Idzie lato – zmieniliscie gumki?
Strona 1 z 1
Sniegu praktycznie juz nie ma, nawet w nocy ciezko o przymrozki, pogodynki tez nic nie mowia o przymrozkach, myslicie ze juz warto zmieniac gumki? Madre glowy w roznych czasopismach twierdza ze warto zmieniac dopiero powyzej 10C ale ile w tym prawdy to pewnie niewielu wie, poglad ten ma juz tyle lat co wegiel a przeciez technologia sie zmiania. Czy powyzsza teoria to fakt czy stereotyp? Wg mnie warto zmienic opony jesli jestesmy pewni ze w nocy nie bedzie przymrozkow i najprawdopodobniej najblizszy weekend bedzie na letnich oponkach. Jakie wasze zdanie?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Przeciez mamy juz 12stC o godzinie 21:17, to nie rozumiem o co pytasz
. Oczywiscie, ze temperatura jest juz jak najbardziej odpowiednia, tylko co jesli wroci mroz? 
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Rzekomo, przy utrzymującej się średniej temperaturze powyżej 7st.C warto zmienić opony – pozwoli to uniknąć nadmiernego zużywania się miękkich (zimowych) gum. Mamy już marzec, a w "marcu jak w garncu" – liczyć jednak można że przymrozków z opadami nie będzie, a nawet jeśli to za dnia słońce powinno wszystko rozpuścić i tragedii nie będzie- także ja już sandały założyłem 
- Od: 12 kwi 2007, 11:00
- Auto: Mazda 323F BA 98r.
zalezy kto kiedy jezdzi i przede wszystkim jakie ma oponki.
ja nie zmienie jeszcze przez jakies 2-3 tygodnie na letnie bo temperatura w nocy i nad ranem jest ponizej 5 stopni wiec letnie gumy bylyby za twarde i przyczepnosc niezbyt dobra
ja nie zmienie jeszcze przez jakies 2-3 tygodnie na letnie bo temperatura w nocy i nad ranem jest ponizej 5 stopni wiec letnie gumy bylyby za twarde i przyczepnosc niezbyt dobra
Poczytaj o zachowaniu opon na suchej nawierzchni. Poszukaj testów.
Pewnie zdziwisz się że nawet przy ujemnych temperaturach letnie gumy mają krótszą drogę hamowania niż zimówki. Ciekawe prawda?
Ale prawdziwsze niż marketingowa papka o 7 stopniach.
Pewnie zdziwisz się że nawet przy ujemnych temperaturach letnie gumy mają krótszą drogę hamowania niż zimówki. Ciekawe prawda?
Zmieniłem w sobote,na zaprzyjźnionej stacji byłem pierwszy w tym roku,cha jeszcze z tego powodu rabacik dostałem,
,a w dzień prz + 15,żal byłoby katować dobre zimówki "Goodyear Ultra Grip 7+"

Mario
Grzyby napisał(a):Poczytaj o zachowaniu opon na suchej nawierzchni. Poszukaj testów.
z drugiej strony i racja, ale mi chodzi o te wahania, kiedy temp spadnie ponizej 0 i jednak lepiej miec zimowki. ale przy dzisiejszej pogodzie postanowilem – zmieniam na letnie Eagle F1 na Xylo
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Strona 1 z 1