Mazda CX-7 (ER) – Opinie i Informacje

Mazda CX-7 2006–2012

Postprzez adamsbls » 21 mar 2010, 17:15

Witam wszystkich fanow cx7-ki ! Jestem oczywiscie szczesliwym posiadaczem jednej z nich juz od conajmniej 1,5 roku , wersja US GT 2008 oczywiscie automat . Musze tu powiedziec ze przez caly ten czas madzia sprawuje sie idealnie i nic ( odpukac ) zlego mi sie nie przytrafilo , zadnych defektow poprostu zero problemu .
Ale nie o tym chcialem tu napisac . Trafilem ostanio na pewien artykul w necie na temat spalania : " Masz Mazdę CX7 2.3 Disi Turbo i pali dużo paliwa? Ważne przeczytaj posiada ona wady fabryczne!" – http://www.44tuning.pl/tuning-w-44/chip ... ancji.html
Musze przyznac ze moja to nawet w porywach do 17 litrow na 100 km moze sobie spalic w miescie :( ale tak jak juz wczesniej wiekszosc osob pisala – musi byc cos za cos i z takiego zalozenia wychodzilem od momentu jak zdecydowalem sie na zakup cx7 . Ale wracajac do tego co zostalo napisane w w/w artykule ciekawy jestem jakie jest wasze zdanie na ten temat i ile w tym prawdy ?
Początkujący

Od: 26 paź 2008, 23:14
Auto: CX-7 .08 AWD GT – US
Honda civic .00 – 1.6 vti

Postprzez BUrdoror » 21 mar 2010, 18:04

Link, ktory podales jest niepelny. Pozwalam sobie wkleic wlasciwa sciezke :)http://www.44tuning.pl/tuning-w-44/chip-tuning-mazda-cx-7-2.3-disi-turbo-duze-spalanie-opinie-o-jezdzie-chiptuning-denso-na-gwarancji.html
Jednakze ja w swojej MPS3 zauwazylem problem z szarpaniem na wysokich obrotach. Myslalem, ze to kontrola trakcji sie zalacza, jak kola zaczynaja buksowac. Po tej lekturze zaczynam sie powaznie zastanawiac, czy nie oddac im samochodu na dokladny checkup...

Powiem krotko – ten artykul mnie na serio wystraszyl.
Obrazek
Forge BPV Gen2, K&N Typhoon, Bilstein B6, TRZ Dog Bone RMM, Denso ITV22, Hypertech tune
Forumowicz

Od: 8 lut 2010, 15:01
Auto: M3 MPS BK 2007

Postprzez Alph » 21 mar 2010, 21:41

Panowie,

Artykuł napewno nie wziął się z kosmosu i ma trochę prawdy w sobie, tylko poddaje w wątpliwość np to że samochód o masie prawie 1800 kg i takiej figurze ma przy 140 km/h palić niecałe 9 litrów? :–) Wcześniej jeździłem Lancerem 2.0 i przy 140 km/h to palił on 10 L ale przy masie 1390 kg.

Napisałem maila do centali mazdy z zapytanirm jak oni się odnoszą do takiego artykułu?

W Mitsubishi odpowiedzi na maile uzytkoników były błyskawiczne i rzeczowe, zobaczymy jak będzie u Mazdy.

Pozdrawiam i dam znać.
Pozdrawiam

Maciek

Obrazek
Forumowicz

Od: 26 kwi 2005, 14:15
Auto: Mazda CX 7 EU,
Mazda 2,

Postprzez domin1979 » 21 mar 2010, 21:59

Wg mnie na pewno w jakimś stopniu może być to prawda ale wolałbym żeby takie "odkrycia" zrobił ktoś postronny, a nie firma która na tym zarabia. Co maja napisać? Nie ładuj chipa bo się nie opłaca... Magnetyzery też robią cuda na stronach sprzedawców :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 11:04
Auto: S-Max 2.0T '12
było :( CX-7 Expression '08 2.3 DISI

Postprzez BUrdoror » 21 mar 2010, 22:21

Problem w tym, zeby zrobil podobne badania ktos postronny, musialby znac ten silnik od podszewki. Ja akurat wierze w to, co napisali. Moze is jest to "podkolorowane", co jest naturalne – bo firma zyje z tuningu. Jesli doszli do takich wnioskow – dlaczego by o tym nie napisac i nie zarobic na modyfikacji?. Ja z kolei napisalem do 44 z prosba o wycene totalengo "checkupu" mojego silnika.

@ Alph
Daj koniecznie znac, co odpisali i czy w ogole ;)
Obrazek
Forge BPV Gen2, K&N Typhoon, Bilstein B6, TRZ Dog Bone RMM, Denso ITV22, Hypertech tune
Forumowicz

Postprzez adamsbls » 22 mar 2010, 00:11

Znalazlem jeszcze jeden watek na stronie facetow z 44 ... :
Super nowość na rynku- Tuning silników Mazda MZR 2.3 DiSi Turbo także dla samochodów na gwarancji!

http://www.44tuning.pl/najnowsze-wiadom ... ancji.html

a najwazniejsze to , cyt.:

"Dlatego już teraz korzystając z naszego ponad 15 letniego doświadczenie w sporcie i tuningu inwestując 3000 zł (przy skrzyni manualnej) i 3500 zł (ze skrzynią automatyczną) możesz mieć wykonany profesjonalny tuning swojej Mazdy z silnikiem 2.3 DISI TURBO nawet na gwarancji."

Ciekawy jestem jakie zdanie na ten temat ma mazda i jaki jest ich stosunek co do utrzymania gwarancji po takim tunningu?
Początkujący

Postprzez domin1979 » 22 mar 2010, 09:04

Chyba chodzi o to, że można łatwo usunąć modyfikację przed wizytą w serwisie. Raczej żaden producent nie zaakceptuje ingerencji w parametry silnika, a szczególnie podnoszenia momentu i mocy. Chyba, że dokonają tego sami lub zlecą współpracującej firmie jak np. Brabus z Mercedesem.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Lucass » 22 mar 2010, 10:24

Alph napisał(a):Panowie,

Napisałem maila do centali mazdy z zapytanirm jak oni się odnoszą do takiego artykułu?

W Mitsubishi odpowiedzi na maile uzytkoników były błyskawiczne i rzeczowe, zobaczymy jak będzie u Mazdy.

Pozdrawiam i dam znać.

Muszę Cie pocieszyć że się nie doczekasz lub już dawno pozbędziesz się Madzi za czym ci odpiszą :D
Ja do nich nie tylko pisałem maila ale wysłałem pismo pocztą za doreczeniem , no cóż chłopaki są nie piśmienni .
Alph oni nawet jak się juz nauczą pisać to i tak ci nie odpiszą bo nie wiedzą co , twoje pytanie to już przekracza ich możliwości więc wyślij je lepiej do centrali w Japonii :)
Dziwic się że AZ-Auto już ich olało. Sorry za lekki offtop ale nie rozumiem jak można prowadzić w tych czasach w Polsce marke taką jak Mazda w stylu FSO w latach 90-tych.
Czuję że będzie powtórka z rozrywki jeśli chodzi o Mazdę w Polsce.
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez BUrdoror » 22 mar 2010, 20:03

Ktos sie orientuje, ile kosztuje taki checkup w 44? Jakos panowie nie sa skorzy do odpowiedzi na mail....
Obrazek
Forumowicz

Postprzez adamsbls » 23 mar 2010, 17:12

Nie wiem co masz na mysli piszac check-up ale DPP (digital power pack) od 3 do 3,5 tys. w zaleznosci od skrzyni -automat czy manual .Doczytalem gdzies na ich stronie ze nawet sprzedaz wysylkowa prowadza :).
Z tego co zrozumialem to sterownik DPP jest zapisany na flash-u i wystarczy go podlaczyc do kompa w aucie i po sprawie ,dlatego nie ma problemow z gwarancja bo zawsze mozna go odlaczyc i spoko – tak jak pisal moj poprzednik .
Wydaje mi sie ze teraz trzeba czekac na pierwszego odwaznego ktory to zalozy w swoim aucie i opisze czy rzeczywiscie warto zainwestowac w taki chip tuning :P,
wiec panowie czekamy na ochotnikow :)– pozdro .
Początkujący

Postprzez Alph » 29 mar 2010, 22:02

Panowie,

Zdziwie wszystkich, że Mazda odpisała:–)

Jednak nie zdziwie nikogo jakością odpowiedzi . cytat ponizej:–)

Szanowny Panie,

Koncern samochodowy Mazda przygotowując do sprzedaży samochód Mazda CX-7 przeprowadził szereg testów w tym testów homologacyjnych. Na podstawie otrzymanych pozytywnych wyników model CX-7 otrzymał stosowne urzędowe certyfikaty dopuszczające go do ruchu.

Jeżeli w Pańskim samochodzie pojawił się jakiś problem to zapraszam Pana do autoryzowanej stacji obsługi celem diagnostyki pojazdu.

Listę autoryzowanych stacji znajdzie Pan na naszej stronie internetowej www.mazda.pl w zakładce „Serwis i Akcesoria”.
Pozdrawiam

Maciek

Obrazek
Forumowicz

Mazda 2,

Postprzez Alph » 30 mar 2010, 09:20

Panowie,

Czy u Was też dzrwi tylne są wykończone tak, że brakuje 3 cm uszczelki i rogi są całe w błocie?
Pozdrawiam

Maciek

Obrazek
Forumowicz

Mazda 2,

Postprzez Lucass » 30 mar 2010, 10:56

Alph napisał(a):Panowie,

Zdziwie wszystkich, że Mazda odpisała:–)

Jednak nie zdziwie nikogo jakością odpowiedzi . cytat ponizej:–)

Szanowny Panie,

Koncern samochodowy Mazda przygotowując do sprzedaży samochód Mazda CX-7 przeprowadził szereg testów w tym testów homologacyjnych. Na podstawie otrzymanych pozytywnych wyników model CX-7 otrzymał stosowne urzędowe certyfikaty dopuszczające go do ruchu.

Jeżeli w Pańskim samochodzie pojawił się jakiś problem to zapraszam Pana do autoryzowanej stacji obsługi celem diagnostyki pojazdu.

Listę autoryzowanych stacji znajdzie Pan na naszej stronie internetowej http://www.mazda.pl w zakładce „Serwis i Akcesoria”.

Widzę że chyba zatrudnili jakiegoś studenta co umie pisać <lol> Mniejsza o to że odpowiedź bez sensu i nie na temat , ważne że robią postępy <jupi>
Jak pojedziesz do fachofffców inżynierów <lol> w ASO Mazdy to proszę cię niemów im nawet o twoich zamiarach co do tjuningu Cx-a bo jeszcze cię pogonią :P
“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)
Forumowicz

Od: 20 kwi 2007, 10:43
Auto: Była RX-8 , CX-7 2.3 jest
Cx-5 2.0 sky passion MY12
Subaru Outback H6 MY11

Postprzez pytelek » 2 kwi 2010, 10:15

Witajcie, wiem ze temat był już poruszany, ale potrzebuje konkretnego przykładu serwisu (najlepiej gdzies w Polsce południowo – zachodniej), który będzie wstanie zrealizować moją zachciankę.
Chciałbym włączyć w CX-7:
1. automatyczne zamykanie auta po oddaleniu się karty
2. sygnał dźwiękowy jak auto się zamyka
Ktoś na forum twierdził ze jest to możliwe, pisze to również w instrukcji, jednak ASO we Wrocławiu rozkłada ręce. Nigdy tego nie robili i nie wiedzą jak.
A wydawało mi się że nie wymagam niczego nadzwyczajnego
:–(((
Początkujący

Od: 7 mar 2010, 14:55
Auto: Cx-7 2.3 260 KM 09' EU

Postprzez domin1979 » 2 kwi 2010, 10:34

Proponuję podzwonić po serwisach, w którymś będą wiedzieć, a wtedy niech ASO Wrocław do nich przedzowni to im wytłumaczą. Po co płacić za km jak jest ASO w pobliżu, lepiej zmusić ich do nauki.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez alessandrodwa » 2 kwi 2010, 17:29

