RX 8 – Problem z odpalaniem

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez wOOx » 4 mar 2010, 12:08

SAMO NIE WYPARUJE <HAHAHA> jakdługo czytam ten temat i sprawy zalania tak jeszcze takiego czegos ze wyparuje przez noc, Na poprzedniej stronie masz opis jak odpalac rx-8 na hol. UCzestnicy dyskusji Deniorek ( słonecznie zóły rex) Retro i ja. Poczytaj :) BYłem we wtorek w ASO po olej, rozmawiałem z doradcą serwisowym i mowił ze wciagu ostatnich 2 tygodni mieli 7 sztuk rx-8 ktore stały zimą i po zimie nie odpaliły. Temu autu nie służy stanie niestety ...
Forumowicz

Od: 9 mar 2009, 10:50
Auto: RX-8

Postprzez Retro » 6 mar 2010, 18:20

Żadnemu nie służy :)
Samochód jest po to, żeby jeździł :P
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez Gonba » 6 mar 2010, 22:45

Witam
Oczywiscie mam taki sam problem z tyle ze u mnie dodatkowo jak sie nagerzeje to zapala mi się czerwony kaganek od cisnienia oleju
a mocy nie traci i po chwili gasnie zwłaszca jak sie zatrzymami i chodzi na wolnych obrotach czujnik cisnienia juz wymieniłem w serwisie i swiece równiez bo tak mi doradzili ...
pozdrawiam cierpliwych :–)
Gonba

Postprzez Retro » 7 mar 2010, 15:32

"czerwony kgarnek" nie jest od ciśnienia oleju tylko do poziomu.
Jak się zapala to raczej znaczy, że trzeba dolać
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez wOOx » 7 mar 2010, 15:49

Kolego w którym serwisie Ci tak doradzili? Naciagneli Cie i tyle. Przykre ale nastepny uzytkownik RX-8 ktory zanim kupił auto nie poczytał o nim. DOLEWAC OLEJU NIE ŻAŁOWAC BO SILNIKI BEDA WAM PADAŁY JAK MUCHY NA ZIME ! A potem kupicie golfy i bedziecie pisac po innych forach ze RX-8 to badziewie nie auto bo silniki padają.
Forumowicz

Postprzez arturfryzjer » 8 mar 2010, 19:52

czesc posiadam mazde z 2004 roku mieszkam w uk mialem prblem z odpalaniem kiedy byl silnik cieply wymienilem swiece kable cewki i powiem wam tak
wszystko bedzie wporzadku przez pierwszy tydzien potem znowu sie zacznie musicie wszyscy wymienic sobie rozruszniki tak zwany starter motor na wiekszy najlepiej oryginalny nie inny
po zalozeniu nawet nie krece sekundy tak odpala
cewki sa tylko aby wspomodz ,nie jestem mechanikiem >aby silnik pracowal ruwno to ja zauwaylem
WIEC NIE DAJCIE SIE NACIAGAC POPROSTU STATRTER MOTOR POTEM INE RZECZY nie sluchajcie sie w polsce mechanikow bo oni nigdy nie wiedza
tu jest link z flmem po wymianie rozrusznika
musialem dochodzic przez dlugie dni czytajac na forach dzwoniac do mazdy itd
pozdrawiam artur

http://www.youtube.com/watch?v=xt8_7dl98cY
Początkujący

Od: 16 lut 2010, 19:28

Postprzez arturfryzjer » 8 mar 2010, 19:55

czesc posiadam mazde z 2004 roku mieszkam w uk mialem prblem z odpalaniem kiedy byl silnik cieply wymienilem swiece kable cewki i powiem wam tak
wszystko bedzie wporzadku przez pierwszy tydzien potem znowu sie zacznie musicie wszyscy wymienic sobie rozruszniki tak zwany starter motor na wiekszy najlepiej oryginalny nie inny
po zalozeniu nawet nie krece sekundy tak odpala
cewki sa tylko aby wspomodz ,nie jestem mechanikiem >aby silnik pracowal ruwno to ja zauwaylem
WIEC NIE DAJCIE SIE NACIAGAC POPROSTU STATRTER MOTOR POTEM INE RZECZY nie sluchajcie sie w polsce mechanikow bo oni nigdy nie wiedza
tu jest link z flmem po wymianie rozrusznika
musialem dochodzic przez dlugie dni czytajac na forach dzwoniac do mazdy itd
pozdrawiam artur

