Rozrusznik nie zawsze zaskakuje
Strona 1 z 1
Prosze o poradę, może ktoś z forumowiczów zna się troche na elektryce samochodowej.Otóż moj problem jest taki :po wizycie w warsztacie , regeneracji czyszczeniu calego rozrusznika problem nie został rozwiązany,a mianowicie dalej szczególnie na cieplym silniku zacina sie rozrusznik, jest tylko słyszalne "pstryk"kontrolki w tym momencie lekko przygasną,i tak trzeba kilka razy popstrykac zeby wkoncu zaskoczył .Zgłosiłem to mechaniorowi ale on stwierdził ze to juz nie wina samego rozrusznika ponieważ jest wszystko w nim ok .Moje pytanie jest takie co moze byc przyczyna czy jest moze jakis przekażnik ktory moze nie łaczyc za kazdym razem?Moze ktoś z Was koledzy Mazdowicze pomoze?:]Z góry dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
Sprawdź przewód który idzie do samego rozrusznika. Być może śruba się obluzowała i nie styka dobrze. Druga sprawa, może to być wina aparatu zapłonowego (czujnik Halla, przepalony). Sam czójnik jest drogi jak nie wiem i lepiej kupić cały aparat za grosze. Miałem podobnie. Na ciepłym silniku trzeba było pokręcić go jakiś czas.
Nie ważne, że masz benzyne we krwi. Ważne abyś w głowie miał olej.
- Od: 4 gru 2009, 15:37
- Auto: Saab 9-3 2.0t Vector
a mi sie gdzies obilo o uszy ze ma to zwiazek ze stykami w stacyjce (osobiscie tego nie przerabialem) ale kiedys wlasnie na forum wyczytalem ze styki nie dzialaja tak jak trzeba i to wlasnie powoduje zle dzialanie rozrusznika, ewetualnie (tutaj juz z wlasnego doswiadczenia) sprawdz przewody od rozrusznika czy nie sa zasniedziale itd
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
No właśnie mechanik ktory naprawiał mi auto powiedzial ze rozrusznik jest jak najbardziej wporządku i tez tak jak kolego mowisz wspomniał o stacyjce albo gdzies po drodze z prądem cos nie tak.Moze jest jakis przekażnik ktory nie zaskakuje za kazdym razem?

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
deejay27 napisał(a):Moje pytanie jest takie co moze byc przyczyna czy jest moze jakis przekażnik ktory moze nie łaczyc za kazdym razem?Moze ktoś z Was koledzy Mazdowicze pomoze?:]
sprawdz kabel masy KAROSERIA – SILNIK (w razie potrzeby dołóż nowy koszt ok 7zł) nie raz spotkałem się że przez słabą masę działy się takie rzeczy

http://www.youtube.com/watch?v=yormhej1TKs
Soluks napisał(a):sprawdz kabel masy KAROSERIA – SILNIK (w razie potrzeby dołóż nowy koszt ok 7zł) nie raz spotkałem się że przez słabą masę działy się takie rzeczy
potwierdzam, co prawda u ojca w furmance ale to było to....
323F ba 1.5 '95>xedos6 2.0 '97>5 2.0 Pb/Lpg '06>_____
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
Sprzedam przednie zaciski hamulcowe do Xedosa6.
Sprzedam stacyjkę z 2 kluczykami i kompletem zamków.
no dokladnie, to tez moze byc jedna z przyczyn, ja tak mialem kiedys w Escorcie... tez mi nie zawsze lapal... meczylem sie ze 2 miesiace dopoki na to wpadlem
wystarczylo przeczyscic i jakby reka odjal... ostatecznie sam rozrusznik moze byc na wykonczeniu... ale na chwile obecna przejzyj to wszystko bo prawdopodobnie wina lezy gdzies po stronie przewodow (karoseria – silnik, lub stacyjka)
Sprzedam większość części do Mazdy Xedos 9 Millenii 2.5 V6 2001 2002

- Od: 16 mar 2009, 22:08
- Auto: Była Mazda Xedos 2.0 V6 KF 1994
Jest Mazda Millenia S 2.3 V6 KJ 2001
Hazu napisał(a):Więc wymień sprzęgiełko w rozruszniku.
możesz jeszcze spróbować przemyć go.
W tym przypadku nie ma związku ,co ma sprzęgiełko do cykania rozrusznika ,a do autora tematu weź sobie kabelek taki z około metra podłącz go z jednej strony do tej wsuwki od rozrusznika ,włącz autko na luz i dotknij z drugiej strony do plusa z akumulatora jeśli zakręci za każdym razem to wykluczysz rozrusznik ,jeśli dalej będzie cykał to wracaj do tego mechanika i niech kitu nie wciska (w takich przypadkach z reguły elektromagnes jest do wymiany) -rozrusznika nie sprawdza się bez obciążenia
- Od: 26 sie 2005, 07:39
- Auto: RX8 z z32se
Strona 1 z 1