Witam,
poruszę temat oleju silnikowego do Mazdy 323 BG z 94 r. silnik 1.6 16V. Jaki olej najlepszy do tego autka?:) Poprzednio zalany olej to półs Mobile1 10W40. Lotos wystarczy? Pół czy pełen syntetyk? Jeśli mam się decydować na lepszy czyli np. Castrol lub Mobile, to który najlepszy? I też jaka główna różnica miedzy połówką a full?
Po spuszczeniu całego oleju ile wlać nówki i jaki dobry filtr oleju polecacie ?:)
Pozdrawiam
Olej do BG 97 1.6 16v
Strona 1 z 1
Zostań przy Mobilu półsyntetyk chyba ,że wcina sporo oleju to zalej Lotosa półsyntetyk żeby dolewki dużo nie bolały 
Co do filtra to made in japan ,a oleju z tego co pamiętam wchodzi 3,4l,między min a full na bagnecie wchodzi 0,8l oleju.Pozdr
Co do filtra to made in japan ,a oleju z tego co pamiętam wchodzi 3,4l,między min a full na bagnecie wchodzi 0,8l oleju.Pozdr
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
- Od: 8 sty 2009, 00:52
- Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV
Ja do siebie kopiłem filtr KNECHT'a o ile dobrze pamiętam. Tak mi doradzali na jakimś innym forum. Odradzali Filtron'a. Kosztowa chyba około 25 zł. Tylko, że ja mam 1.3
Te "tańsze" Castrol'e kupa z tego co się dowiadywałem w momencie kupna do siebie. Jakieś gęste, syfiaste czy coś tam. Nie wiem nie wnikałem. Aha i ta opinia tyczy się mineralnych, nie wiem jak jest z pólsyntetykami i full. Ja do siebie kupilem Mobila. Wziąlem jakiś droższy ze względu na to, że nie lyka oleju.
Najlepiej kup Motula
Te "tańsze" Castrol'e kupa z tego co się dowiadywałem w momencie kupna do siebie. Jakieś gęste, syfiaste czy coś tam. Nie wiem nie wnikałem. Aha i ta opinia tyczy się mineralnych, nie wiem jak jest z pólsyntetykami i full. Ja do siebie kupilem Mobila. Wziąlem jakiś droższy ze względu na to, że nie lyka oleju.
Najlepiej kup Motula
No 25 zł to grosze...a co z tym mann?
Co do Motula to strasznie dużo tego...jedne kosztują tyle co castrol czy mobil w półsyntetyku a inne 2 razy droższe...raczej ąz tak drogich to nie potrzebuje bo auto ma 16 lat...gdyby od początku używano takiego...teraz raczej dużo mu to nie pomoże..
Co do Motula to strasznie dużo tego...jedne kosztują tyle co castrol czy mobil w półsyntetyku a inne 2 razy droższe...raczej ąz tak drogich to nie potrzebuje bo auto ma 16 lat...gdyby od początku używano takiego...teraz raczej dużo mu to nie pomoże..
- Od: 9 kwi 2010, 20:51
Bylebyś nie lał minerała, szczególnie jak masz teraz półsyntetyk
Jeśli spalanie oleju jest w normie i wiesz co masz wlane kup taki sam olej;]
Ogólnie jak chcesz więcej informacji wejdź do działu Eksploatacja –> Opinie i Poradniki
pisanie znowu tutaj o olejach chyba jest troche bezcelowe
pozdr.
Jeśli spalanie oleju jest w normie i wiesz co masz wlane kup taki sam olej;]
Ogólnie jak chcesz więcej informacji wejdź do działu Eksploatacja –> Opinie i Poradniki
pisanie znowu tutaj o olejach chyba jest troche bezcelowe
pozdr.
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

- Od: 7 mar 2008, 14:40
- Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6
vindiesel napisał(a):tak ale co rozumieć poprzez oryginalny ?:) gdzie takich szukać ?
Najlepiej to w serwisie Mazdy. Ale też w carspeed powinni mieć. www.carspeed.pl. Myślę, że cena powinna Cię pozytywnie zaskoczyć
- Od: 20 paź 2003, 09:53
- Auto: Mazda 323 BG BP & 626 GE FS & 626 GF FS
Strona 1 z 1