Silnik gasnie przy dodawaniu sprzegla.

Postprzez tha_dogg » 7 maja 2010, 14:53

Witam :)

stalem sie w ubieglym tygodniu posiadaczem Magdaleny 626 GF 2.0 115 km 2001r. Kiedy juz ogarne autko zaprezentuje je blizej, ale narazie chcialem poruszyc dosyc pilny problem.

Wertowalem forum, ale watku pasujacego do mojego problemu niestety nie znalazlem.
Na zimnym silniku wszystko chodzi ok, problem zaczyna sie przy rozgrzanym motorze. Przy wcisnieciu sprzegla spadaja obroty i samochod gasnie. Czy to na postoju po odpalniu, czy podczas jazdy przy zmianie biegu. Hamowanie nie ma tu nic do rzeczy, poprostu wcisniete sprzeglo rowna sie gasnacy silnik. Dodajac gazu da sie co prawda podtrzymac prace silnika ale i tak jest to denerwujace.
Na zimnym silniku nie ma tego problemu. Sprzeglo dziala poprawnie, bierze troche nisko ale mam nadzieje, ze bedzie sie to dalo wyregulowac opisywanym na forum sposobem z dwiema srubkami pod pedalem sprzegla :)

Narazie wyczyszczony zostal silniczek krokowy a filtr powietrza jest prawie nowy. Planuje jeszcze przeczyscic przepustnice, ale watpie zeby to pomoglo.

Ma ktos jakies sugestie, co moze byc przyczyna spadajacych obrotow przy wcisnietym sprzegle? Dodam jeszcze, ze po przygazowce, jezeli autko nie zgasnie, to obroty utrzymuja sie dosyc stabilnie w okolicach 650 rpm.

Sory za brak polskich znakow...

pozdrawiam
Mazda 626 GF 2001r. 2.0 115 km.
Forumowicz

Od: 9 lis 2007, 12:57
Auto: Mazda 626 GF 2001 2.0 115km Benzyna +gaz

Postprzez michal24mic » 8 maja 2010, 14:54

Witam
Wydaje mi się że możesz mieć problem z zacierającym się łożyskiem oporowym. Może przy dużym oporze poprostu zdławia silnik. Wciskając pedał sprzęgła dociskasz łożysko do blach na tarczy sprzęgła jeżeli będzie miało duży opór może przyduszać silnik tak jakbyś próbował ruszyć z piątki. Jedno jest pewne raczej nie ominie cię wyciągnięcie sprzęgła i dokładne sprawdzenie łożyska oporowego przy okazji tarczy i docisku. Acha czy przy próbie ruszania autem po przegazowaniu rusza się płynnie bez żadnych szarpnięć????
Początkujący

Od: 7 maja 2010, 22:45
Auto: Mazda 626 1999r 1,8 + gaz sekwencja

Postprzez tha_dogg » 8 maja 2010, 16:50

Dzięki za odpowiedź, ale może trochę niedokładnie opisałem problem. Przy normalnej, szybkiej zmianie biegów, w górę czy w dół wszystko jest w porządku. Obroty spadają kiedy sprzęgło przytrzyma się troszkę dłużej, najczęściej przy redukcji, bądź hamowaniu. Silnik zdławia raczej kiedy nie ma oporu, także nie wiem czy to łożysko... po przygazowaniu autko rusza płynnie. Na razie byłem tylko u dwóch mechaników, ale obaj rozłożyli ręce mówiąc "dziwna sprawa..."
Będę chyba musiał jechać na komputer ale na razie nie mam kiedy. Może jeszcze jakieś pomysły?
Forumowicz

Postprzez kierownik » 9 maja 2010, 16:54

a czujnik wciśnięcia sprzęgła działa dobrze? jeśli tak, to może rzeczywiście jak pisał kolega o łożysku??
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez michal24mic » 12 maja 2010, 21:38

Witam ponownie.
Wątpię że ci komputer cokolwiek da. To na 100% uszkodzenie typowo mechaniczne raczej nie wykryje ci usterki przecież tam nie ma czujnków. Rozumiem że wciskasz sprzęgło na luzie i bez wrzucania biegów autko zaczyna przymulać i gaśnie. Jak dla mnie to wina tarczy docisku lub łożyska ślizgowego. Tak jak pisałem wcześniej. Pozdrawiam i życzę powodzenia w diagnozie.
Początkujący

Od: 7 maja 2010, 22:45
Auto: Mazda 626 1999r 1,8 + gaz sekwencja

Postprzez tha_dogg » 17 maja 2010, 10:47

Witam,
Udalo sie rozwiazac problem. Ojciec byl z mazda u znajomego mechanika, podobno podkrecili tylko wolne obroty z 650 do 750rpm oraz podciagneli pedal sprzegla maksymalnie do gory, bo wczesniej trzeba bylo cisnac dosyc gleboko. Nie zrobili wiele, ale mimo wszystko jakims sposobem problem minal <jupi> dzieki za porady
pozdrawiam
Forumowicz