Wymiana łożyska kół
1, 2
Walnęło mi łożysko w lewym kole z przodu i postanowilem je wymienic. Mechanik z warsztatu polecil wymienic rowniez piaste, ale tej nigdzie nie moge dostac. Czy wymiana piasty jest konieczna? Robi to jakąś różnicę?
-
asdasdasd
Wiekszosc samochodow ma teraz lozyska "nietypowe" – wymienia sie wtedy caly zestaw z piasta. W mazdach jest to piasta z lozyskiem i zebatka ABS.
W niektorych modelach zintegrowany jest tez czujnik ABS, a w najciekawszych zestawach tylne piasty sa zespawane z tarczami hamulcowymi (Escape IV, Scenic po 99r).
Z przodu w nowych modelach tez juz stosowane sa piasty z lozyskiem zintegrowanym.
W niektorych modelach zintegrowany jest tez czujnik ABS, a w najciekawszych zestawach tylne piasty sa zespawane z tarczami hamulcowymi (Escape IV, Scenic po 99r).
Z przodu w nowych modelach tez juz stosowane sa piasty z lozyskiem zintegrowanym.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
Też mam podobny problem.. Muszę wymienić łożysko w lewym przednim kole i mam pytanie jakiej firmy najlepiej szukać bo są za 35zł i za 200zł... Nie chce kupić taniej chińszczyzny ale nie chce też niepotrzebnie przepłacić... co polecacie??
Motocykle są wszędzie.... no i mazdy 
- Od: 2 lip 2006, 12:53
- Auto: 6-ka 2.0 Diesel 140 KM 2008 rok
Lozysko do BJ kosztuje 53zl firmy MaxGear z przesylka i wymiana w warsztacie nie powienienes zaplacic wiecej jak 130 zl
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
Witam
Niestety muszę wymienić łożyska w mojej madzi. cena łożyska na tył jest optymistycznie pocieszająca :/ aby wymienić łożyska w tylnej osi muszę wymienić całe piasty. Jest możliwość regeneracji lub wymiany samych łożysk czy musowo wymienić całe piasty jak twierdzą w sklepach??
Niestety muszę wymienić łożyska w mojej madzi. cena łożyska na tył jest optymistycznie pocieszająca :/ aby wymienić łożyska w tylnej osi muszę wymienić całe piasty. Jest możliwość regeneracji lub wymiany samych łożysk czy musowo wymienić całe piasty jak twierdzą w sklepach??
- Od: 21 gru 2009, 12:08
- Auto: Mazda 323 F 2000 r. 2.0 TDVI
piasty 
przerabiałem ten temat:)
szybka sprawa:) bez zbednego dłubania:)
przerabiałem ten temat:)
szybka sprawa:) bez zbednego dłubania:)
Uważaj mam Mazde i nie zawaham się jej użyć
!!

- Od: 28 lut 2008, 16:45
- Auto: 323F BJ 2.0 TDVI 2001
do każdej wymiany/naprawy potrzebne sa narzedzia jeśli je posiadasz powinieneś dać rade:)
!!

wez tyl auta na podnosnik/lewarek.
zlap koło za pietnascie trzecia i naciskaj prawa reka do przodu lewa reka do siebie tylko energicznie nA PRZEMIAN
!!
czynnosc powtorz trzymajac kolo godzina 6.
jesli bedzie luz to piasty do wymiany jesli nie to masz szczescie:)
zlap koło za pietnascie trzecia i naciskaj prawa reka do przodu lewa reka do siebie tylko energicznie nA PRZEMIAN

czynnosc powtorz trzymajac kolo godzina 6.
jesli bedzie luz to piasty do wymiany jesli nie to masz szczescie:)
!!

Witam,
miesiąc temu przerabiałem temat. Szum w lewym tylnym kole, wymieniłem piastę z łożyskiem (160zł zamiennik + robocizna). Przy okazji sprawdziłem z prawej strony i rzeczywiście były luzy, wymieniłem drugą stronę. W sklepie przy serwisie mazdy zażyczyli sobie 220zł za oryginał – ale w tym przypadku nie ma co przepłacać.
Pozdrawiam serdecznie.
miesiąc temu przerabiałem temat. Szum w lewym tylnym kole, wymieniłem piastę z łożyskiem (160zł zamiennik + robocizna). Przy okazji sprawdziłem z prawej strony i rzeczywiście były luzy, wymieniłem drugą stronę. W sklepie przy serwisie mazdy zażyczyli sobie 220zł za oryginał – ale w tym przypadku nie ma co przepłacać.
Pozdrawiam serdecznie.
- Od: 25 lip 2010, 14:06
- Auto: Mazda 323F 2001, hatchback, lift, 2.0 DITD 16V (BJ, 101KM).
1, 2