Ubezpieczenie samochodu OC AC NW (wątek zbiorczy)

Zagadnienia prawne i porady w różnych sytuacjach drogowych.

Postprzez AKURAT » 30 kwi 2010, 08:57

Akron napisał(a):Przyszło i mi ubezpieczać auto. Z analizy postów na forum i innych źródeł internetowych (głównie http://www.ubezpieczenie.com.pl) wyszło mi, że najlepsza będzie Warta. Oprócz niej tylko Link4 nie stosuje zasady "nie zwracamy kasy jeśli suma ubezpieczenia niższa od 200/300/500 zł" – wiadomo, o co chodzi. Ale przeraziłem się roczną składką AC Warty – 3,5k!!! Niestety, nie dostałem zniżki za równocześnie zawierane OC, bo musiałem go zawrzeć wcześniej (w PTU...) Wcześniej przez trzy lata nie miałem ani auta, ani OC, ani AC – czyli tutaj też lipa bezzniżkowa. No ale żeby aż tyle kasy??? Sprawdzałem tez Generali i PZU – tez kosmos (jeszcze większy). Czy ktoś z Was może ma w Warcie AC i też tyle płacił???

sprawdz aviva direct przez internet
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lis 2008, 13:39
Auto: Mazda 6 2.0 Benz, 2003

Postprzez Borys » 30 kwi 2010, 09:33

aviva jest chyba tylko w pakiecie, ale czasem warto posprawdzać bo pakiet OC+AC wyjdzie taniej niż samo AC.
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez Windykator » 30 kwi 2010, 10:27

AKURAT napisał(a):i już madzia jest ubezpieczona (AC i OC). Najtansza opcja wyszła w aviva direct (przez internet) około 1000zł taniej niż pozostałe opcje wyliczane w biurach majacych po kilka-kilkanascie firm ubezpieczeniowych

AC tam zrobiłeś ???? !!!! <oczy>
Nie życzę Ci źle, ale powodzenia jeśli będziesz miał szkodę z Twojej winy :)
I przestań innych namawiać na taką gównianą firmę <cisza>
Ludzie lecą na cenę directową,a po szkodzie wracają do normalnych firm typu Hestia, Generali, Warta czy PZM, bo właściwą kasę od directowych wyciągnąć to sztuka ;)
MiSieK

UBEZPIECZENIA – PAKIETY DEALERSKIE – TANIE OC – Warszawa – 602 266 734 – gg: 2897881

Obrazek
Forumowicz

Od: 15 lip 2009, 13:07
Auto: Si

Postprzez Topaz » 30 kwi 2010, 12:11

Popieram kolege Windykatora, obys nie mial szkody z Twojej winy...
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez nemi » 30 kwi 2010, 16:11

Nawet ostatnio w mediach było o najgorszych firmach ubezpieczeniowych i niechlubny prym wiedzie Link4, od którego prawie nie da się uzyskać odszkodowania :].
Któraś z firm chwali się ubezpieczeniem 30% tańszym (już nie pamiętam która), ale z tego co wiem, wiąże się to z... 30% udziałem własnym <lol>.
Niska cena skądś się bierze, a nie wierzę, żeby koszty działalności były wiele niższe od ubezpieczycieli konwencjonalnych – każda z tych firm zatrudnia rzeszę nagabywaczy, wywala miliony w reklamę itd. I potem okazuje się, że niska cena = niska jakość.

Znalazłem: Parkiet, 27.04:
"Towarzystwa sprzedające polisy przez Internet i telefon mają niską jakość likwidacji szkód – wynika z rankingu „Parkietu". Powstał na bazie danych rzecznika ubezpieczonych. Wśród firm majątkowych wygrało PZU przed Allianz TU i STU Ergo Hestia. Najgorzej wypada Link4 TU. Wśród życiowych najlepsze jest ING."

