Witam, mam problem zwaizany z wentylatorem.. Jest jakis termostat odpowiedzialny za zalaczanie wentylatora, jesli tak to gdzie on jest? ostatnio cos mi sie grzeje za mocno silnik, a wentyl sie nie załącza, ale napewno działa poniewaz spradzalem bezposrednio do akumulatora i sie kreci lecz gdy grzeje sie wszystko on sie nie załącza:(
Mazda MX-3 1.6 16V 107KM
Nie załącza sie wentylator mx-3
Strona 1 z 1
A sprawdziłeś bezpiecznik odpowiedzialny za wentylator??
Sprawdz poziom cieczy chłodniczej, albo to może być padnięty czujnik termiczny wentylatora, znajduję się w obudowie termostatu.
tu masz manuala dział "cooling system" http://www.mx-3.com/manuals/index.php?f ... Manual/E1/
na drugiej fotce widać gdzie jest termostat, w tych okolicach szukaj tego czujnika, niestety tylkmo tak mogę Ci powiedzieć, gdyż w obecnej chwili już nie posiadam mx trójki, a tak bym Ci pstryknął fotkę.
na drugiej fotce widać gdzie jest termostat, w tych okolicach szukaj tego czujnika, niestety tylkmo tak mogę Ci powiedzieć, gdyż w obecnej chwili już nie posiadam mx trójki, a tak bym Ci pstryknął fotkę.
prosze poprawic blad ortograficzny w temacie bo az oczy bola 
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
- Od: 31 paź 2007, 22:54
- Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1
problem moze byc:
1) w czujniku
2) wentylatorze
3) przekazniku
4) przetartym przewodzie/zasniedzialym styku gdziekolwiek miedzy powyzszymi.
Zeby sprawdzic wentylator podlacz go na krotko i zobacz czy smiga, zeby sprawdzic czujnik+przekaznik zobacz czy po przegrzaniu silnika na postoju slychac z przekaznika "pstrykniecie" co odpowiada chwili jego wlaczania. Pozostaje na koniec sprawdzenie kabli albo jesli je podejrzewasz to ich zdublowanie od razu.
Na koniec:
Nie "załańcza" tylko ZAŁĄCZA i nie "włancza" WŁĄCZA. Boże, chłopie.....
Zanim cos napiszesz "stop for a minute to think about that". Piszac z takimi bledami ort wystawiasz sobie nizbyt pochlebne swiadectwo intelektualne... Nie zdziw sie, jesli nastepnym razem nie doczekasz sie odpowiedzi z takim wstepem.
pozdr
1) w czujniku
2) wentylatorze
3) przekazniku
4) przetartym przewodzie/zasniedzialym styku gdziekolwiek miedzy powyzszymi.
Zeby sprawdzic wentylator podlacz go na krotko i zobacz czy smiga, zeby sprawdzic czujnik+przekaznik zobacz czy po przegrzaniu silnika na postoju slychac z przekaznika "pstrykniecie" co odpowiada chwili jego wlaczania. Pozostaje na koniec sprawdzenie kabli albo jesli je podejrzewasz to ich zdublowanie od razu.
Na koniec:
Nie "załańcza" tylko ZAŁĄCZA i nie "włancza" WŁĄCZA. Boże, chłopie.....

Zanim cos napiszesz "stop for a minute to think about that". Piszac z takimi bledami ort wystawiasz sobie nizbyt pochlebne swiadectwo intelektualne... Nie zdziw sie, jesli nastepnym razem nie doczekasz sie odpowiedzi z takim wstepem.

pozdr
WOZI
Strona 1 z 1