Jakiej firmy kupic tarcze, klocki, amortyzatory, sprzęgła itd.? – wątek wspólny dla BA
PSTomek napisał(a):Robocizna kosztowała 75zł za stronę czy wiecie czy z tyłu w mazdach są kolumny McPersona ?
gdzie wymieniales ?
- Od: 18 mar 2008, 16:34
- Auto: Była Mazda 323F 1.8 , LPG Koltec
Teraz Honda Accord 2.4 190KM Benzyna+LPG i Mazda 3 2.0 benzyna
Powiem tak zmieniałem wszystkie 4 przod tył z abs. Moje odczucia sa takie; przod Kyb sa dosc twarde w porownaniu z Monrojem tył Monroje ogolnie komplet kosztował mnie + (odboje) w granicach 600zł bez wymiany.Wymieniałem sam. Po czasie pekła mi sprezyna wiec wymienic musiałem 2 KYB znowu 3oo zł.Po wymianie na wszystkie nowe. Samochod sie prowadzi jak by nie było zakretów:)
Do pracy jezdze i mam w jednym miejscu potrojna serpentyne jak w górach. Wrazenia z jazdy zaje...fajne.he he. Jak jakis gosciu w połgolfie 3 sie przyklei z tyłu to mu napewno szczeka opada jak widzi jak sie oddalam.
- Od: 13 cze 2009, 20:31
- Auto: Mazda 323F Ba 1998r
No dokladnie tak jest:D koles tak probowal za mna bmw jechac i nie pyklo hehhe. A jak masz zalozone gazowki?? ja jeszcze mam przod nie ruszany i nie wiem czy gazowe czy olejowe tak jak sa.
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Cruel.Art napisał(a):ja kupiłem dzis na tył 2x kayaby
teraz trzeba wymienić... Szkoda, że sam nie potrafię.
Ja również kupiłem 2 x kayaby

"Nie ufam nikomu, kocham tylko tych co na to zasłużyli.. "
- Od: 20 paź 2009, 16:35
- Auto: Mazda 323F BA Z5 1994`
flashmaniac napisał(a):PSTomek napisał(a):Robocizna kosztowała 75zł za stronę czy wiecie czy z tyłu w mazdach są kolumny McPersona ?
gdzie wymieniales ?
Wymieniałem na ulicy sikorskiego 6 to jest w takich pawilonach na dole w garażu oczywiście rozumiem, że jesteś z Białegostoku.
No, a czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć krótko czy z tyłu są McPersony ? Bo ja jestem laikiem w tym temacie i nie za bardzo się orientuję. Niektórzy mówią tak i nie.
- Od: 29 mar 2008, 20:30
- Auto: Mazda 323F 1.5
są
tylko troszkę inaczej ponieważ z przodu masz amor sprężynę odbój z osłona na wierzch łożysko skrętne na to blacha ,która dociska sprężynę i górne mocowania amora przedniego.
natomiast z tyłu masz amor odbój słona sprężyna zamiast blachy jest guma i do tego górne mocowanie amora tylnego
zobacz sobie najlepiej w MazdaEPC
natomiast z tyłu masz amor odbój słona sprężyna zamiast blachy jest guma i do tego górne mocowanie amora tylnego
zobacz sobie najlepiej w MazdaEPC
Słuchajcie, bo przed wymianą podjechałem na stację, żeby sprawdzili stan tych amorków. Okazało się, że jednego nie mam w ogóle (czego byłem pewny) – ma 10%, a drugi ma 70%. Oba znajdują się an tyle. Pytanie, czy powinienem wymieć oba, czy wystarczy tylko jeden? Kupiłem już dwa. Ale jeśli wpakuje tylko jeden to będzie 30% różnicy 
Co o tym sądzicie?
Co o tym sądzicie?
Cruel.Art napisał(a):Słuchajcie, bo przed wymianą podjechałem na stację, żeby sprawdzili stan tych amorków. Okazało się, że jednego nie mam w ogóle (czego byłem pewny) – ma 10%, a drugi ma 70%. Oba znajdują się an tyle. Pytanie, czy powinienem wymieć oba, czy wystarczy tylko jeden? Kupiłem już dwa. Ale jeśli wpakuje tylko jeden to będzie 30% różnicy
Co o tym sądzicie?
ZAWSZE I WYŁĄCZNIE AMORTYZATORY WYMIENIA SIĘ PARAMI
Jestem magiem posługuję się fragiem 
- Od: 6 sty 2008, 15:58
- Auto: 323f BA BP '95 –> Dupowóz Grandtour 2,2 klekot
Witam Wszystkich
Niestety mam do wymiany 4 amortyzatory do Swojej BA, wszystkie wylały. i po wakacjach myślę za to się wziąć.
Tylko niestety cena jednego amortyzatora do 2.0 to koszt 309zł na allegro firmy KYB.
I teraz moje pytanie. Nie ma czegoś tańszego??
I co podczas wymiany amortyzatorów powinno się jeszcze wymieniać
Jakieś osłony, odboje czy coś jeszcze 
Niestety mam do wymiany 4 amortyzatory do Swojej BA, wszystkie wylały. i po wakacjach myślę za to się wziąć.
Tylko niestety cena jednego amortyzatora do 2.0 to koszt 309zł na allegro firmy KYB.
I co podczas wymiany amortyzatorów powinno się jeszcze wymieniać

