Witam.
Jakis czas temu pytalem tu o wymiane tylnej piasty w Mazdzie, ale teraz chcial bym spytac o cos zwiazane z tym tematem, ale jednak o cos innego. Otoz szukam piasty na tyl do swojej Madzi BK. Mazda 3 z rok 2005 z silnikiem 1.6 MZ-CD. Ale wszedzie, gdzie szukam, wywala mi tylko piasty do Madzi 323, a do swojej w ogole nigdzie nie widze. Wiec pytanie – Czy te piasty sa jakos znormalizowane? Znaczy sie czy te od 323 pasuja do Mazdy 3? A moze ktos z szanownych forumowiczow wie, gdzie w internecie mozna kupic takie piasty i podzielil by sie konkretnym linkiem?
Bylem w dwoch sklepach, ale nie dosc, ze zaspiewali po 800zl za sztuke, to jeszcze okazalo sie, ze... Nigdzie w hurtowaniach nie ma. A mi sie zbliza wyjazd do Hanoveru, i nie chcial bym jechac z szumiacym tylem, bo nie wiadomo, czy dojade.
Piasta tylna
Strona 1 z 1
wystarczyło uszeregować według ceny najwyższej
niestety tylne piasty są drogie bo zwyczajnie się rzadziej psują
tutaj przykład
http://www.allegro.pl/item1004915466_lo ... zda_5.html
zawsze możesz też znaleźć części do wymiany na stronach intercars lub polcars
chociaż tutaj mam coś tańszego, nawet znacznie tańszego:
http://www.allegro.pl/item994724913_maz ... mazda.html

zawsze możesz też znaleźć części do wymiany na stronach intercars lub polcars
chociaż tutaj mam coś tańszego, nawet znacznie tańszego:

- Od: 5 sie 2009, 11:50
- Auto: mazda 3 2.0. v8
Faktycznie drogo. A czy ta nie będzie dobra?:
http://www.allegro.pl/item1004439122_pi ... zda_5.html
Prawie polowe tansza. Ale wyglada calkiem inaczej. A niby tez do mazdy. Wlasnie teraz znalazlem.
Ta, którą zlazłeś jako pierwszą jest z ABS. Czy jeśli mam ABS, to MUSZE kupowac piaste z ABS, czy wystarczy sama piasta? Na logike wszystkie mazdy maja ABS, wiec jak by nie bylo mozliwosci, to nie bylo by piast bez ABS. Strasznie to wszystko zagmatwane.

Prawie polowe tansza. Ale wyglada calkiem inaczej. A niby tez do mazdy. Wlasnie teraz znalazlem.
Ta, którą zlazłeś jako pierwszą jest z ABS. Czy jeśli mam ABS, to MUSZE kupowac piaste z ABS, czy wystarczy sama piasta? Na logike wszystkie mazdy maja ABS, wiec jak by nie bylo mozliwosci, to nie bylo by piast bez ABS. Strasznie to wszystko zagmatwane.
-
Ajgor
A ja jeszcze pociągnę temat, bo coś dziwnego jest z tymi piastami. W sklepie ściągnęli mi piastę. Niby dobrą, ale rozstaw szpilek nie pasował. Obdzwonili wszystkie hurtownie, i wszędzie im mówili, że innej nie ma. W serwisie Mazdy w ogóle byli zdziwieni, że są jakieś dwa rozstawy i nic konkretnego nie powiedzieli. Mechanik oglądał całą moją piastę, i nie znalazł żadnych symboli fabrycznych. Więc pytanie: czy te piasty z różnymi rozstawami szpilek mają różne oznaczenia fabryczne? Czy ktoś tu może podać mi te oznaczenia? Jednej i drugiej piasty? Z mniejszym i większym rozstawem? Coraz bardziej mnie to zaczyna dziwić, i zaczynam się zastanawiać, czy 3 miesiące po kupnie samochodu nie zacząć szukać kupca. Jak ja mam mieć z nią takie problemy, że głupiego łożyska nie mogę wymienić, to dziękuję...
-
Ajgor
Ajgor napisał(a):Ta, którą zlazłeś jako pierwszą jest z ABS. Czy jeśli mam ABS, to MUSZE kupowac piaste z ABS, czy wystarczy sama piasta? Na logike wszystkie mazdy maja ABS, wiec jak by nie bylo mozliwosci, to nie bylo by piast bez ABS. Strasznie to wszystko zagmatwane.
Myślę że nie jest to takie pokręcone.
Niektóre wersje Mazdy 3 z USA nie są wyposażane w ABS.
MOJA MAZDA
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=111631
W tej chwili chodzi mi już tylko o symbole fabryczne piast z dwoma różnymi rozstawami szpilek. Resztę jakos ogarne.
-
Ajgor
jerrry napisał(a):Ajgor napisał(a):Ta, którą zlazłeś jako pierwszą jest z ABS. Czy jeśli mam ABS, to MUSZE kupowac piaste z ABS, czy wystarczy sama piasta? Na logike wszystkie mazdy maja ABS, wiec jak by nie bylo mozliwosci, to nie bylo by piast bez ABS. Strasznie to wszystko zagmatwane.
Myślę że nie jest to takie pokręcone.
Niektóre wersje Mazdy 3 z USA nie są wyposażane w ABS.
Co da ABS'u to spotkałem się z różnymi wpinkami do niego:
jedna była przykręcana na śrubkę
druga kostka/wpinka...
Temat szpilek przerabialem na przykladzie piasty z przodu. Sa dwa rozstawy szpilek 68 mm i 65 mm .Niestety te tansze (chyba rozstaw 65 mm-nie pamietam)dostępne na allegro stosowane tez do focusow nie pasuja do wszystkich mazd 3. Nie wiem jaka jest zalezność . W ASO zdziwili sie ze sa 2 rodzaje szpilek. Niestety nigdzie nie moglem znaleźć wiec bylem zmuszony kupic a ASO (cena 650 zl). Ale to przyklad piasty przod. Najlepiej zmiezyc sobie rozstaw szpilek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
palkow
Jedyne, co mi powiedzieli we Wrocławiu, to żebym do nich przyjechał a oni mi wymienią. Wychodzi około 3 razy drożej, niż gdziekolwiek indziej.
-
Ajgor
Dziwne ja wczoraj rozmawiałem 30 min. na temat łożyska w piaście , wymiany ,cen zamienników itp.
Chciałem wymienic piastę ale po vinie wyszło ,ze można wymienić tylko łożysko i dodatkowo to łożysko było tam najtańsze w PL
Chciałem wymienic piastę ale po vinie wyszło ,ze można wymienić tylko łożysko i dodatkowo to łożysko było tam najtańsze w PL
Strona 1 z 1