Większe koła na tylnej osi
1, 2
Witajcie, zastanawiam się od jakiegoś czasu nad założeniem w Xedosie opon o wyższym profilu z tyłu (Chodzi mi o większą średnicę opony), aby dzięki temu wypełnić nieco bardziej przestrzeń pod nadkolami i wyolbrzymić nieco wizualnie formę klina w kształcie tego samochodu. Zazanaczam, że posiadam oryginalne felgi 15 i nie zamierzam ich zamieniać na większe. Czy widzicie jakieś przeciwskazania?
zamienię octavię na vana
- Od: 27 kwi 2008, 22:14
- Auto: Maluch/Skoda Rapid 130/323 1.7 D/ Civic VI/Mondeo mk1/Xedos CA KF 1995/Octavia 1.9 TDI
Nie będę owijał w bawełnę: za dużo mam wydatków teraz przy tym aucie żeby się w wymianę sprężyn bawić. Tym bardziej że miejsce w którym mieszkam i samochód parkuję sprzyja bardziej samochodom wysoko zawieszonym.
Opony mam do wymiany i jestem przed kupnem dlatego w ten sposób kombinuję.
Jeżeli zaś chodzi o przeciwwskzania to miałem na myśli techniczne a nie wizualne. Ja to się mówi: o gustach się nie dyskutuje. Równie dobrze możesz mnie namawiać na spojler a i tak go nie kupię.
Opony mam do wymiany i jestem przed kupnem dlatego w ten sposób kombinuję.
Jeżeli zaś chodzi o przeciwwskzania to miałem na myśli techniczne a nie wizualne. Ja to się mówi: o gustach się nie dyskutuje. Równie dobrze możesz mnie namawiać na spojler a i tak go nie kupię.
zamienię octavię na vana
- Auto: Maluch/Skoda Rapid 130/323 1.7 D/ Civic VI/Mondeo mk1/Xedos CA KF 1995/Octavia 1.9 TDI
Myślałem o 205/60/R15 Używałem w tym celu kalkulatora umieszczonego na stronie opony.com
Z przodu zostawię chyba standardowe 195/60. Szkoda mi strat mocy na szerokie kapcie.
Z przodu zostawię chyba standardowe 195/60. Szkoda mi strat mocy na szerokie kapcie.
zamienię octavię na vana
witam
Jeśli masz abs a masz to zapali ci się kontrolka od niego .Nie będzie zgadzała się ilość obrotów koła przód tył
Jeśli masz abs a masz to zapali ci się kontrolka od niego .Nie będzie zgadzała się ilość obrotów koła przód tył
-
krys122
abs tak nie działa
''Podobasz mi się, nie spie...l tego''
- Od: 22 lis 2009, 10:51
- Auto: Xedos V6
krys122 napisał(a):witam
ten werdykt odrzucam
zamienię octavię na vana
gregorg napisał(a):Załóż na tył 195/65 nie stracisz na oporach a na dodatek tanio kupisz opony w tym rozmiarze.
rzeczywiście są o wiele tańsze, ale hmm...wyższe o tej samej szerokości bedą się wydawały wąskie no nie będzie to fajnie wyglądało. Na pewno bedę się zastanawiał bo cena naprawdę jest o wiele niższa, może na przód się skuszę ale zauważyłem że to ponad 3% odchyłki od normy a zakładałem sobie 2%
zamienię octavię na vana
No w sumie masz rację, auto bedzie na 195/65 jeszcze bardziej miekkie i niestabilne.Tak czy inaczej co byś nie zalozył na '15 i tak bedzie wyglądało jak balon.Sam się zastanawiam jakie opony zakupić bo seryjne 196/60 wydają się być za małe jeśli chodzi o nadkola.
- Od: 11 lip 2009, 22:37
- Auto: Xedos 6 V6
Mazda 3 BK 1.6 Y6
Jest sposób... 17" + sprężyny obniżające 
Nie wypełnia się nadkoli na sposoby opisane wyżej, jak temat dalej tak pójdzie to zaraz dojdziemy, że może by tak obciąć po zwoju fabrycznych srężyn...
Słuchajcie opinii kogoś kto miał 3 zestawy sprężyn obniżających i 3 rozmiary felg już w swoim Xedzie
Nie wypełnia się nadkoli na sposoby opisane wyżej, jak temat dalej tak pójdzie to zaraz dojdziemy, że może by tak obciąć po zwoju fabrycznych srężyn...
Słuchajcie opinii kogoś kto miał 3 zestawy sprężyn obniżających i 3 rozmiary felg już w swoim Xedzie
https://www.facebook.com/2become1photo – FOTOGRAFIA ŚLUBNA
- Od: 9 lis 2007, 11:41
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black
Jak już wspominałem nie będę się bawił w glebę (chociaż pewnie fajnie by było)a felgi oryginalne uważam za one and only.
