Płyn w układzie chłodzenia – temat ogólny
Czy ktoś wymieniał już płyn w Mazdzie3 diesel? Wątki na forum dotyczą jedynie starszych modeli. Ile płynu ewentualnie muszę kupić, wg. instrukcji jest to 9 l, nie wiem tylko czy tyle da się usunąć z układu, koszt płynu "mazdowskiego" jest niestety wysoki. Będę wdzięczny za wszystkie cenne wskazówki i rady dotyczące tej operacji.
EDIT widmo82
Fotorelacja: Wymiana płynu chłodniczego + płukanie układu 3BK Y6
EDIT widmo82
Fotorelacja: Wymiana płynu chłodniczego + płukanie układu 3BK Y6
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
Wysoki ? Ja płaciłem chyba ze 20 zł z litra za FL22 w Odyssey.
Tutaj ktoś sprzedaje 5 litrów za 80 zeta więc cena jeszcze sympatyczniejsza.
http://allegro.pl/item988261323_plyn_ch ... itrow.html
Tutaj ktoś sprzedaje 5 litrów za 80 zeta więc cena jeszcze sympatyczniejsza.

emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
mam informację, że nie każda mazda jest zalana fl-22, jest jeszcze drugi płyn, fl-22 nie zaleca się wlewać do chłodnic zalanych tym drugim płynem
- Od: 20 wrz 2009, 20:17
- Auto: Mazda 3 1.6D, 109KM, 2004
Faktycznie Ty możesz mieć na bazie glikolu albo jeszcze co innego... To już się nie odzywam bo namieszam 
emilio
Nikt sam nie wymieniał i nikt nie ma bladego pojęcia. Właściciele BK nie brudzą rączek
Zadający pytanie już wie, ale do wiadomości innych – korka w chłodnicy nie ma, ściąga się wąż z chłodnicy.

Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
a jak ściągnąłeś węża to jak usunąłeś płyn który pozostał w chłodnicy?? bo przecież ten otwór na który nałożony jest wąż jest gdzieś na wysokości 1/3 chłodnicy od dołu chłodnicy.
Właśnie się przymierzam do wymiany płynu w chłodnicy i bardzo chętnie bym nawet zrobił jakieś zdjęcia i takie manuala wrzucił co by każdy mógł sobie to zrobić bo jak znam życie (sporo innych marek) to taka wymiana jest łatwa – żeby nie powiedzieć dziecinnie prosta.
Właśnie się przymierzam do wymiany płynu w chłodnicy i bardzo chętnie bym nawet zrobił jakieś zdjęcia i takie manuala wrzucił co by każdy mógł sobie to zrobić bo jak znam życie (sporo innych marek) to taka wymiana jest łatwa – żeby nie powiedzieć dziecinnie prosta.
- Od: 4 mar 2010, 15:17
- Auto: 2007 MAZDA 3 Sport 2.3L
w chlodnicy jest korek na dole srubokretem sie odkreca...
SA 2 Plyny FL22 i Normalny Mazdowski ...
Jak autko ma Naklejke FL 22 trzeba lac FL22
Do starszych ... mozna normalny ale mozna wyplukac uklad I tez Lac FL22 .. naklejic naklejke albo napisac na zbiorniku zeby sie nie zapomniec ..
SA 2 Plyny FL22 i Normalny Mazdowski ...
Do starszych ... mozna normalny ale mozna wyplukac uklad I tez Lac FL22 .. naklejic naklejke albo napisac na zbiorniku zeby sie nie zapomniec ..
Krisek napisał(a):
Gdzie ta naklejka ma byc ?
Info z ASO , wypłukać poprzedni płyn-jakaś płukanka -zamierzam Prestone -zalać FL22 na 10l lub 250 tys.km
to ja się wkręcę w temat tak z doskoku, bo właśnie kupiłem żonie ładną "Trójeczke". I mam pytanie tylko takie jak już samemu się wymieni płyn chłodzący to jak później go odpowietrzyć i gdzie?
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Nie zakręcać korka wlewu, przełączyć na ogrzewanie i zapalić silnik, reszta zrobi się sama. Trzeba poczekać aż termostat puści, czyli jak oba węże od chłodnicy zrobią się gorące, a temperatura wejdzie na swój normalny poziom, jaki jest podczas jazdy. Jak zacznie się przelewać, to zakręć, wyłącz silnik i skontroluj poziom w zbiorniczku, jak trzeba, dolej. Po przejechaniu ze stu km możesz też jeszcze żucić okiem na poziom.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
A może ktoś z Was wie na temat dolania do płynu FL 22 koncentratu Prestone (płyn do chłodnic)
http://allegro.pl/prestone-zimowy-plyn- ... 35688.html
Piszą że można go mieszać z każdym rodzajem płynów do chłodnic i nadaje sie do każdej marki samochodu. MOże ktoś z Was ma takie doświadczenia lub wiedze na ten temat to będę bardzo zobowiązany
dzieki z gory

