyśleć, że nie wierzyłem w dokładność wskazań komputera...
Miasto: 20% (ale niesamowitych korkach) | Trasa: 80%
Dystrybutor: 7,81 l /100km
Komputer: 7,8 l / 100km
I pomyśleć, że nie wierzyłem w dokładność wskazań komputera...
Mój warsztat: MazVagTech. Jak będę chciał jechać do ASO, to niech mnie ktoś porządnie stuknie w głowę...

Powitać. Od jakiegoś roku w ogóle nie resetuję komputera, ani też specjalnie nie staram się jeździć oszczędnie (choć przyznam, że raczej nie mam "ciężkiej nogi" – ot, tak się nauczyłem na kilku moto-imprezach od mądrych ludzi z Politechniki). Wynik – średnio 6,4 l/100 km. W tym kilka razy w miesiącu autostrada (120 – 140 km/godz.), a reszta, to raczej miejskie korki i podmiejskie wypady do 100 km. W katalogowe dane dawno nie wierzę, więc ogólnie raczej nie mam powodów do narzekań. Pozdrawiam.
- Od: 17 lis 2008, 21:25
- Auto: mazda 6 hatchback, 2005 CiTD 136 KM
jak to sprawdzilas ? to by wychodzilo 6l na godzine – jadac 100 km /h stala predkoscia w miare spalilby cos kolo tego a obroty wyzsze, wykonuje prace i ciagnie bude do przodu pod wiatr ..
wiec wg mnie, jezeli jestes pewna takiego spalania to stanowczo za duzo
!
wiec wg mnie, jezeli jestes pewna takiego spalania to stanowczo za duzo

- Od: 2 mar 2010, 21:05
- Auto: M6 GY 03r CiTD
ela323f napisał(a):sprawdziłam to ze stoperem w rece patrzac na srednie spalanie na komp.
Żeby taki test miał sens, należy przejechać równo 100km i po zatrzymaniu auta kontrolować po jakim czasie przyrasta o 0.1litra. Jeśli zrobimy to wcześniej, zużycie będzie przyrastało właśnie tak szybko jak napisałaś.
- Od: 13 maja 2010, 23:20
- Auto: Mazda 6 2.0 16V '07
Ford Cougar 2.0 16V '99
ela323f napisał(a):dzieki tez mi sie tak zdawało. sprawdziłam to ze stoperem w rece patrzac na srednie spalanie na komp.
heh wg mnie to zadna metoda
jak koniecznie chcesz się dowiedziec bez kombinowania ile pali na wolnych obrotach – zatankuj do pelna, na stacji pod dystrybutorem niech sobie pochodzi z 15 min, zgas i dolej do pelna i wuala
pozdro
- Od: 2 mar 2010, 21:05
- Auto: M6 GY 03r CiTD
Widziałem kiedyś taką fajną naklejkę (akurat na H. Civic): "TDI engines are for senior citizens..." 
Sorki za OT – nie mogłem się powstrzymać...
Sorki za OT – nie mogłem się powstrzymać...