Przednia i tylna poduszka silnika, płytki regulacyjne

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez hukster » 18 mar 2010, 17:36

Kolejny dzień "pieszczenia" madzi. Regulując luz zaworowy wyszły 2 problemy.
1. Problem
Niestety padnięte są 2 poduszki silnika (przednia i tylna – na grodzi) (silnik 1,5 ZL ).Objawia się to przenoszeniem rezonansu drgań na kierownicę, lewarek zmiany biegów itd. (cewki, przewody, świece wymienione) Przeglądając posty przypuszczam że są zamienniki tzw. wkłady ( w sklepie śpiewają "czysta" za komplet) . Moje więc pytanie jest proste – może ktoś zmieniał same wkłady , jakie są oznaczenia, gdzie je kupić.
2. Problem
Regulację zaworów rozpoczęliśmy, tak jak instrukcja przykazuje od pomiarów luzów przy położonym skrajnie do góry cylindrze 1 i 4 w temperaturze silnika zewnętrznej. Wyniki, niestety, dla 7 zaworów nie były zadowalające ( luzy 0,36 -0,39). Po wyjęciu płytek i ich dokładnym zmierzeniu (grubość praktycznie ta sama 3,21-3,24) uznaliśmy że trzeba zakupić płytki 3,3. W tym momencie pojawił się duży problem ponieważ takich płytek brak!!!! Całe miasto obdzwoniłem , serwisy itd... nie ma!!! Może ktoś wie gdzie kupić takie płytki. Przypominam średnica 27 mm.
hukster

Postprzez Borys » 18 mar 2010, 18:43

Ad. 1 Zadzwoń do tedgum, tylko dzwoń a nie sprawdź na stronie bo tam wszystkiego nie ma.
Ad. 2 Pisz, dzwoń do carspeed.pl lub do dowolnego ASO (jak nie ma to sprowadzą)
Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 29 lip 2007, 00:00
Auto: Lancer

Postprzez dwie_szopy » 18 mar 2010, 23:04

Ja na przykład wymieniałem poduszkę koło rozrządu. Mam 1.8 i w tedgumie mieli tylko do diesla. Facet podał mi dokładne wymiary tej do diesla (szerokość walca, średnica otworu i średnica walca)i okazało się, że pasuje. Siedziałem z linijką bo nie miałem nawet miarki i pi razy drzwi zmierzyłem. Warto do nich dzwonić.
Początkujący

Od: 13 sty 2010, 09:50
Auto: 323 BJ 1.8 '99 gaz

Postprzez beata26 » 26 kwi 2010, 15:51

Podbijam temat. Moj samochod (mazda 323f ba 1996 .r silnik 1.5) jest na regulacji juz od tygodnia. Mam 11 plytek do wymiany, ale mechanik twierdzi ze nawet w ASO nie maja wymaganych grubosci. Skoro srednica plytek to 27 mm, czy nie daloby sie ich dobrac np. od Forda? np. z tej strony.
http://www.allegro.pl/item1014642587_pl ... issan.html
Prosze, nabazgrolcie cos na ten temat.
A moze jakies inne zamienniki? Nie znam sie na tym, a moj mechanik... chyba tez nie lepiej...
Forumowicz

Od: 18 mar 2009, 13:59
Auto: Mazda 323f BA 1.5 (1996)