Maty wygłuszające...
Dlaczego? Dzięki za radę ale póki co poczekam aż ktoś odpowie na moje pytanie 
- Od: 17 gru 2009, 10:17
- Auto: 323c BA 1.3
Zrób jak mówi Lukas007 – ta mata działa cuda
U siebie wyklejałem środek a potem zalepiłem otwory montażowe. Bas zdecydowanie się uwypuklił i zmiękł. Słychać go w większym zakresie nawet na słabych głośnikach
Oczywiście audiofila to raczej nie powali na kolana – ale w optymalizacji pod kątem cena/jakość chyba trudno o lepsze rozwiązanie.
Pamiętaj o zadbaniu o odpływy w drzwiach!
A moja odpowiedź na pytanie jest taka: Soudal to mata bitumiczna. Jest sprawdzona, przylega dobrze, rzadko pęka i nie spływa latem. Mat z Twojego linka nie stosowałem ale są cieńsze od mat dekarskich i droższe. Przy grubości 2mm to ryflowanie które mają jest raczej 'ozdobą' (nie uwierzę, że jest w stanie wpłynąć na akustykę w stopniu dającym się zmierzyć)
pozdrawiam.
Pamiętaj o zadbaniu o odpływy w drzwiach!
A moja odpowiedź na pytanie jest taka: Soudal to mata bitumiczna. Jest sprawdzona, przylega dobrze, rzadko pęka i nie spływa latem. Mat z Twojego linka nie stosowałem ale są cieńsze od mat dekarskich i droższe. Przy grubości 2mm to ryflowanie które mają jest raczej 'ozdobą' (nie uwierzę, że jest w stanie wpłynąć na akustykę w stopniu dającym się zmierzyć)
pozdrawiam.
- Od: 13 wrz 2008, 11:34
- Auto: MX-5 '90 NA 1.6 115KM
626 '98 GW 2.0 115KM
Ok. To nie tak nie wierze, nie znam się dlatego pytam
spoko to zapytam o to co ty polecasz.
Co sadzicie o tej taśmie dekarskiej Tytan? Ją też polecają na forach bo podobno te maty co pokazałem to jak dobrze sie nie zrobi to odpada wszystko po zimie?
Taka taśma 70zł . (chyba coś jak wyżej polecaliście tylko pod inna nazwa)
Taka taśma 70zł . (chyba coś jak wyżej polecaliście tylko pod inna nazwa)
Co sadzicie o tej taśmie dekarskiej Tytan?
Przepraszam, mój błąd. Od początku miałem na myśli matę Tytan ... nie Soudal (ta pierwsza jest droższa o jakieś 30zł na rolce).
Radek, nie dokładnie taka ... ja robiłem tą (tylko węższą, przez co tańszą) –> DEKARKA TYTAN
Spoko nie ma problemu. Mylić sie rzecz ludzka he
Czy duża różnica jest w odsłuchu muzyki po wygłuszeniu ta mata TYTAN drzwi? Głównie chodzi o bass. Nie zależy mi na takim dobrym mocnym Basie jaki daje dobra skrzynia i profesjonalne car audio za gruba kase. Chodzi poprostu o bass który np w klasie lepiej wygłoszonych samochodów takich jak Passat Mondeo Mazda6 (nie bose) jest standardem. O tego rodzaju poprawe dzwieku pytam
bo jak wiadomo nasze BA sa slabo wygluszone i w drzwiach wszystko lata ;p a zamiast bassu jest lup
Czy duża różnica jest w odsłuchu muzyki po wygłuszeniu ta mata TYTAN drzwi? Głównie chodzi o bass. Nie zależy mi na takim dobrym mocnym Basie jaki daje dobra skrzynia i profesjonalne car audio za gruba kase. Chodzi poprostu o bass który np w klasie lepiej wygłoszonych samochodów takich jak Passat Mondeo Mazda6 (nie bose) jest standardem. O tego rodzaju poprawe dzwieku pytam
Czy duża różnica jest w odsłuchu muzyki po wygłuszeniu ta mata TYTAN drzwi?
Wyraźnie wyczuwalna, zdecydowanie warto takie coś zrobić, nawet na oryginalnych głośnikach.
Gdzieś czytałem na forum że są one podobne w zastosowaniu. Wybiorę się tu do sklepów i poczaje ceny
15x10m wystraczy na przednie drzwi 323c?
15x10m wystraczy na przednie drzwi 323c?
zależy jak dokładnie chcesz wykleić drzwi... ale powinna starczyć
trochę więcej tego schodzi niż się wydaje
mi poszła cała rolka 30cmx10m na bagażnik i nadkola w hatchbacku. kupuje chyba jeszcze jedną taką rolkę na 4 drzwi
trochę więcej tego schodzi niż się wydaje
mi poszła cała rolka 30cmx10m na bagażnik i nadkola w hatchbacku. kupuje chyba jeszcze jedną taką rolkę na 4 drzwi

Jeszcze jedną? Czyli efekt spoko?:D
To tak jakbyś na kresce postawił dłubane Probe F2T i seryjne BMW 528 ... oba jadą, ale każde pojedzie inaczej, bo do czego innego zostały stworzone
Tak na serio, to Dynamat daje ogromną różnicę, w aucie jest po prostu cicho ... dekarka jest dobra na drzwi bo tworzy zamkniętą komorę, przez co uzyskujemy lepszy bas, ale na podłogę i bagażnik w celach typowo wygłuszeniowych lepszy jest Dynamat – trzeba pamiętać też, że głuszenie auta Dynamat'em to koszt 10x większy niż Tytan'em. Zależy czego się oczekuje, ja w fordzie czuje różnicę, jest ciszej, inaczej słyszy się pracę zawieszenia. Nie ma natomiast porównania do tego co jest w 626 po zamknięciu szyb przy 120km/h – jakbyś stracił słuch.
Tak na serio, to Dynamat daje ogromną różnicę, w aucie jest po prostu cicho ... dekarka jest dobra na drzwi bo tworzy zamkniętą komorę, przez co uzyskujemy lepszy bas, ale na podłogę i bagażnik w celach typowo wygłuszeniowych lepszy jest Dynamat – trzeba pamiętać też, że głuszenie auta Dynamat'em to koszt 10x większy niż Tytan'em. Zależy czego się oczekuje, ja w fordzie czuje różnicę, jest ciszej, inaczej słyszy się pracę zawieszenia. Nie ma natomiast porównania do tego co jest w 626 po zamknięciu szyb przy 120km/h – jakbyś stracił słuch.
dokładnie, jak ktoś chce PRO wygłuszenie to trza 10 razy więcej kasy włożyć i malowanie nadwozia farbą wygłuszającą + dynamat.
ale dla zwykłych ludzików takich jak ja w zupełności zadawalający efekt da mata dekarska. przejechałem już z nią pare kilometrów i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z efektów wygłuszenia bagażnika jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości
ale dla zwykłych ludzików takich jak ja w zupełności zadawalający efekt da mata dekarska. przejechałem już z nią pare kilometrów i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony z efektów wygłuszenia bagażnika jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości