MAZDA MPV 2,3i
Strona 1 z 1
Chciałbym się dowiedzieć coś o tym motorku ,wiem że był montowany w MPV na rynek USA i też montowany przez Forda .
-
krzysiek100
bananmin napisał(a):2,3 to motor FORDA
Hmmm a precyzyjniej możesz to określić, może jakiś model Forda z tym silnikiem. Bo już był kiedyś na forum topic i jasno z niego wynikało, że 2.3 to konstrukcja własna Mazdy.
np. chociaż to nie ten o którym myślę
viewtopic.php?f=120&t=51270
i jak zwykle zdania podzielone
-
pdrog
jak zwykle
mogę się mylić ale optycznie wygląda jak silniki forda
pokrywa zaworów identyk jak w fordach
może się mylę, ale.....
zaraz wkleję Wam foto
mogę się mylić ale optycznie wygląda jak silniki forda
pokrywa zaworów identyk jak w fordach
może się mylę, ale.....
zaraz wkleję Wam foto
tu nie chodzi o to gdzie te silniki były montowane, tylko czyja to jest konstrukcja, myśl inżynierska, produkcja itp.
takich przykładów montowania identycznych silników w różnych autach jest mnóstwo. podobnie osprzęt .....itp....itd
takich przykładów montowania identycznych silników w różnych autach jest mnóstwo. podobnie osprzęt .....itp....itd
-
pdrog
uwierzcie że i ja chcę poznać prawdę i wolałbym się mylić , życzyłbym sobie i użytkownikom 2,3 aby był ze stajni mazdy
chciałbym się dowiedzieć czy ma ceramikę na gniazdach itd. jakby miał ktoś jakieś newsy w temacie chętnie poczytam
trochę znalazłem
na szczęście się mylę silnik forda 2,3 jest podobny do oryginału czyli silnika 2,3 Mazdy
http://autogaz-busko.pl/stara/galeria/# ... 5%BCu1.jpg
chciałbym się dowiedzieć czy ma ceramikę na gniazdach itd. jakby miał ktoś jakieś newsy w temacie chętnie poczytam
trochę znalazłem
na szczęście się mylę silnik forda 2,3 jest podobny do oryginału czyli silnika 2,3 Mazdy
http://autogaz-busko.pl/stara/galeria/# ... 5%BCu1.jpg
Ostatnio edytowano 20 paź 2014, 08:01 przez gazparts, łącznie edytowano 1 raz
bananmin napisał(a):na szczęście się mylę silnik forda 2,3 jest podobny do oryginału czyli silnika 2,3 Mazdy
![]()

nie pamiętam kto, ale jakiś stary wyga forumowy, zaryzykował w podobnym topicu tezę, iż mazda silnikiem 2.3 udowodniła bezsens, czy też brak uzasadnienia, konstruowania silników 6cylindrowych.
podobno z wyjątkiem jakiegoś tam umiarkowanego apetytu na olej silnik ten z zasady jest kompletnie bezproblemowy.
-
pdrog
Strona 1 z 1