Mazda CX-7 (ER) – Opinie i Informacje
Jest łańcuch.

- Od: 5 gru 2003, 15:25
- Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune
Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02
Panowie, czy przy karcie zbliżeniowej CX-7 sama się zamyka po oddaleniu się od auta, czy trzeba nacisnąć przycisk? Konfiguruje się to jakoś, czy jest "w serii"? Pytam, bo kolega z CX-9 ma problem (dział "Pozostałe modele").
Globy napisał(a):Panowie, czy przy karcie zbliżeniowej CX-7 sama się zamyka po oddaleniu się od auta, czy trzeba nacisnąć przycisk?
Trzeba nacisnąć przycisk. Jest on na karcie i na klamce. Jak chcesz, możesz otworzyć z karty z jakiejś odległości lub jeżeli masz kartę np. w portfelu lub kieszeni i jej nie wyciągasz, to podchodzisz do klamki i naciskasz przycisk w klamce. Gdyby było tak, że po wyjściu i oddaleniu auto samo się zamyka, istniałaby możliwość, że ktoś niepożądany wejdzie do auta bez Twojej wiedzy. Przyciski mają temu zapobiec.
Ostatnio edytowano 27 sty 2010, 13:25 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Tak właśnie pamiętałem z jazdy CX'em, ale chciałem się upewnić... Dzięki 
Globy napisał(a):Konfiguruje się to jakoś, czy jest "w serii"?
W serii jest tak jak napisał tery, ale jest możliwość konfiguracji w ASO na samoczynne zamykanie po oddaleniu.

- Od: 5 gru 2003, 15:25
- Auto: Mazda6 GJ SkyActiv-G 2.5 '15 SkyPassion
CX-7 Sport EU powered by DISI-tune
Poprzednie auto:
Mazda6 GG L3 '02
Pawko_6 napisał(a):jest możliwość konfiguracji w ASO na samoczynne zamykanie po oddaleniu.
Doradzałbym rozwiązanie seryjne ze względu na większą pewność, że nikt niepożądany nie wejdzie do auta bez naszej wiedzy, w tym drugim przypadku jest to możliwe. Zależy to oczywiście od tego z jakiej odległości uaktywnia się system, im dalej tym prawdopodobieństwo ingerencji osób postronnych większe. Rzecz w tym przy tym drugim systemie, że poruszając się w obrębie auta w jakiejś odległości, nie mamy nigdy pewności czy auto jest "już zamknięte" czy "już otwarte", teoretycznie zamykamy-otwieramy i nie do końca to kontrolujemy. Załóżmy, że nasze auto jest przesłonięte przez inne auta...ktoś może wsiąść i nawet tego nie zauważymy.
Ostatnio edytowano 27 sty 2010, 14:14 przez tery, łącznie edytowano 1 raz
Pawko_6 napisał(a):W serii jest tak jak napisał tery, ale jest możliwość konfiguracji w ASO na samoczynne zamykanie po oddaleniu.
Potwierdzam obydwa.tery napisał(a):Doradzałbym rozwiązanie seryjne ze względu na większą pewność, że nikt niepożądany nie wejdzie do auta
tery napisał(a):podchodzisz do klamki i naciskasz przycisk w klamce.
Moze to teraz wydawać sie uzytkownikom naturalne, ale osoba, ktora nigdy nie miala stycznosci z tym systemem nie wpadnie na to aby w celu otwarcia auta nalezy przed odchyleniem klamki nacisnac maly przycisk.
tery napisał(a):Zależy to oczywiście od tego z jakiej odległości uaktywnia się system,
Wg danych z instrukcji to 80 cm od klamki. Ciezko by nie zauwazyc z tej odleglosci ze ktos majstruje przy klamce
Less roof, more fun