Piszą że można go mieszać z każdym rodzajem płynów do chłodnic i nadaje sie do każdej marki samochodu. MOże ktoś z Was ma takie doświadczenia lub wiedze na ten temat to będę bardzo zobowiązany
dzieki z gory
A-N-D-R-Z-E-J
Naprawde dziekuje za blyskawiczna odpowiedz. POjawil sie u mnie ten problem po tym jak zorientowalem sie po przypadkowym przegladzie ze w zbiorniku mam prawie zero plynu, kupilem Mazde niedawno , tak w ogole jest to moj pierwszy samochod i stad te proste zagwostki
z mojej strony
Kupilem jakis zwykly plyn ale przed wlewaniem zobaczylem naklejke FL22 a pozniej wyczytalem na forum ze taki jest wlasnie do Mazd zalecany.
Sam juz nie wiem czy jednak zainwestowac w ten FL 22 czy nie zawracac sobie glowy i kupic koncentrat
np. PRESTONE.
Moge tylko oprzec sie na Twojej opinii. Jesli uwazasz ze mozna nim uzupelnic bez problemu to chyba tak zrobie ,
dzieki wielkie, duzo sie tutaj ucze na tym forum dzieki Waszej pomocy
mam jeszcze jedno pytanie :
co myslisz o takim plynie
http://allegro.pl/plyn-chlodniczy-hepu- ... 41768.html
Moze jednak bedzie korzystniejszy?
bardzo prosze o rade za co wielkie dzieki
!
pozdrawiam cieplo
Kupilem jakis zwykly plyn ale przed wlewaniem zobaczylem naklejke FL22 a pozniej wyczytalem na forum ze taki jest wlasnie do Mazd zalecany.
Sam juz nie wiem czy jednak zainwestowac w ten FL 22 czy nie zawracac sobie glowy i kupic koncentrat
np. PRESTONE.
Moge tylko oprzec sie na Twojej opinii. Jesli uwazasz ze mozna nim uzupelnic bez problemu to chyba tak zrobie ,
dzieki wielkie, duzo sie tutaj ucze na tym forum dzieki Waszej pomocy
mam jeszcze jedno pytanie :
co myslisz o takim plynie

Moze jednak bedzie korzystniejszy?
bardzo prosze o rade za co wielkie dzieki

pozdrawiam cieplo
A-N-D-R-Z-E-J
Nie wiem czy pomogę, ale... Hepu robi niezłe pompy wody, płyn też pewnie jest niezły, tylko czy faktycznie warto zainwestować w taki płyn (zależy w sumie czy chcesz dolać do tego co masz, czy zalać 9l nowego)? Mi się wydaje, że Preston w zupełności wystarczy. Co do tego czy można mieszać FL 22 z innymi na bazie glikolu to na pewno nie pomogę bo jakiś czas temu sam miałem ten problem i nikt nie potrafił jednoznacznie stwierdzić.
dziekie za odpowiedz. ...no właśnie nikt jednoznacznie tego nie potrafi okreslic, choc za wszelkie rady jestem ogromnie wdzieczny. Coz... Wykonalem jeszcze telefon dzisiaj do ASO w Warszawie na Litewskiej i maja tam Plyn FL22 zalecany i jest w cenie 70zł za 5l , moze troche drozej niz inne ale jestem sklonny zakupic to co dla mojej "Madzi"
najlepsze, taki prezent na swieta bedzie miala
. Jestem laikiem i stad to wszsytko. Może gdybym miał wieksze doswiadczenie w posiadaniu samochodu to bym tak nie rozkminiał.
W kazdym razie kocham swoje auto i chce dla niego co najlepsze
Reasumujac zaleje ja plynem FL22, pozdrawiam
p.s.
konczy mi sie plyn i chce dolac bez wymieniania calego na nowy co jest troche problematyczne i wydaje mi sie bez sensu na rocznik mojej mazdy tzn. 2008, takze tak to wyglada
W kazdym razie kocham swoje auto i chce dla niego co najlepsze

Reasumujac zaleje ja plynem FL22, pozdrawiam
p.s.
konczy mi sie plyn i chce dolac bez wymieniania calego na nowy co jest troche problematyczne i wydaje mi sie bez sensu na rocznik mojej mazdy tzn. 2008, takze tak to wyglada
A-N-D-R-Z-E-J
czarnybond napisał(a):konczy mi sie plyn i chce dolac bez wymieniania calego na nowy co jest troche problematyczne i wydaje mi sie bez sensu na rocznik mojej mazdy tzn. 2008, takze tak to wyglada
Zdecydowanie bez sensu bo okres pomiędzy wymianami FL22 wynosi 10 lat lub 200tyś...
PS. W Odyssey sprzedają na litry jak nie chcesz kupować całego baniaka.
emilio
Blumek napisał(a):No dobra...co to oznacza?
Kolega czarnybond faktycznie mógłby doprecyzować. Ja to zinterpretowałem że chodzi o poziom minimum w zbiorniczku.
emilio