Ja osobiście wolę ubezpieczycieli konwencjonalnych – kupuję w Hestii pakiet mieszkanie + OC + AC + NNW + Assistance + Szyby i nie wychodzi tak strasznie. A do tego ta firma nigdy mnie nie nagabuje na cokolwiek, a wszelkie directy, jeśli tylko raz zainteresowałem się ofertą (i nigdy nie skorzystałem) wydzwaniają co jakiś czas i ciężko tych ludzi spławić kulturalnie. A od pani, u której się ubezpieczam dostaję tylko SMS przypominający o zbliżającym się terminie składki lub końca ubezpieczenia i to wszystko.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Akron » 2 maja 2010, 15:15

Zgadzam sie z przedmowcami. Troche mi na tym zeszlo, ale po przeanalizowaniu tematu wydaje mi sie, ze niewiele AC jest w porzadku. Glownie poprzez chytry zapis "nie zwracamy do wartosci szkody – i tutaj kazdy ubezpieczyciel roznie wpisuje – 200, 300, 500 zl". Przy 200 zl mozna jeszcze chyba to jakos przezyc, ale co w przypadku, gdy spada galaz na zaparkowane auto i przyslany likwidator wycenia szkode na 499 zl – sorry, Winnetou, ale my zwracamy od 500 dopiero...Po kiego grzyba mi takie AC wtedy:) Wyszlo mi tylko, ze z duzych firm to tylko Warta nie ma tego zapisu, ale ja nie mam zadnych sensownych znizek i OC w innej firmie, wiec zaspiewali mi 3,5k (Tak z 10% wartosci auta:)...Podaje link do strony, gdzie mozna sobie porownac wylaczenia przy AC:

http://www.ubezpieczenie.com.pl/pw/poro ... c/2,0.html

A tu link do porownan Assistance:

http://www.ubezpieczenie.com.pl/pw/poro ... e/3,0.html

Z Assistance radze podobnie uwazac – moze sie zdarzyc tak, ze laweta z tego tytulu nie przyjedzie, bo...Samochod Wam sie rozsypal 29 km od Waszego miejsca zamieszkania. Czyli wtedy co, wyciagamy traktorek z bagaznika i sami jestesmy sobie pomoca drogowa:)? Byla juz chyba kiedys taka reklama nawet:)

Sluchajcie, moze sobie jakis wzajemny TUW zalozymy tu na forum:)? Bedzie pewnosc wyplaty i stawki ludzkie, a nie z kosmosu:)

A.
Początkujący

Od: 5 kwi 2010, 20:57
Auto: Mazda 6

Postprzez AKURAT » 3 maja 2010, 11:11

Windykator napisał(a):
AKURAT napisał(a):i już madzia jest ubezpieczona (AC i OC). Najtansza opcja wyszła w aviva direct (przez internet) około 1000zł taniej niż pozostałe opcje wyliczane w biurach majacych po kilka-kilkanascie firm ubezpieczeniowych

AC tam zrobiłeś ???? !!!! <oczy>
Nie życzę Ci źle, ale powodzenia jeśli będziesz miał szkodę z Twojej winy :)
I przestań innych namawiać na taką gównianą firmę <cisza>
Ludzie lecą na cenę directową,a po szkodzie wracają do normalnych firm typu Hestia, Generali, Warta czy PZM, bo właściwą kasę od directowych wyciągnąć to sztuka ;)

wiesz na kazda firme sie narzeka, nie ma firmy idealnej. Teraz moja tesciowa ma problem z Hestia i to duzy problem bo zaniżają cene naprawy ze wg. nich wychodzi ponizej 500 zł <glupek2> :)
a faktura jest powyżej 1000 zł za naprawe (w tym problem ze naprawa nie byla bezgotówkowo)
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lis 2008, 13:39
Auto: Mazda 6 2.0 Benz, 2003

Postprzez Iktorn92 » 21 maja 2010, 14:44

WItam! Mam mały problem mam nadzieję, że pomozecie;] W środę doszło do zdarzenia, zostałem uderzony przez micre, z mojej winy niestety gdyz bylem wlaczającym sie do ruchu. Wystrzeliły poduszki itd prawe nadkole szyba maska i przod out. Do tego delikatnie dostała podluznica. Znajomy wyliczył po eurotaxie i wyszło ze szkoda calkowita napewno. Auto ubezpieczone na 15 tys. Sposob wyliczania kosztorysowy (nie wiem co to oznacza). Wiadomo naprawiac muszę z AC. Powiedzcie mi jak to jest załatwiane itd czy dostaje tez auto pozniej czy moge go nie chciec i dostac wiecej kasy? Nie wiem jeszcze, jak zostanie to zakfalifikowane czy jako wypadek czy kolizja niestety:( Ma ktoś jakies doswiadczenia wtedy co dalej jezeli wypadek? Bo wiem ze sprawa w sądzie.. :( Mam nadzieje ze podpowiecie co robic. Ubezpieczalnia Hestia, rzeczoznawca umówiony na poniedziałek...
Fotografia Ślubna www.igordyjach.com
Forumowicz

