radio nie odbiera żadnych stacji

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez darek919527 » 21 kwi 2010, 17:21

Witam!mam mały problem:kupiłem niedawno mazde 323bj 2.0 sportive(sprowadzana z niemiec)i miałem tam badziewne radio w którym nie odbierały mi żadne stację radiowe, więc kupiłem wczoraj nowego pioneera podłączyłem ale stacji nadal nie odbiera.podłączam antenę i zero brak sygnału.nie łapie żadnej stacji.co to może być?czy antena jest do wymiany czy może coś z kablami.
Początkujący

Od: 28 mar 2010, 13:11
Auto: mazda 6 GY 1.8 120KM 2005rok

Postprzez Erastotenes » 21 kwi 2010, 23:04

Sprawdź antenę, później podpięcie kabli. Ja stawiam na antenę lub kość. Chyba że radio jest uszkodzone co raczej wątpię, bo jest new. A poza tym, sprawdziłeś ustawienia w radio oraz końcówki czy ich stan jest prawidłowy?
Obrazek
Forumowicz

Od: 16 paź 2009, 21:04
Auto: ex BJ TDVI RF4F '02 101PS
obecnie Kia QL

Postprzez darek919527 » 22 kwi 2010, 10:35

no właśnie też mi się wydaje że z anteną będzie coś nie tak. jutro muszę się chyba za to wziąść i dojść do anteny.dzięki
Początkujący

Od: 28 mar 2010, 13:11
Auto: mazda 6 GY 1.8 120KM 2005rok

Postprzez Erastotenes » 22 kwi 2010, 12:20

Żeby do niej się dostać, to trzeba zdjąć podsufitkę. A to już trochę kombinacja alpejska. Poza tym, jest bardzo podatna na łamanie się, wiec trzeba zachować dużą ostrożność, gdybyś chciał wymienić sam przewód i maszt. Zanim się za to zabierzesz to sprawdź czy przewodzi np prąd o małym napięciu za pomocą miernika. Jeśli tak to antena jest dobra. Problem out. Pozostaje kostka i jej styki. Książkę serwisową znajdziesz u gerz'a na jego www. Niestety w j. angielskim. Co prawda dla mnie to nie problem, ale dla innych osób w jakimś % tak.
Obrazek
Forumowicz

obecnie Kia QL

Postprzez bombel1991 » 8 lut 2011, 23:30

Witam. Mam bardzo podobny problem. Mianowicie fabryczne radio odbierało wszelkie stacje bez zarzutu. Natomiast po zmianie nowe radio owszem odbiera stacje ale tylko na postoju, zaś gdy ruszam zaczynają sie szumy do takiego stopnia, że słuchanie radia jest nie możliwe. Co może być tego przyczyną? Pomożecie?
Forumowicz

Od: 8 lut 2011, 22:48

Postprzez dembol » 9 lut 2011, 09:36

Ja miałem podobny problem ale z radiem CB. Otóż podczas jazdy słychać było straszne szumy, musiałem skręcać dość mocno radio żeby nie było ich słychać. W CB słyszłem nawet jak załącza mi się abs :D Kiedyś całkowicie przypadkiem stałem sobie w korku bo jakiś wypadek był i wyłączyłem silnik – szumów praktycznie nie było. Zacząłem wtedy główkować i stwierdziłem że winny temu jest układ zapłonowy, alternator, cokolwiek co ma związek z prądem i kupiłem sobie taki filtr antyzakłóceniowy – http://allegro.pl/filtr-przeciwzaklocen ... 37345.html. Po podłączeniu go jak makiem zasiał ;)

Takie filtry montuje się też pod sprzęt audio – może też warto spróbować, zwłaszcza że koszt to niecałe 10 zeta :)
Forumowicz

Od: 1 paź 2010, 08:24
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 Sportive (FS)

Postprzez bombel1991 » 9 lut 2011, 14:38

dzięki wielkie mam nadzieję, że to pomoże :D
Forumowicz

Od: 8 lut 2011, 22:48

Postprzez Erastotenes » 9 lut 2011, 18:46

Ciekawe spostrzeżenie ;)
Obrazek
Forumowicz

obecnie Kia QL

Postprzez bahia » 16 lut 2011, 21:00

Witam, ja też mam problem z radiem fabrycznym mazdy ale nie odbiera stacji na falach FM tylko na LM (chyba) byłam u kolesia co naprawia radia i mi zaśpiewał minimum 400 złoty za naprawę :/ z czego jeszcze stwierdził że nie ma gwarancji że się naprawi, stwierdził również że innego radia się nie da zamontować tylko fabryczne – w co mi się nie chce wierzyć.
bahia

Postprzez Jacekm_ » 16 lut 2011, 21:50

Jak kupiłem swoją Mazdę to bardzo słabo łapała sygnał radiowy. Miałem zamontowaną płetwę rekina na dachu, zamiast fabrycznej anteny. Po zmianie na ori antenę radio odbiera bez najmniejszych zastrzeżeń.
Prawdopodobnie macie jakąś przerwę w obwodzie – pomiedzy anteną a radiem. Sprawa niezbyt przyjemna, bo wymaga demontażu podsufitki. Ale możliwe, że połączenie jest zerwane na jednym ze złącz. Są takie 2.
Przewód antenowy idzie od radia za deską rozdzielczą w stronę słupka A od strony pasażera, następnie tym słupkiem do dachu, przez dach stroną pasażera do tyłu samochodu, i skręca do otworu antenowego. Pierwsze złącze jest dostępne po otwarciu zaślepki z boku deski rozdzielczej (po otwarciu drzwi), drugie natomiast jest niedaleko stopki samej anteny pod podsufitką. Życzę wam, żeby to w desce rozdzielczej było rozłączone ;p
Forumowicz

Od: 6 paź 2008, 17:56
Auto: mazda dwa zero