- Od: 14 wrz 2007, 22:07
- Auto: Mazda 323f (BA) 2.0 V6 95rok
Witam
Ja zamiast KYB kupiłem gazowe Kamoki. Na tych z tyłu zrobiłem około 6tys. km. i skuteczność tłumienia na stacji diag. wyniosła 83% dla obu.
Płaciłem za nie 130zł/szt., więc mimo,że chińskie to można się zainteresować.
Ja zamiast KYB kupiłem gazowe Kamoki. Na tych z tyłu zrobiłem około 6tys. km. i skuteczność tłumienia na stacji diag. wyniosła 83% dla obu.
- Od: 31 paź 2009, 13:12
- Auto: Mazda Xedos 9 2,5V6 KL-DE 2000
Witam .
Odświeżam temat z racji iż na allegro pojawiła się ciekawa oferta amorków do 323f BA 2.0 v6 i jestem ciekaw czy ktoś je zakupił i sprawdził ? Cena jak dla mnie jest rewelacyjna:P podaje link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/mazda-323f-94-97 ... 10263.html
Odświeżam temat z racji iż na allegro pojawiła się ciekawa oferta amorków do 323f BA 2.0 v6 i jestem ciekaw czy ktoś je zakupił i sprawdził ? Cena jak dla mnie jest rewelacyjna:P podaje link do aukcji:

Moja Madzia:)-------> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/86620
Moja była ----> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/63167
Moja była ----> http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/323/63167
- Od: 17 lis 2008, 19:23
- Auto: Mazda 323F 2.0 v6 24v 96r:)
Szydło napisał(a):Witam Wszystkich![]()
I co podczas wymiany amortyzatorów powinno się jeszcze wymieniaćJakieś osłony, odboje czy coś jeszcze
Musisz wymienić odboje i osłony – ale z reguły są one 2w1. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ale ja musiałem wymienić łączniki stabilizatora. Chociaż bardziej pasuję tu słowo wyciąć. Bo nie było jak tego odkręcić. Masz w śrubie łącznika wejście na ampula (na śrubę jest nakręcona nakrętka samohamowna), ale to nic nie da...
Kyb na allegro kupiłem za 209 zł sztuka, ale do 1.8...
witam ! mam zamiar zmienić amortyzatory tylne w swojej madzi, ostatnio bardzo zaczęło stukać ! widać ze lewy już wylany tak się stało po ostatniej zimie i nie chcę pakować dużo kasy ! co sadzicie o amorach firmy KAMOKA ewentualnie SLR biorąc pod uwagę cene rewelacji nie będzie , ale według was które lepsze ? za opinie i poradę z góry dzięki !
- Od: 8 gru 2007, 22:43
- Auto: Premacy 2.0 Sportive
Nie bierz nic z tanich zamiennikow, jest takie powiedzenie bodajze biedny dwa razy placi czy jakos tak
Ja zalozylem na tyl jakies Magnum, niby nie chiny ale tez nic dobrego – jeden mi wylal po 10k km. Mam jeszcze gwarancje, ale to jest tak ze trzeba amorki wymontowac i wyslac do reklamacji i albo zostawiasz auto na klockach na 3 tyg. albo kupujesz nowe i zakladasz. A z tymi po reklamacji (jesli uznaja ofc) nie wiem chyba allegro pozostaje za pol ceny. I to mnie wlasnie czeka
Ostatnio robilem przod i zalozylem Sachsy i wierz mi lepiej dolozyc te 2 stowki na 2 amorkach niz pozniej reklamowac szajs.
edit: a roznica w cenie wcale nie wychodzi taka duza (zalezy gdzie pojedziesz zakladac i jaki zaklad ma upust na czesci) – ja za te sachsy na przod placilem 250zl/szt, ale dowiadywalem sie o ich cene na tyl i cenka 180zl/szt, gdzie za te magnum dalem 170zl, a kamoka pewnie kosztuje kolo 140-150zl.
edit: a roznica w cenie wcale nie wychodzi taka duza (zalezy gdzie pojedziesz zakladac i jaki zaklad ma upust na czesci) – ja za te sachsy na przod placilem 250zl/szt, ale dowiadywalem sie o ich cene na tyl i cenka 180zl/szt, gdzie za te magnum dalem 170zl, a kamoka pewnie kosztuje kolo 140-150zl.
- Od: 20 sty 2009, 22:00
- Auto: Mazda 323P 98r Z5