FOTORELACJA – Zmiana uszczelki pod pokrywą zaworów
Zmieniałem całkiem niedawno i jeżdzę na półsyntetyku. Auto długo stało ;p
- Od: 22 sie 2008, 23:57
- Auto: mx-3 1.6 DOHC 94r.moja dziunia
SponeR napisał(a):powiedz jak dokręcałeś śruby
bo je chyba trzeba dynamometrycznym podokręcać
a go nie mam dlatego sie wstrzymuje z wymiana
Ja dokręcałem u siebie na oko. A raczej na wyczucie. Nie ma co się bawić z dynamometrem, po prostu to dokręć tak żeby śruby nie urwać i będzie git
Spanie w nocy jest dla mięczaków.
- Od: 5 lut 2007, 00:37
Witajcie, jestem tu nowy. Ale przyznam, ze lepszej instrukcji, jak wymienia sie uszczelke pod klawiatura nie widzialem!
Brawo dla tego pana i dla reszty, bo przeciez kazdy dodaje cos od siebie, kazda wskazowka jest cenna.
A ja mam pytanie, bo olej mi pryska, uszczelka nieszczelna, a mechanik mowi, ze to caly dzien roboty, ze musi wyciagac zawory.
I pytam was, czy to konieczne? czy koles mi sciemnia, zebym mu wiecej zaplacil, bo wola sporo 500zl, plus koszt uszczelki.
Pozdrawiam.
Brawo dla tego pana i dla reszty, bo przeciez kazdy dodaje cos od siebie, kazda wskazowka jest cenna.
A ja mam pytanie, bo olej mi pryska, uszczelka nieszczelna, a mechanik mowi, ze to caly dzien roboty, ze musi wyciagac zawory.
I pytam was, czy to konieczne? czy koles mi sciemnia, zebym mu wiecej zaplacil, bo wola sporo 500zl, plus koszt uszczelki.
Pozdrawiam.
- Od: 4 maja 2010, 00:19
ragged moglbys spokojnie napisac co sie u Ciebie dzieje bo sie pogubilem...
Olej pryska – spod nieszczelnej uszczelki pokrywy – to jest 5 minut roboty i koszt ori. uszczelki mazdowskiej ok 80 zl innej nie kupuj bedzie cieklo
... wyciagac zawory do wymiany uszczelki pod pokrywa? Chyba cos nie skumalem do konca 
:D
- Od: 10 wrz 2008, 08:49
- Auto: Seat Ibiza ASZ :)
Co u mnie? Zaznaczam, ze nie jestem mechanikiem, ze moge gafy strzelac, wiec mnie poprawiajcie. Ucze sie dopiero, ale konsekwentnie.
Oddalem auto na wymiane rozrzadu, bo chcialem miec stempelek w ksiazce serwisowej i kiedy odbieralem auto, facet mi mowi, ze mam pilna naprawe, bo pod pokrywa zaworow olej ciurkiem leci i konieczna jest wymiana uszczelki pod klawiatura.
Facet powiedzial, ze to caly dzien roboty, ze musi kazdy zawor wyciagac... Szczerze, to nie wiem w jakim celu, jesli wyzej opisany instruktarz jest tak banalny.
Albo on chce mi te zawory wypolerowac
albo naciagnac mnie na koszty.
Oddalem auto na wymiane rozrzadu, bo chcialem miec stempelek w ksiazce serwisowej i kiedy odbieralem auto, facet mi mowi, ze mam pilna naprawe, bo pod pokrywa zaworow olej ciurkiem leci i konieczna jest wymiana uszczelki pod klawiatura.
Facet powiedzial, ze to caly dzien roboty, ze musi kazdy zawor wyciagac... Szczerze, to nie wiem w jakim celu, jesli wyzej opisany instruktarz jest tak banalny.
Albo on chce mi te zawory wypolerowac
- Od: 4 maja 2010, 00:19
A moze on chce Tobie wymienić nie tylko uszczelke pod klawiatura, ale tez uszczelniacze zaworowe... wtedy 500zl mialo by troche sensu – ale zeby wymieniac uszczelniacze – to musialo by Ci dymic z tylu, brac olej itp.;]
:D
- Od: 10 wrz 2008, 08:49
- Auto: Seat Ibiza ASZ :)
Jeżeli nie znasz się na mechanice "co, gdzie i jak" a mechanik to zauważy to będzie próbował na Tobie zarobić. Takie są realia. Facet po prostu wymienił by Ci uszczelkę pod klawiaturą w ciągu 30-40min a zainkasował by kasę za zabawę z zaworami do których w ogóle by się nie dotknął.
- Od: 2 cze 2009, 16:46
- Auto: MX-3 1.8 V6 94' – CRASH :(
MX-3 1.8 V6 92' – USE :)
Jeszcze tylko jedna dosyć ważna sprawa : kolejność dokręcania śrub. Pamiętaj żeby robić to zawsze w kolejności od środka na zewnątrz; TZ : najpierw dokręcaj śruby w środku pokrywy a potem zewnętrzne.
Jest to o tyle ważne, że w elementach pracujących w wysokich temperaturach powstają silne naprężenia mogące powodować pęknięcia. Pozdro
!
Jest to o tyle ważne, że w elementach pracujących w wysokich temperaturach powstają silne naprężenia mogące powodować pęknięcia. Pozdro

-
marciano