Czym czyścisz plastiki i wnętrze swojego auta?
Wyprałem sam jeszcze raz
Ale z ciekawości dzisiaj pojechałem do zakładu który czyści tapicerki i zapłaciłem 5 zł za wypranie
Kazali mi jeszcze żwirek do kota wysypać i powiedzieli ze powinno być dobrze
No i kupiłem jeszcze nowy zapach 
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Próbowałem już różne środki do czyszczenia dechy w samochodzie i polecam tylko Quick Interior Detailer by Meguiar's .
pozdrawiam,
mckoper
pozdrawiam,
mckoper
Popieram.Meggy to Meggy,a zapach utrzymuje się tygodniami.Z bardziej budżetowych środków polecam Sonax Xtreme do kokpitu efekt matowy.Rewelacyjny stosunek jakości do ceny.Działa tak samo jak Meguiar's ale nie ma takiego zapachu 

- Od: 18 kwi 2004, 21:52
- Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon
do plastików używam z carplana mleczka matowego , wydajne ładnie pachnie 
- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
Ja mam specjalne husteczki do plastików – Jak dla mnie rewelacja .
Są one bardzo dobrze nasączone i idealnie wszystko ładnie puszcza ,a do tego ładnie pachnie .
Polecam , koszt. na kazdej stacji benzynowej , w Carrefourze , w Motoryzacyjnym ok. 15zł
Są one bardzo dobrze nasączone i idealnie wszystko ładnie puszcza ,a do tego ładnie pachnie .
Polecam , koszt. na kazdej stacji benzynowej , w Carrefourze , w Motoryzacyjnym ok. 15zł
Mój Exclusive: viewtopic.php?f=314&t=121653&start=0
- Od: 3 maja 2010, 14:01
- Auto: Mazda 626GF '00 1.8 16V 101KM
Mam pewien problem, kiedyś użyłem jakiegoś środka do mycia deski rozdzielczej i wnętrza i od tamtej pory mam problemy z boczkami od drzwi. Zapewne jak wszyscy posiadacze 6 doskonale wiedzą, boczki te mają chropowatą strukturę przypominającą skórę. No i niestety w te kanaliki nawłaziło mi jakiegoś białego syfu, którego nie mogę doczyścić
. Dzisiaj próbowałem umyć to ściereczką oraz ciepłą wodą z odrobiną Ludwika jednak efekty są niezadowalające. Chciałem wziąć szczotkę i zacząć to szorować jednak boję się aby nie uszkodzić tapicerki. Ktoś miał podobny problem? Albo wie czym to domyć?? Poniżej zamieszczam zdjęcia.

- Od: 23 lut 2010, 11:23
- Auto: Mazda 323 S BA (1997r.) 1.5
Mazda 6 2006r, 2.0 diesel (121KM)
podejrzewam że wcześniej użyłeś do mycia tych plastików jakiegoś mocnego środka chemicznego i dobrze go nie wytarłeś lub był zdecydowanie za mocny
Ja ogólnie wnętrza aż tak dobrze nie ogarniam,ale warto było by spróbować to wyczyścić apc w rozcieńczeniu 1:20 nie pozwalając wyschnąć i robiąc to na zimnych plastikach,a potem nałożyć jakiś dressing typu właśnie Meguiar's Ultimate Protectant czy Natural Shine,PB Natural Look
Ja ogólnie wnętrza aż tak dobrze nie ogarniam,ale warto było by spróbować to wyczyścić apc w rozcieńczeniu 1:20 nie pozwalając wyschnąć i robiąc to na zimnych plastikach,a potem nałożyć jakiś dressing typu właśnie Meguiar's Ultimate Protectant czy Natural Shine,PB Natural Look
Umyć jakimś APC do wnętrza i położyć coś co wymienił @tomek@
Ja używam http://www.all4auto.pl/shiny-garage-app ... -p575.html
Jest tańszy od w/w a robi robotę i ładnie pachnie.
Ostatnio po 1,5msc dopiero nakładałem ponownie.
W M6 na desce daje półmat a na boczkach lekkie blask.
Ja używam http://www.all4auto.pl/shiny-garage-app ... -p575.html
Jest tańszy od w/w a robi robotę i ładnie pachnie.
