Opony & felgi
People_Hate_Me napisał(a):Tylko jeszcze gleba
O glebie mogę zapomnieć, dopóki nie doczekam się nowych nawierzchni w mojej wiosce, a to chyba nie nastąpi wkrótce, bo rządząca banda partaczy ciągle jakieś aquaparki wymyśla...
Gun metal mi się very podoba – czy ktoś pomoże zrobić VT?
Panowie planuję zakup alufelg do swojej mazdy 323F BA V6 i mam pytanie czy te aluski wejdą http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=937148769
jeżeli wejdą bez problemu to dajcie znać to sobie je zamówię
Ostatnio edytowano 7 mar 2010, 21:35 przez @tomek@, łącznie edytowano 1 raz
@tomek@ napisał(a):Panowie planuję zakup alufelg do swojej mazdy 323F BA V6 i mam pytanie czy te aluski wejdą http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=937148769
wejdą – mam o identycznych parametrach(są na styk z zewnętrznym nadkolem z tyłu, fajnie to wygląda, ja mam glebę i nigdzie nie obciera na codzień, dopiero kiedy jedzie się w pięć osób na jakiś większych wybojach lekko czasem mi przytarło z tyłu o nadkole ale bardzo delikatnie), potrzebne będą ci tylko pierścienie centrujące z redukcja na 67.1mm
- Od: 15 kwi 2008, 09:31
- Auto: Mazda 6 GH Kombi 2.2D '11
Subaru Impreza GT@STI++ '00
Peugeot 206SW 1.4 HDI '06
Była
Mazda 323F BA KL-ZE `95
Mazda 6 GY L3-VE `06
mariusz_sti napisał(a):@tomek@ napisał(a):Panowie planuję zakup alufelg do swojej mazdy 323F BA V6 i mam pytanie czy te aluski wejdą http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=937148769
wejdą – mam o identycznych parametrach(są na styk z zewnętrznym nadkolem z tyłu, fajnie to wygląda, ja mam glebę i nigdzie nie obciera na codzień, dopiero kiedy jedzie się w pięć osób na jakiś większych wybojach lekko czasem mi przytarło z tyłu o nadkole ale bardzo delikatnie), potrzebne będą ci tylko pierścienie centrujące z redukcja na 67.1mm
Dzięki wielkie fele zamówione
rozumiem. w razie czego ta felga co ja wklejiłem tez jest w wersji czarnej ;–)
seba323f napisał(a):Yooziu napisał(a):chodzi o lans?
Myśle że tak, napewno bedzie ładnie wyglądać
ale 9" szerokosci to moim zdaniem za dużo do tego silniczka
ale szerokoś felgi niema nic wspólnego z osiągami – dając an tą felgę oponę założmy 205/50 samochód będzie tak samo przyspieszał, hamowal, trzymal sie drogi jak z taką samą oponą na feldze o szerokosci 6,5 cala – tu leży raczej kwestia wyglądu i wygody użytkownika
- Od: 7 sie 2008, 11:39
- Auto: Mazda 323F BA '96 1,5 STAG
Tak, ale felga o 1.5" czy 2.5" szersza będzie także sporo cięższa, co przełoży się na komfort jazdy, spalanie i przyspieszenie, a także na trwałośc elementów zawieszenia ... poza tym wąska opona założona na szerokiej feldze wygląda fajnie, ale bardzo łatwo ją obetrzec ...
Dziękuję, w gun metalu wygląda bardziej hard
Trzeba rozglądnąć się za farbą...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Trzeba rozglądnąć się za farbą...
propnuje 16tki, taki kompromis pomiedzy komfortem 15 a wygladem 17tek
Moim zdaniem to najbardziej nietrafiony kompromis ... wygląda prawie jak 15" a komfort jazdy porównywalny z 17" ... choc taki rozmiar jest w miarę dobry dla oryginalnych felg (w przypadku mazdy BA KF, RX-7 FD)
Miałem na aucie wszystkie te rozmiary, na różnych oponach i powiem szczerze, że najlepszy rozmiar to 17" na lato, a 14-15 na zimę. Do tych 17" proponuje opony 205/45R17 i obniżenie -35mm. Odradzam zakładania dużych felg na niskim profilu do terenowego zawiasu ... większej karykatury zrobic IMO się bez plastiku nie da. Poza tym, bardzo ważna jest przez wielu ignorowana sprawa odsadzenia felg. Jest to niezwykle ważne i pozwala nam "zgrac" felgę z nadkolem. Radzę poczytac tutaj ... http://www.stanceworks.com/ gdybym trafił na tą stronę ze 2 lata wcześniej, nigdy nie bawiłbym się w 15 czy 16" i przyłożył bym większą wagę do doboru ET. A jeżeli kogoś przeraża duża gleba i niski profil to radzę zostac przy serii i nie kombinowac – dobre, fabryczne rozmiarowo opony na oryginalne 15" felgi i fabryczny zawias – też dobrze i przynajmniej bez wiochy.
BadBoy_89 ... to VT zrobiłeś fajne, ale te 15" to będzie prawie połowa tego co tam stworzyłeś ... agresywna felga + balon + fabryczny zawias jak sądze = nie rób tego
ktos z was slyszal kiedys o nich ?
Zamówiłem takie do swojego auta ... pewnie w przyszłym tygodniu będę mógł Ci więcej o nich powiedziec. Z pewnością nie jest to klasa K.A.W, ale za tą kasę ... warto chocby spróbowac.
Pozdrawiam
Lukas
Lukas – a nie lepiej było sprawdzone jamexy, sporo osób na nich jeździ 
Miałem w Xedosie przy zestawie 215/45/R17 i -35mm i byłem zadowolony
Teraz czekam, aż dojdzie paczuszka do BMW z -45mm przód i -35mm tył, również od jamexa 
Miałem w Xedosie przy zestawie 215/45/R17 i -35mm i byłem zadowolony
f*ck
A ja jednak uważam iż do dostojnej linii Cronosa najbardziej pasują polerowane tak jak masz teraz. Dobrze komponuje się z grilem, ramkami wokół szyb itd.