http://www.youtube.com/watch?v=xt8_7dl98cY
Początkujący

Postprzez Retro » 8 mar 2010, 22:43

A "starter motor" to nie to samo co rozrusznik ?;P
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez wOOx » 8 mar 2010, 23:25

arturfryzjer napisał(a):czesc posiadam mazde z 2004 roku mieszkam w uk

Mieszkasz w UK i dalej masz problemy z angielskim:P Jak napisał Retro rozrusznik poprostu to starter motor.

arturfryzjer napisał(a):musialem dochodzic przez dlugie dni czytajac na forach dzwoniac do mazdy itd

A wystarczyło wejsc na rxklub albo na to forum i w tematyke RX-8 i zawsze u góry jest dział problemy z odpalaniem. Patrz ile byc zaoszczedził czasu jakbys od razu to sprawdził i poszukał. jakies 10-15 minut i problem rozwiazany ;)

PS. Powtórze do znudzenia. TO FORUM Z CZESCIĄ O RX-8 PRZYPOMINA PRZYCHODNIE PODCZAS EPIDEMII GRYPY. WSZYSCY CHORUJECIE NA TEN SAM PROBLEM A NIE UMIECIE CZYTAĆ, ALBO SIE WAM NIE CHCE SZUKAC KROPKA.
Forumowicz

Postprzez god.ra » 9 mar 2010, 03:28

Ok, poddaje sie, komp niczego nie pokazuje, a pisk pochodzi z elementu "throttle body" po odlaczeniu i ponownym podlaczeniu pisk zanika, jak samochod sie rozgrzeje to pisk powraca... nie wiem ale jak na auto z 44k przebiegu za duzo z nim problemow... poza tym diabelnie sie grzeje cale zawieszenie silnika i wyszystkie elementy na okolo ... nie wiem czy to normalne ale normalnie mam depreche ze moja biedronka na jakiegos raka i juz umiera... help/.
god.ra

Postprzez wOOx » 9 mar 2010, 15:48

Ba zobaczysz jak sie będzie grzał w lecie :) Wiec pewnie wystawisz na allegro jak wiekszosc ludzi którzy nie mają serca do rexa. Jedz do specjalisty Kojota a nie dawaj domorosłym mechanikom.
Forumowicz

Postprzez arturfryzjer » 9 mar 2010, 23:40

ja tez duzo tu czytalem chodzilem ale jakos nikt konkretnie nie napisal ze to starter motor
pamietajcie starter motor nie musi dawac zadnych dziwnych odglosow czy slabo kreci poprostu w modelach do 205 czy 206 tutaj jestem nie pewien rocznika mazda dawala slaby starter motor dlatego zrobili mocniejszy i wiekszy
mi teraz rex dziala bez zadnych zarzutow
jesli macie problemy z odpalaniem wymienncie starter motor a usmiech sie pojawi bo to jest fajne kiedy rex odpala odrazu nie raz najadlem sie wstydu np na stacji benzynowej :–) uh ulga naszczescie nie mam juz tego problemu
pozdrawiam :D
Początkujący

Postprzez arturfryzjer » 9 mar 2010, 23:44

grzac sie grzeje w lecie to prawda jak stoje w korkach ale tem zawsze jest w normie na zegarze jesli jest normie to nie przejmowac sie wlanczac wtedy a/c i jest dobrze
Początkujący

Postprzez arturfryzjer » 9 mar 2010, 23:51

jesli wasze mazdy zle odpalaja a macie je ponizej 2006 roku musicie sobie zakupic nowy starter motor mocniejszy tzn wiekszy
mozna go dostac w mazdzie
koszt nowego w UK to 480f ale udalo sie zakupic za 375f =bez montazu
kolega mechanik zamiennik znalazl do 200f
na ebay-u znalazlem za 309 plus wysylka
mysle ze najlepiej kupic w mazdzie bo jest gwarancja na 12tys mil lub 1 rok
Początkujący

