Witam
Czy ktos spotkal sie z problemem odbijajacych szyb ? U mnieszczególneiie prawa przednia ma z tym problemy. Wydaje mi sie ze problem pojawia sie czesciej kiedy steruje z drzwi kierowcy, zadziej z drzwi pasazera. W serwisie obejrzeli i powiedzieli ze sie zastało i powinno sie rozruszac – zastanawia mneiie tylko ze tylne jakos sie nie zastaly. Mial ktos moze cos podobnego ?
pozdrawiam,
sherpa1
Odbijająca elektryczna szyba
Strona 1 z 1
Ja miewam od czasu do czasu.
Coś się przeprogramowuje przy szybie i nie da jej się domknąć bo odbija i cofa do połowy.
Robię to wtedy na wyczucie a resztę załatwia przy wychodzeniu moduł domykający szyby.
Po pewnym czasie samo przechodzi.
Jak samo nie przejdzie spróbuj tak jak pisze myshouek i zaprogramuj szyby.
Coś się przeprogramowuje przy szybie i nie da jej się domknąć bo odbija i cofa do połowy.
Robię to wtedy na wyczucie a resztę załatwia przy wychodzeniu moduł domykający szyby.
Po pewnym czasie samo przechodzi.
Jak samo nie przejdzie spróbuj tak jak pisze myshouek i zaprogramuj szyby.
Zauważyłem dziś rano podobny objaw i któregoś późnego wieczoru. Obie te okoliczności łączyła spora wilgotność powietrza. Tak więc w moim przypadku gdy jest rosa na szybie bądź ogólnie bardzo wilgotne powietrze to mechanizm szyby (tu akurat kierowcy) potrafi przy poleceniu pełnego zamknięcia odbić i wrócić do samego dołu. Problem rozwiązałem poprzez sukcesywne zamykanie szyby (po "kliknięciu"). Ciekawe jak to będzie wyglądało na dłuższą metę.
P.S. Temat założony w maju i wcześnie bo ok 9.00 rano, a w maju też bywa wilgotnie i deszczowo z rana.
P.S. Temat założony w maju i wcześnie bo ok 9.00 rano, a w maju też bywa wilgotnie i deszczowo z rana.
łączę z tematem.... wyżej.
Mam problem z dwoma przednimi szybami elektrycznymi, otóż otwierają się normalnie ale gdy chcę zamknąc to dojadą do pewnego momentu i sama się opuszcza(tak jak by napotkała przeszkodę) są 2 punkty w których się otwiera sama jakieś 6cm od dołu i 6 cm od góry, aby zamknąć szybe musze stopniowo co 2 cm powoli zamykać aby zamknąć, prowadnice są ok wyczyszczone i posmarowane szyba chodzi lekko jakby nie patrzeć, z tylnimi nie ma problemu tylko lewy i prawy przód stało się to już na jesień i oby dwie naraz więc minusowa temperatura odpada.
Odpięcie akumulatora na 2h i wpięcie spowrotem nic nie zmienia, ponowne ustawienie szyb również, nie ma znaczenia czy otwieram przełącznikami od kierowcy czy od pasażera, knif jest taki że jak wyjmę kluczyk przy otwartej szybie i dam w pozycję on to szyby raz się zamkną, ale gdy znowu otworzę i próbuję zamknąc problem powraca.
Czy może to być wina sterownika czy tego czym są sterowane te szyby? może coś z krańcówkami ale dziwne żeby obydwie naraz poszły.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to z chęcią odpowiem.
Prosze nie polecać mi oddania do mechanika bo raz pytałem ile to może kosztować to już za sam koszt robocizny mialem krzywy banan na twarzy.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Mam problem z dwoma przednimi szybami elektrycznymi, otóż otwierają się normalnie ale gdy chcę zamknąc to dojadą do pewnego momentu i sama się opuszcza(tak jak by napotkała przeszkodę) są 2 punkty w których się otwiera sama jakieś 6cm od dołu i 6 cm od góry, aby zamknąć szybe musze stopniowo co 2 cm powoli zamykać aby zamknąć, prowadnice są ok wyczyszczone i posmarowane szyba chodzi lekko jakby nie patrzeć, z tylnimi nie ma problemu tylko lewy i prawy przód stało się to już na jesień i oby dwie naraz więc minusowa temperatura odpada.
Odpięcie akumulatora na 2h i wpięcie spowrotem nic nie zmienia, ponowne ustawienie szyb również, nie ma znaczenia czy otwieram przełącznikami od kierowcy czy od pasażera, knif jest taki że jak wyjmę kluczyk przy otwartej szybie i dam w pozycję on to szyby raz się zamkną, ale gdy znowu otworzę i próbuję zamknąc problem powraca.
