Postanowiłem nie kombinować. Pojechałem do gościa który ma opony nowe i używane. Kupiłem dwa dunlopy 215/55/16 jak kupiłem w zeszłym roku. Tak, że mam komplet nówek. A w rozliczeniu zostawiłem tamte 205/55/16
Opony letnie i wielosezonowe
No i nie przetestuje czy można jeździć na innych rozmiarach.
Postanowiłem nie kombinować. Pojechałem do gościa który ma opony nowe i używane. Kupiłem dwa dunlopy 215/55/16 jak kupiłem w zeszłym roku. Tak, że mam komplet nówek. A w rozliczeniu zostawiłem tamte 205/55/16
Tak naprawdę nie trzeba testować. To nie ma żadnego wpływu. To, że to miało by wpływ na działanie ABS`u to taka sama bzdura jak to, że do samochodów z napędem na 4 koła można stosować tylko opony ze 4x4 
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
Widzalem test opon w ADAC a wiec na jego podstawie wybralem opony: Dunlop 205/55 R16 SPSport01
Po kilkuset kilometrach podziele sie wrazeniami i opinia...
Zastanawialem sie nad KLEBER-em HP3 ale po rozmowie ze sprzedawcą wybralem asymetryczną Dunlop (powinna pracowac b.cicho)
Udalo mi sie wynegocjowac b.dobrą cene za Kleber 230zł a za Dunlop 255zł
Jakie sa Wasze opinie na temat opon DUNLOP ?
Po kilkuset kilometrach podziele sie wrazeniami i opinia...
Zastanawialem sie nad KLEBER-em HP3 ale po rozmowie ze sprzedawcą wybralem asymetryczną Dunlop (powinna pracowac b.cicho)
Udalo mi sie wynegocjowac b.dobrą cene za Kleber 230zł a za Dunlop 255zł
Jakie sa Wasze opinie na temat opon DUNLOP ?
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Dziwi mnie trochę, że są problemy z komfortem jazdy na Bridgestone Turanza 205 R16-jeżdżę na tych oponach(nowych) od roku i bardzo je sobie chwalę. Zimówki miałem też Bridgestone LM-30 (broń Boże nie LM-25) 195 R15 na stalówkach-wg mnie bardzo dobre gumy, najlepsze, jakie miałem (a jeżdziłem już na różnych oponach)-zdecydowanie polecam. Miałem też dobre odczucia z jazdy na letnich Pirelli P7.
- Od: 12 cze 2009, 20:32
- Auto: mazda 3 1,6 DI 2006 HB-była.
Jest... toyota
danielh napisał(a):a jakie opony polecicie do 626 GE? teraz mam R14 Continentala ale bede musiał już je zmienić. Zastanawiam się czy na te felgi stalowe co mam teraz wejdą R15?
dobrze zrozumialem? chcesz na felgi 14-calowe zalozyc opony 15-to calowe?

przede wszystkim jak masz felgi 14 cali to opone tez musisz kupic 14 cali
jak chcesz 15cali opone to musi byc tez felga 15.
to musi do siebie pasować! od opon/ kół zależy także Twoje bezpieczeństwo.
jeśli teraz masz przykładowo 14tki i opone 185/65/14
to zakladajac felge 15 i opony 185/65/15 zwiekszy sie srednica calego kola prawda?
a wiec musisz przy 15tkach dać niższy profil opony (srednica to jest to /65) zeby zachowac identyczna srednice calego kola
przykladowo: 195/55/15
im szersza opona tym wieksza jest jej przyczepnosc (zalezy jeszcze w jakich warunkach), wraz z wieksza przyczepnoscia rosnie takze tarcie dzieki czemu spadnie np przyspieszenie. przy takim samym stylu jazdy mozliwe ze wzrosnie jeszcze spalanie
jesli chodzi o wysokosc opony to tutaj glownym czynnikiem jest komfort, im wyzsza opona tym teoretycznie jezdzi sie wygodnie ale z drugiej strony moze bardzo bujac jak opona za wysoka. no i jeszcze kwestia jak kto lubi jezdzic. niektorzy wola jak samochod jest "twardszy" choc nie zalezy to tylko i wylacznie od opon
wieksza srednica kol, przeklada sie tez czasami na spalanie no i oczywiscie na wyglad w przypadku alumków
jak chcesz 15cali opone to musi byc tez felga 15.
