Źle działająca funkcja AUTO w elektrycznie sterowanej szybie kierowcy

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MarTnes » 30 mar 2009, 16:01

Witam
Widziałem, już podobne zapytanie ale odnośnie 626 nie padło żadne wyjaśnienie. Dlatego postanowiłem założyć temat.
Kiedy wcisnę przycisk opuszczenia elektrycznej szyby kierowcy mocniej wówczas załącza się funkcja AUTO, i szyba zjeżdża na sam dół i się zatrzymuje. Kiedy pstryknę na AUTO podnoszenie szyby wówczas szyba jedzie do samej góry, a następnie wraca do połowy okna. Czyli funkcja AUTO zamykanie nie działa.
W wątku poświęconym M6 czytałem, że trzeba to zaprogramować poprzez przytrzymanie przycisku w pozycji zamykanie szyby. Czy w 626 tak samo to zadziała? Nie próbowałem tego bo nie wiem, czy coś tam się nie przepali, dlatego wolę zapytać. :|
Proszę o pomoc, bo może po prostu coś się zepsuło?
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 21:56
Auto: Mazda3 BP 2024, AT, Takumi, eSkyActiv-X

Postprzez bojownik » 3 kwi 2009, 14:16

W mojej 626 przed liftem AUTO działa tylko w dół, do góry muszę trzymać tak długo aż się zamknie. Myślałem, że to normalne.
Forumowicz

Od: 19 sty 2008, 19:08
Auto: VW B5(3B) 2.5 TDI V6 150KM AFB

Postprzez Godleś » 3 kwi 2009, 15:06

W mojej 626 po lifcie zarówno po opuszczeniu się szyby jak i podniesieni zatrzymuje się w skrajnych położeniach. Czy to się programuje w jakiś sposób tego nie wiem, ale szczerze wątpię. Raczej stawiał bym na uszkodzony włącznik.

Pozdrawiam Godleś
Mazda 626GF 2.0 DITD 2000
Początkujący

Od: 23 kwi 2008, 17:41
Auto: Była Mazda 626GF 2.0 DITD 2000
Jest Mazda 6 GJ 2,5 i-ELLOP SkyPASSION 2015

Postprzez kierownik » 3 kwi 2009, 16:37

Godleś napisał(a):Raczej stawiał bym na uszkodzony włącznik.

lub coś ze sterowaniem opuszczania szyby...
Forumowicz

Od: 18 gru 2005, 02:26
Auto: służbowe

Postprzez tommi59 » 10 mar 2010, 16:33

Szyba elektryczna kierowcy w funkcji auto podnosi sie do konca a potem nagle otwiera do polowy normalnie da rade ja zamykac bez problemu nie uzywajac funkcji auto-jest tam jakis bezpiecznik przeciazeniowy czy cos takiego?Mam jeszcze TRZY caly panele sterujace szybami i to
samo sie dzieje – wie ktos cos na ten temat. Najdziwniejsze jest to ze jak zdjalem szybe to wszystko bylo ok podnosnik zostawal na gorze i sie wylaczal a gdy szybe wstawilem to to samo sprawdzilem wszystkie kable na wszelki wypadek wysuszylem suszarka nic zero rezultatu gdzie jest problem
tommi59

Postprzez MarTnes » 20 mar 2010, 18:20

Witam
Dołączam się do wątku z prośbą o pomoc w tej samej sprawie. Dodam jeszcze, że u mnie funkcja AUTO, ale w dół działa bez zastrzeżeń. A w górę jest jak u kolegi powyżej :|
Forumowicz

Od: 27 gru 2008, 21:56
Auto: Mazda3 BP 2024, AT, Takumi, eSkyActiv-X

Postprzez fleiszer » 15 sie 2010, 10:39

Witam, niewiem jak u kolegów wyżej, ale umnie poza faktem że jak nacisne przycisk AUTO (na zamykanie) to szyba idzie do końca i po sekundzie otwiera sie do 2/3 poziomu okna, to w dodatku jak mam zamknietą szybę i naciskając zamykanie okna to wówczas szyba otwiera się równiez do 2/3 poziomu okna:(.
Ponoć cały ten problem związany jest z wyłącznikiem krańcowym, o ile dobrze to wogóle nazwałem.
Początkujący

Od: 27 wrz 2007, 12:48
Auto: MAZDA 626 DITD 2001r

Postprzez siegu » 15 sie 2010, 22:29

Połączyłem dwa podobne wątki
Na przyszłość proszę o używanie szukajki i podpinanie się do istniejących już wątków a nie zakładanie kolejnego tematu
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez karolkus » 19 paź 2014, 21:09

Witam,

Czy komuś udało się rozwiazać ten problem?
Odgrzewam troszkę temat ale mam podobny problem w mazdzie mpv. Kupiona z wybita szyba szyba wymieniona ale przy zamykaniu szyby dojdzie do końca i zjeżdża na dol tak o 1/3. Wyczytałem w manualu do mpv (niestety mam do modeli po pierwszym i drugim lifcie a moja jest pierwsza LW. Tam napisali ze trzeba zrobić przyuczenie silnika które polega na wyjęciu mechanizmu z drzwi podłączeniu do kostki bezpośrednio napięcie z akumulatora i trzeba maksymalnie podnieść do góry. i przytrzymać kilka sekund. później trzeba opuścić (do wysokości montażu szyby) i założyć podłączyć i powinno działać – niestety robiłem to z 10 razy i wciąż to samo – przełączniki zamieniłem od innej mpv i są sprawne.
Mechanizm moj wkladalem do drugiej mpv i dziala tak jak w mojej. Jeszcze odkręciłem silniczek od mechanizmu po podłączeniu na krotko kreci sie w nieskończoność w jedna lub po zmianie polaryzacji w druga. Z silniczka wychodza jeszcze 3 cieknie przewody wpinane osobna wtyczka w zespol przełącznikow – jak ta kostke wypne to nie dziala funkcja auto w dol i w gore ale szyba sie podnosi i opuszcza trymajac przycisk.
tu instrukcja od resetowania silnika w mpv:
Załączniki
motor resseting.jpg
procedura w mpv
Forumowicz

Od: 7 lip 2004, 20:54
Auto: M6 2.5T 2018
Wołek roboczy Premacy 2003 Automat :D
Nissan Leaf
Land Rover LR3 4.4 V8