Ściąga przy hamowaniu
Strona 1 z 1
Witam Wszystkich
Zacznę od tego, że posiadam Mazde6 sedan 2002r w benzynce 1,8.
Mam taki mały problem. Wszystko było OK jak dotychczas. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale tak właśnie podejrzewam, że wymiana opon na nowe nie powinna tutaj odgrywać znaczącej roli w moim problemie. Podczas jazdy gdy nagle zaczynam hamować,zaczyna znosić tak dziwnie samochód, przód auta na prawą stronę tak jakby na jedną stronę mocniej hamował. Co może byc przyczyną tego? Dodam, że klocki z przodu wymieniałem jakieś 5 tyś km temu.
Bardzo proszę o pomoc. Piszę tutaj bo sądze, że nie zostawicie mnie tak z tym problemem, może ktoś z was miał u siebie coś podobnego.
Dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich
Zacznę od tego, że posiadam Mazde6 sedan 2002r w benzynce 1,8.
Mam taki mały problem. Wszystko było OK jak dotychczas. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale tak właśnie podejrzewam, że wymiana opon na nowe nie powinna tutaj odgrywać znaczącej roli w moim problemie. Podczas jazdy gdy nagle zaczynam hamować,zaczyna znosić tak dziwnie samochód, przód auta na prawą stronę tak jakby na jedną stronę mocniej hamował. Co może byc przyczyną tego? Dodam, że klocki z przodu wymieniałem jakieś 5 tyś km temu.
Bardzo proszę o pomoc. Piszę tutaj bo sądze, że nie zostawicie mnie tak z tym problemem, może ktoś z was miał u siebie coś podobnego.
Dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich
- Od: 25 sie 2008, 07:42
- Auto: mazda 6 1,8 benzynka
robo222 napisał(a):Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale tak właśnie podejrzewam, że wymiana opon na nowe nie powinna tutaj odgrywać znaczącej roli w moim problemie.
Jeżeli problem pojawił się po wymianie, a tak zrozumiałem, to koła są winowajcą. Miałem też taką przypadłość, zamieniłem koła stronami i było okey. Czemu tak się działo nie wiem, kto inny może wyjaśni.
Witam.Z tego co mi wiadomo to Mazdy miały wadę fabryczną polegającą na tym właśnie,że sciągało ja w prawo nie tylko przy hamowaniu ale podczas jazdy puszczając kierownicę zaczyna auto uciekać w prawo.Być moze nie zwróciłes uwagi na to na samym początku? Ja mam M6 z tego samego rocznika (auto bezwypadkowe)i ma ta samą przypadłośc...
- Od: 16 mar 2010, 19:29
bajtasos79 napisał(a):Witam.Z tego co mi wiadomo to Mazdy miały wadę fabryczną polegającą na tym właśnie,że sciągało ja w prawo nie tylko przy hamowaniu ale podczas jazdy puszczając kierownicę zaczyna auto uciekać w prawo.Być moze nie zwróciłes uwagi na to na samym początku? Ja mam M6 z tego samego rocznika (auto bezwypadkowe)i ma ta samą przypadłośc...
"...Do VIN-u GG1***233651 szóstka nie miała łożyska w górnym mocowaniu a po tym VIN-ie już miała. Czyli jak masz 6 wyprodukowaną przed 1 lutego 2004..."
Była na to akcja serwisowa...
A może zobacz jak Ci się rozkłada siła hamowania z przodu. Możliwe, że jest różnica większa wtedy by też ściągało... U mnie wystarczył mały wyciek płynu przy lewym kole a już prawe mniej hamowało (podobno krzyżowo jakoś to hamowanie się rozkłada tzn. lewe tylne z prawym przednim kołem – nie wiem nie znam się:))
- Od: 9 mar 2010, 21:10
- Auto: Mazda 6
Moja mazde sciaga w lewo (angielska wersja) – podczas hamowania tak bardzo tego nie odczuwam.
Vin to GG14R201258474
Sprawdzalem zbieznosc i chlopaki powiedzieli, ze wszystko jest dobrze, i ze nie wiedza czemu sciaga na lewo :/
Lozysko w gornym mocowaniu, ale czego?
Nie jestem mechanikiem...
Jak mozna sprawdzic czy cos jest uszkodzone?
Vin to GG14R201258474
Sprawdzalem zbieznosc i chlopaki powiedzieli, ze wszystko jest dobrze, i ze nie wiedza czemu sciaga na lewo :/
Lozysko w gornym mocowaniu, ale czego?
Nie jestem mechanikiem...
Jak mozna sprawdzic czy cos jest uszkodzone?
-
hurricane108
Chwilkę mnie nie było tutaj i chciałbym odświeżyć temat. Dzisiaj wjechałem tak na szybkiego na diagnostykę. Wjechałem na "maszynę" i na badaniu hamulców pokazało, że lewy przód dużo słabiej hamuje. Co to może być i ile może wynieść koszt naprawy???
Już po sprawie
Okazało się, że lewy przedni zacisk był zapieczony itp. Mechanik rozebrał wszystko, wyczyścił, przesmarował , była również wymiana płynu hamulcowego. Wszystko jest ok, nic nie ściąga ,oby tak dalej
Pozdrawiam
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Okazało się, że lewy przedni zacisk był zapieczony itp. Mechanik rozebrał wszystko, wyczyścił, przesmarował , była również wymiana płynu hamulcowego. Wszystko jest ok, nic nie ściąga ,oby tak dalej
Pozdrawiam
Witam,
jestem posiadaczem mazdy 6 i wystąpił u mnie problem z hamowaniem.Chodzi o to, że siła hamowania na lewym kole jest mniejsza niż na prawym.Pompa ABS,wraz z modulatorem zostały wymienione.Oprócz tego wymieniono też przewód miękki i zacisk z klocami.Wyregulowano zbieżność, opony zostały wyważone i wymienione. Dalej pozostaje ten sam problem – przy hamowaniu ściąga w prawo. Proszę o sugestie mechanik nie zdiagnozował problemu. Pozdrawiam Tomek
Płońsk
Dopisano 26 maja 2016, 11:03:
MAZDA NIE BYŁA TEŻ PO ŻADNYM WYPADKU
jestem posiadaczem mazdy 6 i wystąpił u mnie problem z hamowaniem.Chodzi o to, że siła hamowania na lewym kole jest mniejsza niż na prawym.Pompa ABS,wraz z modulatorem zostały wymienione.Oprócz tego wymieniono też przewód miękki i zacisk z klocami.Wyregulowano zbieżność, opony zostały wyważone i wymienione. Dalej pozostaje ten sam problem – przy hamowaniu ściąga w prawo. Proszę o sugestie mechanik nie zdiagnozował problemu. Pozdrawiam Tomek
Dopisano 26 maja 2016, 11:03:
MAZDA NIE BYŁA TEŻ PO ŻADNYM WYPADKU
-
TOMFAL1608
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
tym razem łączę z istniejącym wątkiem
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
tym razem łączę z istniejącym wątkiem
Strona 1 z 1