to musi do siebie pasować! od opon/ kół zależy także Twoje bezpieczeństwo.
jeśli teraz masz przykładowo 14tki i opone 185/65/14
to zakladajac felge 15 i opony 185/65/15 zwiekszy sie srednica calego kola prawda?
a wiec musisz przy 15tkach dać niższy profil opony (srednica to jest to /65) zeby zachowac identyczna srednice calego kola
przykladowo: 195/55/15
im szersza opona tym wieksza jest jej przyczepnosc (zalezy jeszcze w jakich warunkach), wraz z wieksza przyczepnoscia rosnie takze tarcie dzieki czemu spadnie np przyspieszenie. przy takim samym stylu jazdy mozliwe ze wzrosnie jeszcze spalanie
jesli chodzi o wysokosc opony to tutaj glownym czynnikiem jest komfort, im wyzsza opona tym teoretycznie jezdzi sie wygodnie ale z drugiej strony moze bardzo bujac jak opona za wysoka. no i jeszcze kwestia jak kto lubi jezdzic. niektorzy wola jak samochod jest "twardszy" choc nie zalezy to tylko i wylacznie od opon
wieksza srednica kol, przeklada sie tez czasami na spalanie no i oczywiscie na wyglad w przypadku alumków
Cześć
Stoje właśnie przed wyborem letnich oponek do mojej mazdy 3 do tej pory jeździłem na Pirelii P7 205/55/16 ale byłem z nich srenio zadowolony
Słyszałem że polecane są Yokohama S.drive 205/55R16 91 W co o nich sądzicie? moze ktoś ma je w swojej Mazdzie? co sądzicie też o Goodyear EAGLE F1 GSD3 205/55R16 91 W
Dzieki
Stoje właśnie przed wyborem letnich oponek do mojej mazdy 3 do tej pory jeździłem na Pirelii P7 205/55/16 ale byłem z nich srenio zadowolony
Słyszałem że polecane są Yokohama S.drive 205/55R16 91 W co o nich sądzicie? moze ktoś ma je w swojej Mazdzie? co sądzicie też o Goodyear EAGLE F1 GSD3 205/55R16 91 W
Dzieki
- Od: 7 maja 2009, 10:40
- Auto: Mazda 3 1.6 rok 2005
A czy uważacie że do 323f BA rozmiar koła 195/55/R15 jest właściwy, czy może powinien być 195/50/R15
A jeśli tak to dlaczego??
Co za różnica??
Pytam bo chce kupić opony nowe na lato, mam felgi 15 cali alu i szukam teraz opon, a chce wybrać właściwe.
Co za różnica??
Pytam bo chce kupić opony nowe na lato, mam felgi 15 cali alu i szukam teraz opon, a chce wybrać właściwe.
- Od: 14 maja 2007, 00:10
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 16V '95r
mariop4 napisał(a):SÓWKA napisał(a):
obecnie tez jezdze na goodride sp 06
Przejechalem na nich ok 2tys km.
plusy;
– cena (ja kupilem za 80zl/szt 195/50 15 – pracuje w branzy)
– sa naprawde ciche,
– po tych 2tys nadal wygladaja jak nowki
– dobre trzymanie na zakretach
minus
– na mokrym gorzej hamuja – ale nie ma tragedii tylko szukaj rocznika 09-2010 – jest to nowy model i poprawione trzymanie na mokrym
ogolnie za te cene nic lepszego nie ma
a bieznikowane – to najgrosze co moze byc
Ta marka powinna zostać wycofana z rynku polskiego..miałem to to kiedyś w mitsubishi..okropnie tanie i okropnie badziewna jazda na mokrej nawierzchni.3 razy wpadłem w poślizg dzięki tej oponie.
- Od: 1 sty 2010, 21:55
- Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r
Czy ktoś użytkował lub miał do czynienia z oponami marki kelly