przez Devo_Y » 29 kwi 2010, 13:44
panowie fachowcy od olejów!
właśnie nadchodzi czas wymiany oleju w moje 323C BP. silnik jest raczej żwawy, przebieg jego jest mi nieznany, gdyż wymieniał go poprzedni właściciel (forumowicz i były klubowicz zresztą) z raczej nieudokumentowanym przebiegiem, choć podobno (?) niedużym. przy ostatniej wymianie w warsztacie wlano mobil 1 10w40, bo taki mieli w beczce, a ja nie miałem swojego (nie byłem na to przygotowany, bo na wymianę zdecydowałem się przy okazji robienia czegoś innego, a drugi raz za miesiąc nie chciało mi się specjalnie po to przyjeżdżać). przedtem w silniku był valvoline maxlife 10w40.
mobila wsiorbało mi ok. 0,5 l na 10kkm. postanowiłem wrócić do valvoline, lub też liqui moly MoS2 Leichtlauf 10W-40 (stosowałem w poprzednim aucie), myślałem też o liqui moly Super Leichtlauf 10W-40. wg mojej skromnej wiedzy są to porównywalne oleje, jednak nie jestem obeznany w tym temacie i jak patrzę na tabelki z danymi ze specyfikacji, to zbyt wiele mi to nie mówi. liczę na to, że ktoś kto się na tym zna wypowie się w tym temacie i wskaże mi, który z nich będzie najbardziej wskazany do mojego silnika na podstawie specyfikacji. a może okaże się, że wszystko jedno, który z tych trzech, bo nie ma różnicy i decydować po prostu będzie cena.
czekam na info i pozdrawiam.
póki co, niczego nie szukam...