Od: 25 gru 2007, 17:05
Auto: 626 GW RF2A 99'
M6 GG RF7J 07'
M2 DE 1,5 MZR 10'
M3 BL 2.0 Disi 12'

Postprzez Topaz » 21 maja 2010, 17:22

Co robic? czekac na czlowieka z Hestii i tyle, a co mozesz wiecej zrobic :P Mogles, ale to bylo wczesniej – wystarczylo ostrozniej wyjezdzac. Teraz to masz po ptokach i czekaj na wycene, jak nie przekroczy 70% autka bo to z AC to masz dobrze.
Zgadnij kotku, co mam w środku....
Forumowicz

Od: 22 kwi 2006, 20:18
Auto: M6 2.3 Sport

Postprzez flashmaniac » 21 maja 2010, 23:53

Mam mazdę na spółkę z ojcem czyli standard – dwóch współwłaścicieli po 50% każdy.
Ojciec ma pełne zniżki ja oczywiście nie.
Ubezpieczenie (OC+AC) do mazdy jest wykupione w Aviva.

Oprócz tego ojciec ma tez swoje auto w WARTA na pełnych zniżkach.
Chciałbym to zrobić z AC ale zależy mi też żeby ojcu w WARTA nie podnieśli składek AC.
Jeśli podniosą składki AC w Aviva to mogę pójść za rok do innego ubezpieczyciela pod warunkiem że nie podniosą składek ojcu w WARTA.

Napiszcie czy dobrze kombinuje bo nigdy nie miałem z AC do czynienia ( na szczęście )
czy da się to naprawić z AC bez podnoszenia skłądek ??

Dzięki wielkie.
Forumowicz

Od: 18 mar 2008, 16:34
Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna

Postprzez slavor » 23 maja 2010, 20:50

Witam, mam pytanie w związku z likwidacją szkody. Mam AC z wykupioną amortyzacją ale ubezpieczyciel za nisko wycenił naprawę. Nowe lusterko zamienne i jego malowanie + drobna blacharka i malowanie drzwi (i klamki) wyceniono na 660zł. Warsztat mówi że w przypadku likwidacji z AC mogą przejąć samochód, zreperować i wystawić ubezpieczalni kwitek ale to będzie ponad 1tys i ja mam się tym nie martwić bo ubezpieczalnia musi zapłacić tyle ile będzie wynosić nowy kosztorys eksperta.
Czy to faktycznie tak się odbywa? Nie mam ochoty później dopłacać różnicy. Podobno mam wystawić warsztatowi upoważnienie aby się zajął prowadzeniem. Co ma być w treści takiego ubezpieczenia abym "był bezpieczny".
Proszę o pomoc bo nie byłem w takiej sytuacji.
Początkujący

Od: 9 maja 2008, 23:09
Auto: Mazda 323 BJ 2000r. 1.5 ZL

Postprzez Mariusz1977 » 26 maja 2010, 21:43

nie było posta <klotnia>
Ostatnio edytowano 27 maja 2010, 22:11 przez Mariusz1977, łącznie edytowano 1 raz
Czasem trudniej niż przyznać się do własnych błędów jest je pojąć.

Oddam za przysłowiowego zeta zamykany pojemnik na napoje w tunel do M6
Forumowicz

Od: 11 maja 2009, 18:58
Auto: M6 GY 2.0citd '05

Postprzez Grzyby » 26 maja 2010, 22:00

Mariusz1977 napisał(a):rozwiązujesz umowę na 1 dzień przed końcem ubezpieczenia a nie 30 dni jak było kiedyś ale mogą poprosić o dopłatę składki przy rozwiązaniu umowy

Co za bzdury ...
Od dawna jest USTAWOWY 1 dzień minimum. I nie ma mowy o żadnych dopłatach. Normalnie się tak robi zmieniając ubezpieczyciela.
Mariusz1977 napisał(a):Dodatkową zniżkę dostajesz powołując się na polisę osoby już ubezpieczonej w AXA – nr polisy ACsrutututu/00 – przy samym OC 50pln zniżki a przy pakiecie OC/AC – 100pln dodatkowej zniżki na ubezpieczenie.

Szkoda przyjacielu, że podając numer swojej polisy nie napisałeś też tego że korzyść w postaci kasy od ubezpieczyciela jest również dla Ciebie. A podałeś ten numer głównie z tego powodu.

