Mazda3 2.0 LF – olej w skrzyni biegów
1, 2
W instrukcjo jest wymiana po 60 tys. km instrukcja PL. jakas okrojona czy VALVOLINE DURABLEND GEAR OIL GL-4 75W90 G4 będzie ok ?
Jasne że będzie OK. Bardzo dobry olej.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Nie wiem czy przesada tak jest napisane :
benzyna zmiana po 60 tys.km \
ON -kontrola co 20 tys.km
benzyna zmiana po 60 tys.km \
ON -kontrola co 20 tys.km
Hmm.Workshop podaje co innego.Może dlatego że on jest Europe (UK) a nie (PL).Huk wie.
emilio
marcin255 napisał(a):to tez Europe wersja Niemiecka.
Hehe
emilio
W temacie wymiany oleju w automacie, każdy robi jak woli ale normalne jest że ten olej się zużywa i należy go zmienić co około 30 tys + filter . W ASO mazda też gość twierdził, że nie ma wzmianek na temat wymiany oleju w automacie ale zalecił jej wykonanie.
- Od: 11 lis 2009, 15:22
- Auto: była Mazda 3 2.0 16V 2007 tiptronic
jest Mercedes C SportCoupe 200 kompresor
Już pisałem w którymś temacie o tym, ale napisze jeszcze raz. Ze trzy miechy temu robiłem z automatem i przy okazji się pytałem gościa o wymianę oleju w AT, bo sporo ludzi tu pisze, że co ok. 60 tys. zalecana jest taka wymiana. Facet powiedział, że te skrzynie są nowszej generacji i wystarczy wymiana co ok. 80 tys.
A co do tego, że nie wymienia się oleju to nie zgodzę się. Ten olej się zużywa z biegiem czasu, więc wymiana jest zalecana.
Pozdro.
A co do tego, że nie wymienia się oleju to nie zgodzę się. Ten olej się zużywa z biegiem czasu, więc wymiana jest zalecana.
Pozdro.
- Od: 28 maja 2009, 09:26
- Auto: Mazda 3 2.0 150KM 2005r. USA
ropsson napisał(a):Witam. Ja do swojej M3 2.0 Top po przekroczeniu 100.000 wymieniłem olej w skrzyni na Valvoline Durablend GL5 75W90 Polecam!
Ja też wlałem i przestał mi wsteczny wchodzić , zlałem a tam jakis mleczny syf-podobno za gęsty -wlałem Castrola i znowu cacy.
Krisek napisał(a):
Oczywiscie mowa O pelnej wymianie a nie spuszczeniu miski
czyli ?
marcin255 napisał(a):ropsson napisał(a):Witam. Ja do swojej M3 2.0 Top po przekroczeniu 100.000 wymieniłem olej w skrzyni na Valvoline Durablend GL5 75W90 Polecam!
Ja też wlałem i przestał mi wsteczny wchodzić , zlałem a tam jakis mleczny syf-podobno za gęsty -wlałem Castrola i znowu cacy.
No to ładnie mnie pocieszyłeś z tym Valvolinem ale dzwoniłem wcześniej do serwisów mazdy i mówili że może być pólsyntetyk po 100.000tys przebiegu, natomiast nie zalecali zmieniania z półsyntetyku na full syntetyk z powodu rozszczelnienia skrzyni...no nic zoaczymy jak bedzie z tym ,,wsteczym,,
- Od: 14 maja 2010, 10:31
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport
Olej do Skrzyn Manualnych i ATF polecam .. Amsoil – Redline jest dystrubutor w PL ( Redline ) .. gwarantuje poprawe zmiany biegow ...
Albo odemnie mozecie Amsoil ... pomoge w sprowadzeniu
Rozczelnienie Skrzyni ? Mit ....
Opisywalem proces wymiany ... kiedys – swoja droga niedlugo bende zmienial u siebie moze zrobie foto relacje ...
Spuszczasz Miske ...
TYle Ile spusciles zalewasz nowego ...
Odlaczasz waz powrotny od mini chlodniczki ... Zakladasz wezyk 3/8 srednica na dlugosc zeby siegal do fotela kierowcy .. siadasz za kierownica z butelka i wezykiem .... przekrecasz kluczyk ... pompa zaczyna chodzic .. wezykiem do butelki dochodzi plyn spuszczasz okolo 1 litra wylaczasz zaplon ... idziesz dolewasz nowego litra ...
Litr spuszczony = Litr Doddany ...
I tak z 9-12 litrow I masz nowiotki plyn w skrzyni I wyplukany uklad ...
PS. nie zalecam plukan skrzyni maszyna
Albo odemnie mozecie Amsoil ... pomoge w sprowadzeniu
Rozczelnienie Skrzyni ? Mit ....
Opisywalem proces wymiany ... kiedys – swoja droga niedlugo bende zmienial u siebie moze zrobie foto relacje ...
Spuszczasz Miske ...
TYle Ile spusciles zalewasz nowego ...
Odlaczasz waz powrotny od mini chlodniczki ... Zakladasz wezyk 3/8 srednica na dlugosc zeby siegal do fotela kierowcy .. siadasz za kierownica z butelka i wezykiem .... przekrecasz kluczyk ... pompa zaczyna chodzic .. wezykiem do butelki dochodzi plyn spuszczasz okolo 1 litra wylaczasz zaplon ... idziesz dolewasz nowego litra ...
Litr spuszczony = Litr Doddany ...
I tak z 9-12 litrow I masz nowiotki plyn w skrzyni I wyplukany uklad ...
PS. nie zalecam plukan skrzyni maszyna
marcin255 napisał(a):piszesz o automacie -8l to automat
Automat Automat I procedura wymiany tez Automat ..
W Normalnej skrzyni niema co plukac ...
Co Najwyzej spuscic stary ... Zalac nowy Nie koniecznie premium ... po jezdzic chwile spuscic I Zalac pozadny ...
Manualna skrzynia ma z 2.5-3L oleju ...przekladniowego
1, 2