Padło przednie łożysko – szook !
1, 2
Witam.
Dziś zostałem dosyć mocno zaskoczony. Mam zaledwie 105 tyś w swojej Maździe Premacy i już huczy w przednim lewym kole łożysko. Czy to normalne że po takim przebiegu kwalifikuje się ono do wymiany??
Dziś zostałem dosyć mocno zaskoczony. Mam zaledwie 105 tyś w swojej Maździe Premacy i już huczy w przednim lewym kole łożysko. Czy to normalne że po takim przebiegu kwalifikuje się ono do wymiany??
Raczej nie, może nie ten przebieg, może nie całkiem bezwypadek, może ktoś coś majstrował... Buczenie to niekoniecznie łożysko.
- Od: 25 lut 2008, 13:58
- Auto: Premacy 1,8 '03
Tribute 2,3 '04
Obawiam się, że to nic niezwykłego... ja w ostatnich 3 miesiącach wymieniłem dwa przednie łożyska przy przebiegu około 115tys. Mechanik twierdził, że oba nie miały jakichś uszczelek, które mazda zaprzestała montować w pewnym momencie i to ponoć powoduje przyspieszone zużycie. Czy to prawda to nie wiem, ale brak tych uszczelek widziałem na własne oczy. Na szczęście oba łożyska które wkładałem miały już te uszczelki.
Moja Madzia to rocznik 2002 – modelowo już 2003.
Moja Madzia to rocznik 2002 – modelowo już 2003.
- Od: 15 wrz 2008, 18:29
- Auto: Mazda Premacy 1,8 benzyna 2003
Witam ponownie
Chcialem powiedziec iz na wymiane drugiego łożyska dlugo nie musialem czekac,przy 120 tys wymienilem jedno łozysko a przy 122 tys drugie.
Wniosek z tego taki ze lepiej wymienic od razu dwa
P.S.
Jednak to prawda ze oba zużywają sie jednoczesnie
Chcialem powiedziec iz na wymiane drugiego łożyska dlugo nie musialem czekac,przy 120 tys wymienilem jedno łozysko a przy 122 tys drugie.
Wniosek z tego taki ze lepiej wymienic od razu dwa
P.S.
Jednak to prawda ze oba zużywają sie jednoczesnie
- Od: 30 wrz 2008, 15:59
- Auto: Mazda Premacy '03 DITD
mozecie gdzies wrzucic zdjecie jak wyglada lozysko z uszczelkami – bo za chwile i ja bede pewnie wymieniał a kiedys widzialem niby dobre lozko za 90 zł do mazdy wiec roznica ze 160 musi jakas byc – jestem ciekaw jaka /
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
ziggy_powrot_gwiazdy napisał(a):mozecie gdzies wrzucic zdjecie jak wyglada lozysko z uszczelkami – bo za chwile i ja bede pewnie wymieniał a kiedys widzialem
niby dobre lozko za 90 zł do mazdy wiec roznica ze 160 musi jakas byc – jestem ciekaw jaka /
Witam
Udalo mi sie zrobic zdjecia tego lozyska za 169 zl,akurat znajomy wymienial tez w swojej mazdzie,oto link do taj strony:
http://img32.yfrog.com/g/p5051829.jpg/
- Od: 30 wrz 2008, 15:59
- Auto: Mazda Premacy '03 DITD
Witam
Właśnie wymieniłem przednie lewe łożysko. Łożysko firmy NSK zakupione w Carspeedzie.
pozdrawiam
Właśnie wymieniłem przednie lewe łożysko. Łożysko firmy NSK zakupione w Carspeedzie.
pozdrawiam
- Od: 22 cze 2010, 11:20
- Auto: Mazda Premacy 1.8 benz. 2001 r. 100 KM
A ktoś bardziej doświadczony, podpowie jak w domu zdiagnozować prawidłowo, czy to łożysko czy coś innego huczy w kole?
Wydaje mi się (na razie wydaje) że po tym jak auto stało z jednym kołem na krawężniku (akurat tym z drugiej strony, co dziwne) coś zaczęło szumieć/buczeć w lewym przednim kole. Jak zaczyna szumieć przy powiedzmy 15-20 km/h, to robi się co raz głośniejsze (ale na tyle ciche, że przy otwartej szybie nie słychać tego dźwięku) aż tak do 60-70 bo od tej prędkości już nie zaobserwowałem różnicy.
Jeszcze to potestuje, ale może mogę jakoś dokładniej to przetestować na lewarku ze zrzuconym kołem?
Wydaje mi się (na razie wydaje) że po tym jak auto stało z jednym kołem na krawężniku (akurat tym z drugiej strony, co dziwne) coś zaczęło szumieć/buczeć w lewym przednim kole. Jak zaczyna szumieć przy powiedzmy 15-20 km/h, to robi się co raz głośniejsze (ale na tyle ciche, że przy otwartej szybie nie słychać tego dźwięku) aż tak do 60-70 bo od tej prędkości już nie zaobserwowałem różnicy.
Jeszcze to potestuje, ale może mogę jakoś dokładniej to przetestować na lewarku ze zrzuconym kołem?
1, 2