Czy może to być wina sterownika czy tego czym są sterowane te szyby? może coś z krańcówkami ale dziwne żeby obydwie naraz poszły.
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to z chęcią odpowiem.
Prosze nie polecać mi oddania do mechanika bo raz pytałem ile to może kosztować to już za sam koszt robocizny mialem krzywy banan na twarzy.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
AndY ;)
A nie ma to czasami związku z "programowaniem szyb" ? (użyj szukajki).
Zimą przy silnych mrozach, podczas rozruchu, napięcie akumulatora może spaść do wartości przy której szyby się rozprogramują.
Może się mylę, ale ....
Zimą przy silnych mrozach, podczas rozruchu, napięcie akumulatora może spaść do wartości przy której szyby się rozprogramują.
Może się mylę, ale ....
Pozdrawiam
- Od: 15 lis 2008, 22:04
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
Blumek autko stoi w garażu, a co do Pana Fredo to pisałem przecież, że programowanie szyb nic nie daje, akumulator jest nóweczka i napięcie ma dobre, programowanie szyb jest tylko dla przycisków kierowcy a pisałem, że obojętnie czy otwieram u kierowcy czy w drzwiach efekt taki sam.
Mróz nie ma, a przynajmniej nie miał nic do rzeczy, bo działo się to już latem przy temp. 25st.C
Mróz nie ma, a przynajmniej nie miał nic do rzeczy, bo działo się to już latem przy temp. 25st.C
AndY ;)
Mam to samo i w moim przypadku rozwiązaniem jest trzymanie przełącznika do czasu aż się szyba nie zamknie
Jak trzymam cały czas przełącznik wtedy szyba nie odbija. Moim zdaniem problemem jest wszechobecna wilgoć, w lato tego problemu nie było.
PS. jest już o tym temat
viewtopic.php?f=114&t=97990&start=0&hilit=odbijaj%C4%85ca
PS. jest już o tym temat
viewtopic.php?f=114&t=97990&start=0&hilit=odbijaj%C4%85ca
Hmm no tak, lecz w temacie który podałeś rozwiązania również nie ma.
U mnie trzeba zamykać moim sposobem, trzymanie przycisku nic nie daje – raz sie otworzy i potem stoi w miejscu. Musze jeszcze zobaczyć ten patent z programowaniem bo gdy odłączyłem akumulator i szyby sie rozprogramowały od strony pasażera dało sie ze 3x normalnie zamknąć potem znowu lipa
Stawiacie na wilgoć hmm więc trzeba teraz jakoś dojść co przez wilgoć zawodzi w tymże układzie ;]
Jak na dworze będzie już ok 17-20st i w miare pogodnie to chyba zdecyduje się na rozebranie całego tego mechanizmu w celu konserwacji itd... bo teraz nawet w garażu palce marzną więc to nie ma sensu
Chyba, że ktoś poda co warto dokładnie sprawdzić wtedy szybciej, narazie do wiosny trzeba poczekać z problemem
U mnie trzeba zamykać moim sposobem, trzymanie przycisku nic nie daje – raz sie otworzy i potem stoi w miejscu. Musze jeszcze zobaczyć ten patent z programowaniem bo gdy odłączyłem akumulator i szyby sie rozprogramowały od strony pasażera dało sie ze 3x normalnie zamknąć potem znowu lipa
Stawiacie na wilgoć hmm więc trzeba teraz jakoś dojść co przez wilgoć zawodzi w tymże układzie ;]
Jak na dworze będzie już ok 17-20st i w miare pogodnie to chyba zdecyduje się na rozebranie całego tego mechanizmu w celu konserwacji itd... bo teraz nawet w garażu palce marzną więc to nie ma sensu

Chyba, że ktoś poda co warto dokładnie sprawdzić wtedy szybciej, narazie do wiosny trzeba poczekać z problemem
AndY ;)
Zapp napisał(a):Hmm no tak, lecz w temacie który podałeś rozwiązania również nie ma.
co nie znaczy że trzeba zakładać nowy
Zapp napisał(a):narazie do wiosny trzeba poczekać z problemem
zgadzam się sam czekam do wiosny żeby tam zajrzeć
witam, mam to samo... ale tylko z przednią szybą po stronie pasażera, zawsze pojawia się to zimą lub podczas deszczu. Auto stoi pod chmurką akumulator ma 7 lat ale pali i wszystko działa idealnie, jedynie ta szyba czy ktoś coś rozbierał ewentualnie od czego zacząć?
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Strona 1 z 1