Ostatnio po 1,5msc dopiero nakładałem ponownie.
W M6 na desce daje półmat a na boczkach lekkie blask.
- Od: 29 wrz 2006, 14:11
- Auto: Mazda6 GG 2.0 MZR-CD 2004
bieski napisał(a):Za rada Grzyby użyłem Tenzi Perfekt. Działa
Bo to najtańsza (i najprostsza) alternatywa do drogich produktów, które są ładnie zapakowane
http://www.nasze-pranie.pl/sklep/produc ... roduct=210
Wspomnianego Perfekta używamy przy czyszczeniu aut od dawna. Rozcieńczony 1:5 z wodą czyści praktycznie wszystko (łącznie z uporczywymi plamami na tapicerce).
Bo Perfekcie używamy KOK'a i mamy piękne, czyste i matowe wnętrze.
http://www.nasze-pranie.pl/sklep/produc ... roduct=169
@tomek@ napisał(a):podejrzewam że wcześniej użyłeś do mycia tych plastików jakiegoś mocnego środka chemicznego i dobrze go nie wytarłeś lub był zdecydowanie za mocny![]()
Wcześniej używałem jakiegoś mleczka Castrol do czyszczenia wnętrza (dodawali jako gratis do oleju). No i od tamtej pory są problemy. W międzyczasie zakupiłem jeszcze jakiś specyfik w Lidlu, którego nazwy nie pamiętam (na szczęście wypróbowałem go w niewidocznym miejscu i od razu wywaliłem do kosza). Odnoszę wrażenie, że albo wnętrze mazdy jest zrobione z jakiś "dziwnych materiałów" albo większość środków do czyszczenia wnętrz to jakiś kit, gdyż w moim przypadku po ich zastosowaniu było jeszcze gorzej. Boczki i deska były jakieś takie blade...więc zazwyczaj kończyło się na mokrej ścierze z odrobiną płynu do naczyń.
Jak będę miał chwilę czasu to spróbuję któregoś z polecanych przez was specyfików. Może w końcu uda mi się doprowadzić to wnętrze do porządku
- Od: 23 lut 2010, 11:23
- Auto: Mazda 323 S BA (1997r.) 1.5
Mazda 6 2006r, 2.0 diesel (121KM)
Qubass88 napisał(a):Odnoszę wrażenie, że albo wnętrze mazdy jest zrobione z jakiś "dziwnych materiałów" albo większość środków do czyszczenia wnętrz to jakiś kit,
To drugie kolego, to drugie
Użycie naprawdę dobrej chemii (i nie mówię tu wcale o specyfikach z górnej półki cenowej z mega reklamą i pięknymi opakowaniami) wystarczy
Nazwami firm też niekoniecznie możesz się sugerować. Np. włoska firma ATAS robi i profi chemię dla myjni i produkty o nazwie handlowej "PLAK"
IMHO, to co widać w zagłębieniach struktury tapicerki, to zawarte w kosmetyku mydło i/lub silikon. Jakiś czas użyłem specyfiku (nie chcę skłamać, ale był to chyba Sonax w atomizerze), który po wyschnięciu zostawił na desce identyczne ślady. Wystarczyło starannie przetrzeć ją jakimś najbardziej typowym środkiem z garażowego przybornika, żeby osad zniknął.
the right man in the wrong place...
nie polecam Kolegom chusteczek do kokpitu firmy autoland, plastiki po ich użyciu zostają mocno błyszczące i co najgorsze tłuste..
czyszcząc konsolę kierownicy zahaczyłem o skórę na obręczy..... masakra!
czyszcząc konsolę kierownicy zahaczyłem o skórę na obręczy..... masakra!
- Od: 5 kwi 2008, 16:05
- Auto: Pożegnał Mazda 626 99r.
Powitał Mazda 3 KIREI+ 11r.
Witam. A może macie jakiś patent, na drobną ryskę na kierownicy, powyżej joysticka podgłaśniania muzyki, (góra doł), wygląda na to, że poprzednik a raczej poprzedniczka, paznokciem machneła, i została rysa, nie jest glęboka, lecz ją widać.