MX3 1,6 dohc nowy wydech
1, 2
Witam, gdzie w Katowicach lub na jakich hurtowniach znajdę strumienice zamiast katalizatora do wersji 1,6 dohc, oraz tłumik środkowy ? z uszczelkami nowymi ? na allegro maja tylko do tej wersji sprzed liftu ;/ tlumik koncowy juz mam zakupiony, albo jakas firma która to zrobi tanio ?
- Od: 25 sie 2009, 22:22
- Auto: Mazda MX3 1,6 dohc 96r
Tlumik srodkowy jest okropnie drogi do naszej wersji. Mi szpece od tlumikow dopasowali od czegos innego, ale niestety nie chcieli powiedziec od czego. Duzo nie pomoge, bo wydech robilem w Krakowie ale jedno co podpowiem, to szukaj gosci, ktorzy potrafia tez spawać, a nie tylko zamowic z katalogu i zalozyc.
Pozdrawiam,
rdl
Pozdrawiam,
rdl
- Od: 22 kwi 2007, 22:22
- Auto: Mazda mx-3 1.6 16V DOHC 1995r.
Na Allegro tlumiki nie sa takie drogie, a ja mam pytanie z innej beczki, czym sie rozni tlumik od 1.6 od 1.8
Tylko wewnatrz puszki sa roznice czy na zewnatrz lapy tez sa inaczej poukladane ? Bo potrzebuje kupic sobie tlumik i chodzi mi tylko o to, zeby lapy pasowaly, bo do 1.6 kosztuje 85 pln, a do K8 chyba z 5 razy tyle.. Mowa oczywiscie o tlumiku koncowym 
Ajajajajajajaj.. Co ludzie co za kraj..
- Od: 10 mar 2007, 01:38
- Auto: Mitsubishi Galant EA Kombi 2.5 V6 manual Daimos Ltd :D
BadBoy_89 napisał(a):Ile płaciłeś ?
Ja zaplacilem 400zl za wszystko, ale mi jeszcze koles caly koncowy tez robil, tzn. zostala tylko bok puszki, a reszta nowa łacznie z nowa rura nawiercana
Ache napisał(a):Na Allegro tlumiki nie sa takie drogie
Owszem, ale to sa tlumiki do 1.6 SOHC i nie pasuja do DOHC
Do DOHC z tego co pamietam to trzeba zamawiac, przychodza chyba w przeciagu 2 tygodni bodajze z Belgii i kosztuje taka impreza chyba ponad 400zł za sam tlumik srodkowy, koncowy podobna cena
- Od: 22 kwi 2007, 22:22
- Auto: Mazda mx-3 1.6 16V DOHC 1995r.
Mi sie udało fajny koncowy kupic roczny dedykowany do mx3 1,6 dohc za 80pln
:D koles sprzedawal bo za bardzo mu "buczał" mial basowe brzmiene i do tego mial filtr stozkowy, kupiem tez uniwersalna strumienice zamiast kata do wspawania i bede sie bawil z tym ( kat mam zapchany juz i nie wymieniany od nowosci czyli 96r a autko przed remontem bralo olej, nie musze mowic co sie dzieje z katem pozniej) brakuje mi tylko tego srodkowego ;/ ten do 1,6 z sohc za 120 z firmy walker był ale niby nie pasuje ;/

taki tylko ze do wersji dohc bylby swietny, przerobic lapy to nie problem zapewne dla kogos kto potrafi spawać
a i to jest z wersji sohc, z tego co sie orientuje to on jest tak zegiety na poczatku a do wersji dohc sa proste no nie ?
Wydaje mi sie ze 600 powinno byc dobra cena... przedni kat na allegro kosztuje 45zł, tylny liczmy 100zł i srodkowy 80zł daje nam to 225zł metr kwsówki kosztuje ~85zł ostatnio na hurtowni gdzies patrzałem to wejzmy 2metry czyli daje to 225+ 170 = 395 i 205 zł za robocizne mysle ze w 4-5h idzie takie cos zrobic
ale oczywiscie to tylo moje suche kalkulacje najlepiej gdyby sie wypowiedzial jakis fachmen 
Dzieki BadBoy_89 za wyliczenia.
Dodatkowo warsztat zarabia na starym katalizatorze, którego utylizacja jest dosyc zyskowna..Nie wiem czy nie zarządać starego katalizatora spowrotem, bo nie jest starsznie zajechany, a jak samemu go "zutylizuje" to może cos tam wpadnie jeszcze...
Dodatkowo warsztat zarabia na starym katalizatorze, którego utylizacja jest dosyc zyskowna..Nie wiem czy nie zarządać starego katalizatora spowrotem, bo nie jest starsznie zajechany, a jak samemu go "zutylizuje" to może cos tam wpadnie jeszcze...
- Od: 16 cze 2008, 20:13
- Auto: MX-3 1.6 98'
Nie zutylizujesz go samemu w warunakach domowych robienie tego na 1sztuce mija sie z celem, predzej troche grosze Ci wpadnie jak na allegro go wystawisz na aukcji, pozatym w katach z mazd starszych jest malo platyny 
Chcodziło mi bardziej o odsprzedanie go właśnie do jakiegoś zakładu co się tym zajmuje albo na allegro. W tym momencie nie ma żadnego kata do MX-3, więc może ktoś by sie znalazł. Chyba że zaproponują mi niższą cenę jak zostawie im kata:) W poniedziałek prawdopodobnie bedę jechał na negocjacje, i sie zobaczy ile krzykną...
Ja juz mam 80% zrobione zatrzymalem sie braku takiej sruby do mocowania tego wydechu, moze ktoś taka posiada, z 2 stron ma gwint na nakętki a w środku sprężynke, obie mam uszkodzone, gdzie takie cos dostane ?
Ja już mam nowy, mniej restykcyjny wydech. chodzi całkiem całkiem, troche głośniej, ale da sie wytrzymać
Narazie nie czuję wielkiej poprawy. Auto czeka na nowy dolot ze stozkiem i wtedy mam nadzieję, że cos sie zmieni ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
1, 2