Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem MAZDY 3 1,6 diesel 2004 rok. Od kilku dni pojawia się problem z uruchomieniem autka tzn. w momencie przekręcenia kluczyka w pozyję zapłon zaczyna mrugac czerwona kontrolka "samochód z kluczykiem" i nie można odpalić. Po kilkukrotnym powtórzeniu czynności udaje się odpalic czyli przyjmuje kluczyk. Dzieje się tak w przypadku obydwu kluczyków. Powiem szczeże że jest to denerwujące. Może ktoś z was spotkał się już z takim problemem. Prosze o pomoc. 
Pozdrawiam.

MAZDA 3 CiTD1.6 nie czyta kluczyka

Strona 1 z 1

Dzięki za rady. Sprawdzę jeszcze jedną rzecz . Wyczytałem w instrukcji że zakłócenia działania kluczyka mogą powodować metalowe kółka przy kluczyku oraz inne klucze. Jak to nie pomoże to pod kompa.  A tak z ciekawości ile kosztuje kosztuje ponowne zakodowanie kluczyka??

- Od: 8 kwi 2010, 14:20
Dorobienie nie-scyzoryka kosztuje w Maździe z tego co mi się obiło o uszy (o ile dobrze pamiętam) 250 zł więc samo zakodowanie zapewne mniej.

emilio

- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Witam po przerwie. W minionym tygodniu byłem w serwisie Mazdy w Łysomicach koło Torunia. Liczyłem że potrwa to godzinkę, może dwie. Jednak po dwóch godzinkach ic nie pokazywało. Rozłączyli wszystkie styki od komputera i przezczyścili je podejrzewając brak przewodzenia w zwiazku z zabrudzeniem styków.   niestety nie pomogło. Wezwali drugiego elektryka ( starszy, poważny Pan ) i zaczęli od nowa. Po ponad 5 godzinach Pan powiedział że jeszcze zostaje sprawdzenie " osculoskopem" komputera i to na 99 % potwierdzi bądź wykluczy jego uszkodzenie. Jeżeli będą tylk problemy programowe to będzie kwestia wykasowania całego kompa i wgranie wszystkiego od nowa. Jeżeli nie .... wymiana komputera
  niestety nie pomogło. Wezwali drugiego elektryka ( starszy, poważny Pan ) i zaczęli od nowa. Po ponad 5 godzinach Pan powiedział że jeszcze zostaje sprawdzenie " osculoskopem" komputera i to na 99 % potwierdzi bądź wykluczy jego uszkodzenie. Jeżeli będą tylk problemy programowe to będzie kwestia wykasowania całego kompa i wgranie wszystkiego od nowa. Jeżeli nie .... wymiana komputera   ... CZY KTOŚ MIAŁ MOŻE PODOBNA SYTUACJĘ.....POMÓŹCIE BO SZKODA MI WYDAWAĆ TYLE KASIORKI NA NOWEGO KOMPA....
 ... CZY KTOŚ MIAŁ MOŻE PODOBNA SYTUACJĘ.....POMÓŹCIE BO SZKODA MI WYDAWAĆ TYLE KASIORKI NA NOWEGO KOMPA....

Witam ponownie. Widze że nikt nie miał takiego problemu. Trudno. Byłem jeszcze u jednego gostka i powiedział że może to być sterownik silnika jednak mam problem żeby go dostać. Jeśli ktoś mogłby mi pomóc gdzie tego szukać to byłbym dozgonnie wdzięczny. Teoretycznie dla ułatwienia podaję numer z naklejki na sterowniku : 3N61-12A650-AH. Jeszcze raz bardzo prosze o pomoc i zgóry bardzo dziękuję.

Strona 1 z 1