Postprzez wOOx » 10 mar 2010, 09:31

AMERYKI NIE ODKRYŁES. JESTEŚ NORMALNYM POSTOJEBCĄ! Wiem ze sie nie powinno uzywac takich okresleń ale na CIebie nie ma siły. Sam osobiscie napisze do PITa zeby Ci przyblokował konto. Walisz posty o tym rozruszniku gdzie popadnie. INNI UZYTKOWNICY POSIADAJĄ ZDOLNOSC CZYSTANIA ZE ZROZUMIENIEM I SZUKANIA. Nie musisz trąbic o tym wszedzie gdzie popadnie. Cena w funtach tez taz nie interesuje.
Forumowicz

Postprzez wOOx » 10 mar 2010, 09:35

W ilu tematach jeszcze bedziesz pisał o tym starter motorze?
arturfryzjer napisał(a):ja tez duzo tu czytalem chodzilem ale jakos nikt konkretnie nie napisal ze to starter motor

bo to polskie forum i ludzie pisali zeby wymienić rozrusznik!! Jak nie rozumiesz po polsku użyj translatora.
arturfryzjer napisał(a):pamietajcie starter motor nie musi dawac zadnych dziwnych odglosow czy slabo kreci poprostu w modelach do 205 czy 206

te modele tylko u Peugeota wiec nie musimy naszczescie pamietac to forum Mazdy.
arturfryzjer napisał(a):jesli macie problemy z odpalaniem wymienncie starter motor

W ilu tematach jeszcze to napiszesz? Dobrze ze nie ma shoutboxa bo bys wklejał to samo co minute.
Forumowicz

Postprzez Retro » 10 mar 2010, 10:48

wOOx pogromca ;P
Rotary Inside
Forumowicz

Postprzez arturfryzjer » 11 mar 2010, 12:02

chce wam pomodz tylko inni dziekuja bo mieli ten sam problem a piszecie wiekszosci glupoty dzwoniac do polski wszystko opisywalem w servisie w katowicach i wawie i koles mi dupczy abym wymienil olej kiedy amochod zle odpala co ma olej wspolnego
szukaja servisanci aby zarobic abys jak najwiecej rzeczy wymienil chociaz mowilem mu ze wymienialem 1tys mil temu
potem mowil o cewkach i kablach i o swiecach kiedy tez to zrobilem kupujac tylko ryginalne z mazdy
az wrescie wymienilem na wlasne ryzyko rozrusznik chociaz on nie dawal dziwnych dzwiekow i byl sprawny a jednak pomogl
teraz pare osob wymienilo i kontaktuja sie ze mna ze roblem minol
a za nim co kolwiek chcialem wymienic szukalem tu i co zadnej konkretnej rady nie bylo tez te same pierdoly dlatego dolonczylem filmik aby jeszcze uzytkownicy posluchali czy ich rexie tak samo sie zachowuja to tyle
Początkujący

Postprzez arturfryzjer » 11 mar 2010, 12:04

tam chodzilo modele 2005 i 2006 roku jesli sobie zyczysz poprawke
Początkujący

Postprzez wOOx » 11 mar 2010, 12:52

DO ktorej serwisu w Katowicach dzwoniłes? Do DYgi> Tam są akurat jedni z najbardziej kompetentnych ludzi jeśli chodzi o RX-8 i pewnie rozmawiałes z Marcinem. Jesli dzowniles do Pro-Moto w co nie wierze bo dzis rano tam byłem rekreacyjnie u kolegi ktory tam pracuje i mi zamawia czesci, to on tez zna problem rozrusznika wiec nie wierze ze mógł nie powiedziec ze to rozrusznik. Bo sam wysłałem kolege z Katowic zeby zapytał w PRO MOTO o cene rozrusznika wiekszego i wiedzieli jak najbardziej o co chodzi. Koniec tematu i OT.

PS. A umiesz uzywać opcji EDYTUJ? gorny prawy róg okienka odpowiedzi. SŁUŻY do tego aby nie pisać postów jeden pod drugim jak się pisze jednym ciągiem i w odstepie minuty. Nie mogłem sie powstrzymać :)
Forumowicz