Bez problemu zrobiłem to co piszesz w Łodzi w serwisie MAZDY "AUTO-CLUB" na Szparagowej. Co ciekawe nie posiadają oni oficjalnej autoryzacji, a jak widać potrafią więcej niż niektórzy z autoryzacją. Zajęło to kilka minut i kosztowało coś około stówki :)

pytelek napisał(a):Witajcie, wiem ze temat był już poruszany, ale potrzebuje konkretnego przykładu serwisu (najlepiej gdzies w Polsce południowo – zachodniej), który będzie wstanie zrealizować moją zachciankę.
Chciałbym włączyć w CX-7:
1. automatyczne zamykanie auta po oddaleniu się karty
2. sygnał dźwiękowy jak auto się zamyka
Ktoś na forum twierdził ze jest to możliwe, pisze to również w instrukcji, jednak ASO we Wrocławiu rozkłada ręce. Nigdy tego nie robili i nie wiedzą jak.
A wydawało mi się że nie wymagam niczego nadzwyczajnego
:–(((
Początkujący

Od: 15 sty 2010, 22:35
Auto: CX-7

Postprzez pytelek » 3 kwi 2010, 12:51

[quote="alessandrodwa"]Bez problemu zrobiłem to co piszesz w Łodzi w serwisie MAZDY "AUTO-CLUB" na Szparagowej. Co ciekawe nie posiadają oni oficjalnej autoryzacji, a jak widać potrafią więcej niż niektórzy z autoryzacją. Zajęło to kilka minut i kosztowało coś około stówki :)

Wszedłem im trochę na ambicję. Jestem umówiony w środę po świętach i powiedzieli że spróbują. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powiem Wam szczerze, że z niepokojem myślę co będzie jak trzeba będzie coś skomplikowanego naprawić. Jak miałem Renault Lagunę, to człowiek z Renault Nawrot w Długołęce miał całą elektronikę auta w małym palcu (niczym go nie mogłem zażyć, chociaż sam jestem z wykształcenia elektronikiem).
A tu Maździe, zonk przy banalnej chyba sprawie.
Początkujący

Postprzez domin1979 » 3 kwi 2010, 14:05

alessandrodwa napisał(a):Bez problemu zrobiłem to co piszesz w Łodzi w serwisie MAZDY "AUTO-CLUB" na Szparagowej. Co ciekawe nie posiadają oni oficjalnej autoryzacji, a jak widać potrafią więcej niż niektórzy z autoryzacją. Zajęło to kilka minut i kosztowało coś około stówki :)
Jeszcze rok temu mieli autoryzację. U nich robiłem pierwszy przegląd.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez pytelek » 7 kwi 2010, 17:07

Sukces osiągniety połowicznie. Auto zamyka się samo po oddaleniu, ale dźwięku przy zamykaniu i otwieraniu nie ma.
Tłumaczyli się dyrektywą UE, że taki dźwięk jest zakazany i w Niemczech można dostać mandat.
Ale ja chcę sygnał przy otwieraniu i zamykaniu i chcę mandat w Niemczech.
Na pocieszenie jednak chyba nie wzięli odemnie ani grosza.
Na szczęście jest jeszcze drugi serwis Mazdy w Długołece koło Wrocławia.
Może tam nie będą się bali UE :–)))
A na marginesie, miał ktoś już może do czynienia z TEAM-em w Długołęce ?
Początkujący

Postprzez diggie » 8 kwi 2010, 21:40

Witam wszystkich, mocno przymierzam się do kupna mojej pierwszej mazdy trafiło na cx7 bo podoba się mi i mojej piekniejszej połowie. Na rynku jest sporo tych mazdek, ale pytanie czy jest jakis sposób aby sprawdzić które z nich maja napęd 4x4 a które takiego nie mają, czy jest jakiś rozróżnik modelu etc.? Pytanie może lamerskie, ale nie znalazłem odpowiedzi na nie w sieci :–( Z góry dzięki za pomoc.
Początkujący

Od: 8 kwi 2010, 21:37
Auto: CX-7 2007 US
Był...bo..ukradli.. :–(