Jesli nie inna skrzynia – przekladal ktos silnik z 1.6 na 1.8? duzo roboty? jak wiązka itp?
Zmiana skrzyni biegów w mx-3 1.6 z innego modelu.
Strona 1 z 1
Wielka prośba o pomoc – orientujecie sie moze od czego skrzynia biegow pasowala by w miejsce oryginalnej, i byla przy tym SPORO wytrzymalsza? 
Jesli nie inna skrzynia – przekladal ktos silnik z 1.6 na 1.8? duzo roboty? jak wiązka itp?
Ostatnio edytowano 6 wrz 2009, 08:49 przez djArias, łącznie edytowano 2 razy
:D
- Od: 10 wrz 2008, 08:49
- Auto: Seat Ibiza ASZ :)
Od 323 GT tyle że musiałbyś zmienić sprzęgło, zamach, i półosie.
- Od: 5 paź 2007, 21:14
- Auto: Mazda 323 BF GTX
djArias napisał(a):Ale skrzynia jako taka pasuje? W znaczeniu dziury na śruby itp?
Tiaa, wszytko pasuje.
- Od: 5 paź 2007, 21:14
- Auto: Mazda 323 BF GTX
nie jestem znawca ale jeżeli chcesz koniecznie zostawić skrzynie z B6, to lepiej wybierz te z mx-3. Ma chyba krótsze przełożenia niż skrzynia z x6 b6 czy bg b6. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Tak na marginesie to ciut niżej jest temat na 3 strony o swapie z B6 ba BP
Tak na marginesie to ciut niżej jest temat na 3 strony o swapie z B6 ba BP
Widać, że to Twój pierwszy post na forum. Napisałeś masło maślane i czekasz na odpowiedź
w mx3 obydwa silniki R4 mają 16 zaworów, tylko na jednym lub dwóch wałkach.
Witam ja również mam mazde mx3 1.6 88KM i mam problemy ze skrzynią biegów a mianowicie grzechocze (prawdopodobnie mechanizm różnicowy) jak zdejmuję nogę z gazu. bardziej się opłaca naprawa skrzyni czy jej wymiana? Jeśli warto naprawiać to gdzie (okolice Łodzi) i jakie koszty? A jeśli wymiana na drugą, to może ktoś ma w dobrym stanie za rozsądne pieniądze?
-
kamil281086
hej ja też posiadam mazde mx3 1.6 , b6 88km. Miałem wymienioną skrzynię biegów która jest od mazdy 323F 1,6
-
FABRI
FABRI napisał(a):hej ja też posiadam mazde mx3 1.6 , b6 88km. Miałem wymienioną skrzynię biegów która jest od mazdy 323F 1,6
I tak najlepiej. Naprawa skrzyni to spory koszt. A taką od BG można kupić w dobrym stanie za parę setek.
ja jezdze juz na 3 skrzyni:–) 300tys km z czego ponad 2/3 u mnie:–) i wozik do zabawy juz tylko sluzy:–) i to sciema, od DOHC nie pasuje, my mamy takie wglebienie w kołnierzu skrzyni, a dohc niema i nie pasuja otwory do bloku przez to, zato pasują od innych silników 1.3 itp przed 94 produkowanych, po 2004 nie wierz sprzedawcom ze pasuje bo nie. ja 1 raz to 2 razy skrzynie odminialem w markuszowie :–) potem nabralem wprawy w rozpoznawaniu:–)
"Towarzysze pomożecie?"
"Pomożemy!!
"
"Pomożemy!!

- Od: 9 kwi 2005, 13:25
- Auto: Mazda MX-3 93r 1.6 16v
Oczywiście, skrzynia od 1,6 DOHC nie pasuje do 1,6 SOHC, zarówno fizycznie /nieco inny montaż do bloku silnika/ jak i przełożeniami. Ponadto są różnice w poszczególnych wersjach skrzyń do 1,6 SOHC, na szczęście tylko w przełożeniach i tylko nieznaczne.
- Od: 25 lut 2008, 13:58
- Auto: Premacy 1,8 '03
Tribute 2,3 '04
Strona 1 z 1