linka od klamki wewnątrz (drzwi kierowcy) pomocy!!!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez shelby18 » 19 lut 2010, 18:09

witam, mam ważną sprawe. Otóż zacina mi sie klamka/linka i od środka nie moge otworzyć drzwi kierowcy. od wewnątrz bez problemu, a od wewnątrz podłożyłem pod klamke szmatke i jak mocno pociągne to się otworzy. potrzebuje szybkich odpowiedzi jak mam to naprawić żęby przy normalnym otwieraniu zaskakiwało i bezproblemu otworze drzwi.

MAZDA 323F 5d 1.6 16v
Maciej
Początkujący

Od: 14 lut 2010, 20:50
Auto: Mazda 323f BG

Postprzez madejek86 » 19 lut 2010, 18:17

Najpewniej trzeba trochę zagiąć(naciągnąć) te cięgno co jest w drzwiach idące od klamki do zamka.(tam nie ma żadnej linki :) ).Pozdr
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Od: 8 sty 2009, 00:52
Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV

Postprzez shelby18 » 19 lut 2010, 18:30

no o to cięgno chodziło ale jak mam to nagiąć jak tym ruszam to klamka się otwiera i jak na stale to zrobie to klamka eż bedzie odstawać albo nie rozumiem o co ci chodzi:)
Maciej
Początkujący

Postprzez madejek86 » 19 lut 2010, 18:34

Nie weź może zdejmij boczek drzwi wtedy będziesz miał dostęp do tego cięgna i weź je lekko podegnij ,aby było bardziej naprężone podczas otwierania.Czyli np lekko do góry je zegnij ,a klamkę założysz z powrotem w te samo miejsce bez problemu,gdyż jest ono elastyczne.One łączy klamkę z zamkiem więc lata luźno można nim normalnie ruszać.Pozdr
PS.Możesz przy okazji popsikać ten zamek(cały mechanizm) WD 40
"Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami."
Forumowicz

Auto: Była 323F BG 1.6 nastepnie 323F BA 1.5 nasepnie 323F BA 1.8 obecnie jest VW Golf IV

Postprzez shelby18 » 20 lut 2010, 16:40

właśnie jestem po :) dzięki za podpowiedzi bardzo sie przydały. dogiąłem to cięgno i jest ok. prostsze niż sie wydawało <spoko>
Maciej
Początkujący

Postprzez wlodi » 24 lut 2010, 21:16

ja mam ten sam problem ale tylko gdy jest duży mróz :D nie wiem dlaczego gdy nie ma mrozów wszystko elegancko chodzi :D z tego co pamiętam z fizyki, to raczej przy niskich temperaturach ciała się kurczą a nie rozszerzają, wiec rozumiem potrzebę skrócenia tego cięgna ale mechanizmu problemu ni w ząb :|
Początkujący

Od: 9 sty 2006, 20:21
Auto: Mazda 323 BG 1.3 16v '91

Postprzez markmas » 6 mar 2010, 15:35

wlodi napisał(a): z tego co pamiętam z fizyki, to raczej przy niskich temperaturach ciała się kurczą a nie rozszerzają,

Dokładnie jest tak jak piszesz :) A ponieważ ciała się kurczą zachodzi jeszcze zjawisko zwiększonego tarcia :P
Rozebrać wszystko na czynniki pierwsze – przemyć elegancko benzyną, nasmarować np. smarem miedzianym w sprayu (wygoda), złożyć wszystko jak było i cieszyć się przez parę następnych lat z dobrych zamków :)
Nie polecam w tym przypadku wd40 – jest to penetrator, a nie smarowidło – rezultat będzie doraźny i przy następnych opadach deszczu/śniegu będzie to samo...

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 17 cze 2008, 23:48
Auto: 323 BG 1.6 16V
&
626 GV 2.2i 12V

Postprzez madejek86 » 7 mar 2010, 14:34

U mnie przy dużych mrozach się otwierały,lecz wystarczyło tylko ,że samochód się trochę nagrzał i lipa.Po wyjęciu zamka okazało się ,że podczas otwierania od wewnątrz mechanizm do końca się nie otwierał,z tego powodu,iż mechanizm trochę już się rozsypał ze starości,wystarczyło puknąć lekko młotkiem w środek tego mechanizmu(w taką "zawleczkę"),aby znowu wszystko zaczęło trzymać się kupy.Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.Pozdr
PS.W tym przypadku naciąganie cięgna nie pomogło.
Forumowicz