Założyłem sobie tylko że wstawiając z tyłu koła o większej średnicy będzie to ciekawie wyglądało i zanim to zrobię muszę się dowiedzieć czy nie wiąże się to z jakimś niebezpieczeństwem.
Dodam jeszcze że pomysł zrodził się z tego że 2 lata temu do posiadanych 2 Bravuris z nominalnym rozmiarze dokupiłem 2 sztuki Firestone 205/55/16 które z powodu gorszego stanu poszły na tył. W tym momencie moje pedantyczne oko zauważyło różnicę niespełna 1 cm w średnicy kół na niekorzyść tych tylnych i naprawdę kiepsko to wyglądało. Szybko zamieniłem przód na tył i efekt był o wiele lepszy. Idąc tym tropem stwierdzam że dodanie po 1 cm do obecnego stanu będzie efektowne.
Założyłem sobie tylko że wstawiając z tyłu koła o większej średnicy będzie to ciekawie wyglądało i zanim to zrobię muszę się dowiedzieć czy nie wiąże się to z jakimś niebezpieczeństwem.
Dodam jeszcze że pomysł zrodził się z tego że 2 lata temu do posiadanych 2 Bravuris z nominalnym rozmiarze dokupiłem 2 sztuki Firestone 205/55/16 które z powodu gorszego stanu poszły na tył. W tym momencie moje pedantyczne oko zauważyło różnicę niespełna 1 cm w średnicy kół na niekorzyść tych tylnych i naprawdę kiepsko to wyglądało. Szybko zamieniłem przód na tył i efekt był o wiele lepszy. Idąc tym tropem stwierdzam że dodanie po 1 cm do obecnego stanu będzie efektowne.
zamienię octavię na vana
Najtaniej będzie chyba włożyć do bagażnika worek piachu – efekt murowany.
Ja sobie włożyłem 53l butlę z gazem i jak chcę obniżyć auto to tankuję do pełna PBi lpg
A większe koła o bez sensu bo auto będzie się dziwnie zachowywać na takich balonach.
Ja sobie włożyłem 53l butlę z gazem i jak chcę obniżyć auto to tankuję do pełna PBi lpg
A większe koła o bez sensu bo auto będzie się dziwnie zachowywać na takich balonach.
Hazu napisał(a):A większe koła o bez sensu bo auto będzie się dziwnie zachowywać na takich balonach.
Dokładnie, jeszcze nie widziałem, żeby balony na jakimś aucie dobrze wyglądały – poprawka widziałem 2 przypadki:
– muscle cary z lat 60' i 70'
– bolidy F1
Kolega maryjo zrobi jak chce w końcu to jego auto
https://www.facebook.com/2become1photo – FOTOGRAFIA ŚLUBNA
- Od: 9 lis 2007, 11:41
- Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black
Tam zaraz balony.. jak założę to zdjęcie zrobię i Wam pokaże. Myślę że nie będzie tragedii wizualnej.
Ale niewiele się niestety dowiedziałem w kwestii przeciwwskazań technicznych.
Chodzi mi o zachowanie samochodu na zakrętach, podczas deszczu itd..
Mój plan jest taki: opony przednie czyli napędzane możliwie jak najmniejsze (czyt nominalne) aby nie generować zbędnego obciążenia dla silnika (miałem raz założone 205/60/R16 – czuć było ze silnik ma więcej roboty), tylne szersze dla efektu wizualnego. Profil 55 odpada bo zmniejsza średnicę, profil 60 przy większej szerokości nie powinien zamieniać mi opony wizualnie w te sprzed 30 lat..
Dodam że będą to moje pierwsze nowe opony w życiu
toteż zakładam że jakich bym nie założył będzie lepiej
Ale niewiele się niestety dowiedziałem w kwestii przeciwwskazań technicznych.
Chodzi mi o zachowanie samochodu na zakrętach, podczas deszczu itd..
Mój plan jest taki: opony przednie czyli napędzane możliwie jak najmniejsze (czyt nominalne) aby nie generować zbędnego obciążenia dla silnika (miałem raz założone 205/60/R16 – czuć było ze silnik ma więcej roboty), tylne szersze dla efektu wizualnego. Profil 55 odpada bo zmniejsza średnicę, profil 60 przy większej szerokości nie powinien zamieniać mi opony wizualnie w te sprzed 30 lat..
Dodam że będą to moje pierwsze nowe opony w życiu
zamienię octavię na vana
_________________________ napisał(a):abs tak nie działa
Troszkę teorii o działaniu systemu abs
-
krys122
krys122 napisał(a):Troszkę teorii o działaniu systemu abs
no przydało by się... Gdybyś założył koła innej średnicy do auta z ESP to byłby problem bo komputer odbierałby to jako poślizg, przy ABS nie ma to znaczenia, przerabiałem oba przypadki
''Podobasz mi się, nie spie...l tego''
- Od: 22 lis 2009, 10:51
- Auto: Xedos V6
1, 2