Problem z uszczelką gaźnika – 626GC 2,0 8v Cupe

Postprzez Adam44 » 14 mar 2010, 10:21

Witam
Robiłem kapitalny remont silnika, w zakupionym komplecie uszczelek brakuje tej która znajduje się pod gaznikiem.
Posiadam książke napraw i nigdzie nie znalazłem opisu, zrobiłem z kręgielitu po uruchomieniu silnika wydobywa się gwizd.
Proszę o podanie parametrów i z jakiego materiału jest zrobiona, proszę rownież dodać foto. Moge odkupić jeżeli ktoś taką posiada.
Z góry dziękuje <ok> .
Obrazek
Profesjonalne lakierowanie
Forumowicz

Od: 23 sty 2010, 20:13
Auto: GC , była BA-GT jest Mondeo 2.5 V6

Postprzez Waluś » 14 mar 2010, 12:56

Krengielit to raczej pod kolektory sie nadaje. Pod gaźnik i inne miejsca są inne materiały. Cienkie i jednowarstwowe nie wymagające dociskania 20 Nm. Materiał ten znajdziesz w sklepach rolniczych z częściami do maszyn
A oryginalna uszczelka jest chyba z aluminiowej blachy dwuwarstwowa z takimi okularkami zakutymi na wlotach gardzieli lub taka gruba z jakiegoś miękkiego plastiku o gr. chyba z 1 cm. Taka miałem u siebie.
Być może zrobiłeś zbyt cienką i nie dociska dobrze gaźnika do kolektora. Sprawdź czy o coś gaźnik nie haczy
Fotorelacje z napraw 626 GD
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia...
Forumowicz

Od: 21 lis 2003, 20:48
Auto: GJ SH01, a rekreacyjnie niebieskie 1300 ccm na dwóch kołach

Postprzez Adam44 » 14 mar 2010, 21:29

Witam
Dzięki wielkie za informacie upewniłeś mnie, bo niebyłem pewien co do grubości. Pytałem w różnych sklepach o oryginalną , i problem jest ją kupić. Na tymczasowo
zrobie tak jak radzisz <ok>, ale i tak postaram się zamówić w serwisie. Jestem pewien że o nic nie haczy, napewno problemem jest grubość uszczelki. Jeszcze raz dzięki i pozdro <spoko> .
Obrazek
Profesjonalne lakierowanie
Forumowicz

Od: 23 sty 2010, 20:13
Auto: GC , była BA-GT jest Mondeo 2.5 V6

Postprzez adam626 » 19 mar 2010, 15:55

dołóż do tej co zrobiłeś po obu stronach uszczelki z cienkiego kartonu lekko posmarowane towotem czy innym mocno tłustym gęstym smarem i powinno być ok
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS