bukmar napisał(a):a mnie dzisiaj na krótkiej trasie ok 80 km spaliła Madzia 5,8![]()
silnik 1.8 benzyna
oczywiście jechałeś cała trasę na tempomacie 90 km/h i podajesz dane z kompa ?
www.mazdaspeed.pl
bukmar napisał(a):a mnie dzisiaj na krótkiej trasie ok 80 km spaliła Madzia 5,8![]()
silnik 1.8 benzyna
adamb napisał(a):wyliczenia z komputera na krotkich trasach sa jakby wyssane z palca.
Z gorki odpuszczasz gaz itp i komp pokazuje ze prawie jedziesz na samym powietrzu.![]()
rafusmaximus napisał(a):bukmar napisał(a):a mnie dzisiaj na krótkiej trasie ok 80 km spaliła Madzia 5,8![]()
silnik 1.8 benzyna
oczywiście jechałeś cała trasę na tempomacie 90 km/h i podajesz dane z kompa ?
krzych napisał(a):adamb napisał(a):wyliczenia z komputera na krotkich trasach sa jakby wyssane z palca.
Z gorki odpuszczasz gaz itp i komp pokazuje ze prawie jedziesz na samym powietrzu.![]()
I co? Cos nie tak? Jak zwykle komputer ma racje, a uzytkownik sie myli – tak, jedziesz na powietrzu i to jest fakt.
A ze o tym nie wiedziales to jeszcze nie oznacza, ze mozesz wszystkiemu przeczyc z cala pewnoscia.
Swoja droga, jesli udowodnie CI raz (slownie: jeden raz), ze spalanie dystrybutorowe bedzie roznic sie od komputerowego o tyle co nic na przestrzeni calego baku to bedziesz juz wtedy wchodzi tutaj i pisal dokladnie odwrotnie za kazdym razem gdy ktos napisze o komputerowym czy nadal bedziesz przeczyl? (bo mam takie przeczucie, ze bedziesz)
Propozycja: wejdz do watku "ukryte opcje komputera", przeczytaj, rekalibruj komputer zeby pokazywal poprawne spalanie i przekonaj sie sam, bedzie o wiele prosciej.
krzych napisał(a):Propozycja: wejdz do watku "ukryte opcje komputera", przeczytaj, rekalibruj komputer zeby pokazywal poprawne spalanie i przekonaj sie sam, bedzie o wiele prosciej.
AKURAT napisał(a):dziś po obliczeniu spalania po tankowaniu do pełna wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wg. dystrybutora 7,23 wg. kompa 7,3
Pankuba napisał(a):AKURAT napisał(a):dziś po obliczeniu spalania po tankowaniu do pełna wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wg. dystrybutora 7,23 wg. kompa 7,3
Jaki udział trasy, miasta, jakieś info nt. średniej prędkości przelotowej, itd ... ?
Przy okazji mój pierwszy pomiar w GG (bardzo miłe zaskoczenie):
spalanie 7,95 l/100 km (dystrybutor)
50% trasa, 50% po drogach lokalnych
średnio dynamiczna jazda, przyśpieszanie okazyjnie do 5 tyś rpm.
w trasie licznikowo 100-130 km/h, auto średnio załadowane
Gregg napisał(a):Czy Twój komp pokazuje za każdym razem DOKŁADNIE zgodnie z dystrybutorem? Aż mi się wierzyć nie chce... No, chyba, że jeździsz generalnie ciągle tą samą trasą przy podobnym natężeniu ruchu...
Gregg napisał(a):No, jestem w szoku!
Trasa: 70% | Miasto: 30%
Spalanie wg dystrybutora: 8,43 l / 100km
Spalanie wg komputera: 8,4 l / 100km
Dokładność 0,03 l / 100km! Niewiarygodne!
timmy666 napisał(a):Trasa 30 % | Miasto 70 %
średnia prędkość wg komputera 41 km/h
spalanie wg dystrybutora 6,9
spalanie wg komputera 7,0
w mieście od 1,5k rpm do 3k rpm ,w trasie powyżej 3k rpm
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6