Spalanie Mazda3 BK
Albo masz super extra ciezki styl (przy którym nawet ja wymiekam
), albo patrzysz na wskazania komputera, a nie sam mierzysz. (komputer nie działa liniowo – w zależnosci od warunków kłamie lub nie), albo musisz zajechać do warsztatu i załatać dziure w baku 
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
uszatyy napisał(a):trasa 4,8-5,2
miasto 6-6,5
na zwyklym ON
ostatnio zalalem ON Verva i spalanie spadlo srednio o 0,5l/100 w miescie.. cos jednak jest w tym paliwie magicznegotylko za cholere nie wiem dlaczego na niektorych stacjach roznica miedzy zwyklym a verva wynosi kilkanascie groszy, a na innych 3-4gr ?!?
w mazdzie masz cammon raily – nie możesz lać paliwa o parametrach słabszych niż verva, polecam shell v-power ewentualnie tankowanie na statoil gdyż nie ma tam słabszega paliwa a jest tylko uszlachetnione, jesli juz tankujesz na orlenie to nigdy absolutnie nie mozesz tankować ecodiesla
mazda to taczka a nie auto
- Od: 5 maja 2009, 21:10
- Auto: srebrne
bzzdura z tym paliwem premium. kto Ci nakład do głowy takich bredni? pokaz jakiś wpis w manuala tego samochodu stwierdzający ze tylko paliwa premium sa dozwolone!
biodiesel – owszem nie ryzykował bym.......
biodiesel – owszem nie ryzykował bym.......
przewaznie jezdze na VervaON, czasem mam okazaje za darmo zwykly ON (jak to sie mowi darowanemu w zeby sie nie zaglada
mieszam 50/50 z Verva i heja), wtedy silnik o wiele glosniej pracuje. Ostatnio zatankowalem na BP UltimateON i jest super cicho. Roznica jest wyczuwalna praktycznie od razu
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
ja tam całą zimę jeździłem na paliwach premium, wraz z ociepleniem przeszedłem na zwykły ON. tankuje tylko BP i Statoil – żadnych zwiększonych hałasów nie zauważyłem! a spalanie jest OK
z reszta wiele sie pisało na tym forum o marketingowej magi paliw Premium!
tollek napisał(a):nie wiem – może masz rację ja jednak wolę dla własnego sumienia lać V-power, a tak na marginesie na STATOIL jest tylko premium
no co ty gadasz
z premium jest ON gold i suprema ze standardowych jest supra diesel i eurosuper95
vqsoft napisał(a):ja tam całą zimę jeździłem na paliwach premium, wraz z ociepleniem przeszedłem na zwykły ON. tankuje tylko BP i Statoil – żadnych zwiększonych hałasów nie zauważyłem! a spalanie jest OK
moze nie wylapujesz takich subtelnych roznic, ja jednak je widze od razu. Jezdze bardzo duzo roznymi samochodami i nauczylem sie "sluchac" co ma autko do powiedzenia
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
tollek napisał(a):nie wiem – moze masz rację ja jednak wolę dla własnego sumienia lać V-power, a tak na marginesie na STATOIL jest tylko premium
Wałaściciel stacji i koncern naftowy na pewno się cieszy z tego powodu. Ty to odczuwasz jedynie w portfelu. Samochod w ogole w niczym. Te paliwa nie sa niczym uszlachetnione. To zwykly chwyt marketingowy. Samochód nie pali mniej na tym paliwie ani nie jest szybszy ani nie jest to lepsze dla silnika. Jest dokładnie tak samo jak na zwykłym tylko że drożej.
WINNING BLUE MICA
DeadlY napisał(a):tollek napisał(a):nie wiem – moze masz rację ja jednak wolę dla własnego sumienia lać V-power, a tak na marginesie na STATOIL jest tylko premium
Wałaściciel stacji i koncern naftowy na pewno się cieszy z tego powodu. Ty to odczuwasz jedynie w portfelu. Samochod w ogole w niczym. Te paliwa nie sa niczym uszlachetnione. To zwykly chwyt marketingowy. Samochód nie pali mniej na tym paliwie ani nie jest szybszy ani nie jest to lepsze dla silnika. Jest dokładnie tak samo jak na zwykłym tylko że drożej.
Hmm ja mam benzynę ale czy leje 95 czy 98 różnicy w głośności silnika nie ma. Mam diesla opla astrę służbową robię 10-12.000 miesięcznie jeżdżę na zwykłym ON, choć i tankowałem paliwo PREMIUM na BP i Statoil hmm tak samo chodzi (mimo że to też Crail) tylko punktów więcej. Jedynie co nie lałbym ecodiesiel.
Więc moim zdaniem różnica w spalaniu może wyjść przy dużej liczbie kilometrów. Ale to i tak nie ekonomiczne....
Zresztą placebo w lekach działa cuda

-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Z moich doświadczeń wynikało, że jak lałem 98 zamiast 95 do 323'89 na gaźniku czy 323'99 na wtrysku to zużycie paliwa było większe ale subiektywne odczucia z dynamiki znacznie lepsze
.
DeadlY napisał(a):Wałaściciel stacji i koncern naftowy na pewno się cieszy z tego powodu. Ty to odczuwasz jedynie w portfelu. Samochód w ogóle w niczym. Te paliwa nie sa niczym uszlachetnione. To zwykły chwyt marketingowy. Samochód nie pali mniej na tym paliwie ani nie jest szybszy ani nie jest to lepsze dla silnika. Jest dokładnie tak samo jak na zwykłym tylko że drożej.
Rozumiem ze masz jakieś wsparcie w postaci konkretnych argumentów? Sprawdzałeś w laboratorium czy coś?
Kiedyś juz pisaliśmy o paliwie GTL z Shella
viewtopic.php?f=97&t=72771
lub
viewtopic.php?f=139&t=45587
aha i proszę sie trzymać tematu
Tak mam: znam sie na marketingu, a w tym przypadku jest super łatwo wyczuć, że to kolejny atak na nasz portfel. Dodatkowo były przeprowadzone badania takich paliw na różnych jednostkach (o wysokiej średniej i małej mocy) i okazało się, że po zalaniu "lepszego" paliwa hamownia nie pokazała nic co by wykraczało poza margines błędu – to potwierdziło moją teorie, ale u innych, ja to załapałem bez badań laboratoryjnych 
Na autostradzie przy jeździe nie wolniej niż 160 było 8 litrów (odcinek około 700 km)
Na autostradzie przy jeździe nie wolniej niż 160 było 8 litrów (odcinek około 700 km)
WINNING BLUE MICA
Temat wraca jak bumerang więc odświeżę ten link:
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Art nie traktuje tylko o różnicy 95/98 ale generalnie naświetla temat.
Warto przejrzeć.
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Art nie traktuje tylko o różnicy 95/98 ale generalnie naświetla temat.
Warto przejrzeć.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Dziś miłe zaskoczenie – trasa 150 kilometrów 4 dorosłe osoby -7.3L /100 powrót 2 dorosłe osoby 6.5L
M3 BK 2.0L
M3 BK 2.0L
emilioestewez napisał(a):http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Poziom tego artykułu jest na równi z poziomem samochodu testowego – to bzdura.
WINNING BLUE MICA