A coś takiego traktuję jako spam i niniejszym nakładam bana na 24h.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez kosigrzybu » 26 maja 2010, 22:15

A za co kolo dostał bana?
kosigrzybu

Postprzez Makave » 26 maja 2010, 22:59

Witam,

Mam taki problem ze w sumie znizek nie mam w tej chwili za duzo – i tu sie pojawia pytanie – czy sa w tej chwili jakies sensowne ubezpieczenia pakietowe, np u dealerow samochodowych dla aut dosyc mlodych? Kupuje MPSa od Kwiatka :) z 2006 roku, musze go kupic na firme, na OC mam chyba znizke jakies 20-30%, na AC z 10-20% wiec wolablym jakis pakiet gdzie znizki nie sa istotne, auto ksiezyno niby ma tez jakies pakiety na mazdy tylko nie wiem czy ktos z tego korzystal? Generalnie mam nadzieje ze nie zaplace za AC+OC wiecej niz 3k...
Forumowicz

Od: 22 sty 2010, 13:33
Auto: Mazda 6 MPS 2.3 Disi Turbo, 2006

Postprzez kosigrzybu » 26 maja 2010, 23:03

Miałem też pytać o ubezpieczenie ale widze że kolo dostał bana za rozpisywanie się, p..e nie pytam.
kosigrzybu

Postprzez Grzyby » 26 maja 2010, 23:07

Dokładnie za to co napisałem.
A jako że nie potrafisz się dostosować i założyłeś kolejne konto (niezgodnie z regulaminem) cytat:
Globy napisał(a):UWAGA! Na forum obowiązuje zakaz posiadania więcej niż jednego konta. Złamanie tej zasady zaowocuje dożywotnim banem IP Użytkownika i wszystkich jego kont.

Nakładam bana na IP i kasuję to konto.
Ze względu na dotychczasowe zachowanie ban będzie tylko na 7 dni ale kolejne złamanie regulaminu może poskutkować stałym.

Dla niezorientowanych:
kosigrzybu = Mariusz1977
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez chmooreck » 27 maja 2010, 07:51

Makave napisał(a):Witam,

Mam taki problem ze w sumie znizek nie mam w tej chwili za duzo – i tu sie pojawia pytanie – czy sa w tej chwili jakies sensowne ubezpieczenia pakietowe, np u dealerow samochodowych dla aut dosyc mlodych? Kupuje MPSa od Kwiatka :) z 2006 roku, musze go kupic na firme, na OC mam chyba znizke jakies 20-30%, na AC z 10-20% wiec wolablym jakis pakiet gdzie znizki nie sa istotne, auto ksiezyno niby ma tez jakies pakiety na mazdy tylko nie wiem czy ktos z tego korzystal? Generalnie mam nadzieje ze nie zaplace za AC+OC wiecej niz 3k...

Powinieneś z Twoimi zniżkami spokojnie się zmieścić poniżej 3k. Wylicz sobie na jakiś stronkach direct. Mnie za 6 z 2008 wyjdzie teraz ok 3,5k (30% zniżek).

Jak ktoś chce mi zrobić dobrze i samemu mieć troszkę więcej zniżki w AXA, to mogę dać na PW numer polisy ;)

Grzyby tak lepiej ? :D
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM

Postprzez Windykator » 4 cze 2010, 13:10

flashmaniac napisał(a):czy da się to naprawić z AC bez podnoszenia skłądek ??

Dzięki wielkie.

I tak i nie :)
Generalnie, Twój tata przy wznowieniu polisy w Warcie powinien się przyznać, że był dzwon na innym aucie na niego. Więc składka idzie w górę.
Jest też opcja,że się nie przyzna, więc i zwyżki nie dostanie, ale jak się ktoś kiedyś dopatrzy, to będziecie bulić razem z odsetkami.

Jak jakaś pilna sprawa, to piszcie do mnie na PW, to chociaż powiadomienie dostanę, bo ostatnio średnio mam czas tu zaglądać :/
MiSieK

UBEZPIECZENIA – PAKIETY DEALERSKIE – TANIE OC – Warszawa – 602 266 734 – gg: 2897881

Obrazek
Forumowicz

Postprzez Windykator » 4 cze 2010, 13:12

slavor napisał(a):Proszę o pomoc bo nie byłem w takiej sytuacji.

Pisz odwołanie :)
Załącz wycenę z warsztatu.
Powinno pomóc ;)
MiSieK

Obrazek
Forumowicz