Właśnie doceniłem napęd na 4 koła
w CX-7 (nie wiem czy to AWD czy 4WD...) w każdym razie w sobotę na średnio stromym podjeździe z Białki Tatrzańskiej do Bukowiny Tatrzańskiej przy dość intensywnych opadach śniegu (na ulicy leżało już z 5cm śniegu) auta zatrzymywały się i kierowcy zakładali łańcuchy, albo przednionapędowcy boksowali w miejscu, ci którym udało się ruszyć tańcowali jak górole – ja zaś kulturalnie kierunkowskaz, na lewy pas i żwawo myk myk
(na chwilę podczas ruszania włączał się TCS co było widać po ikonce)
- Od: 19 paź 2008, 23:06
- Auto: 2007 CX-7 US
Witam,
Panowie jestem tu nowy, planuję zakup CX-7. Biorę pod uwagę auto w benzynie z rocznika od 2007 do 2009 pewnie w automacie ale proszę o pomoc:
1) Na co zwrócić uwagę,
2) Lepszy automat czy bardziej szukać manuala, jeżeli automat to jak o niego dbać ?
3) Ile ten silnik 2,3 L pali i czy jest dynamiczny, a może szukać ropniaka
4) Czy może ktoś z klubowiczów mieszka gdzieś w okolicy Częstochowy celem kontaktu ?
5) I wiele innych pytań – ale jak się planuje wydać około 90K to trzeba mieć pweność
– z góry dziękuje za odpowiedzi.
Co wy na to :
http://www.twoje-auta.info/index.php?me ... 0&info=216
Arek
Panowie jestem tu nowy, planuję zakup CX-7. Biorę pod uwagę auto w benzynie z rocznika od 2007 do 2009 pewnie w automacie ale proszę o pomoc:
1) Na co zwrócić uwagę,
2) Lepszy automat czy bardziej szukać manuala, jeżeli automat to jak o niego dbać ?
3) Ile ten silnik 2,3 L pali i czy jest dynamiczny, a może szukać ropniaka
4) Czy może ktoś z klubowiczów mieszka gdzieś w okolicy Częstochowy celem kontaktu ?
5) I wiele innych pytań – ale jak się planuje wydać około 90K to trzeba mieć pweność
Co wy na to :
http://www.twoje-auta.info/index.php?me ... 0&info=216
Arek
-
aro121
1) jeżeli z USA to CARFAX, Autocheck (do kupienia na a-l-l-e-g-r-o za ok 30zł w ciągu 20 minut)
2) mam automat, benzyna (tylko takie są z USA) – jak dla mnie ręczna skrzynia w tak dużym aucie... no dobra już nie będę pisał bo się wojna rozpęta ;–) automat = wygoda, biegi zmienia jak dla mnie szybko, ale każdy ma tu swoje zdanie – co do dbania, nic szczególnego nie usłyszałem poza radą, żeby nie włączać na P (parking) na każdych światłach tylko trzymać na hamulcu. Podobno każde przełączenie na P powoduje, że coś tam się zużywa.
3) najmniej spalił mi 9.3L/100km (trasa ok 220km, prędkość ~100kmh, styl jazdy bulwarowy) – na autostradzie 140km/h na tempomacie, czy na trasie katowickiej 120~130 + 150~160 na A4 (Jaworzno-Kraków) 12.3L/100km, w mieście wierzcie lub nie ale jeszcze nie liczyłem... ale podejrzewam, że na trasie 10km w średnich korkach, ale bez zrywania asfaltu wyjdzie ok 14L/100km (ale to tylko przypuszczenia)
wg mnie 2.3T benzyna z tym automatem jest bardzo dynamiczny (no ale nie jechałem PORSCHE CAYENNE 4.5TURBO)
4) Warszawa
5) Pytaj
Myślę, że warto sprawdzić zmieniarkę (poza innymi oczywistymi rzeczami) CD, bo moja właśnie dostała czkawki :–) (nie chce oddać płyty).
Ja robiłem przegląd w ASO Mazdy w Lublinie. Nic nie wyszło – czysta jak w CARFAX'ie. Grubość lakieru, oryginalność szyb, wycieki spod silnika, mechanik odkręcił plastikową pokrywę silnika i słuchał czy równo chodzi i coś tam jeszcze.
Generalnie gratuluję wyboru – super bryka ;–)
2) mam automat, benzyna (tylko takie są z USA) – jak dla mnie ręczna skrzynia w tak dużym aucie... no dobra już nie będę pisał bo się wojna rozpęta ;–) automat = wygoda, biegi zmienia jak dla mnie szybko, ale każdy ma tu swoje zdanie – co do dbania, nic szczególnego nie usłyszałem poza radą, żeby nie włączać na P (parking) na każdych światłach tylko trzymać na hamulcu. Podobno każde przełączenie na P powoduje, że coś tam się zużywa.
3) najmniej spalił mi 9.3L/100km (trasa ok 220km, prędkość ~100kmh, styl jazdy bulwarowy) – na autostradzie 140km/h na tempomacie, czy na trasie katowickiej 120~130 + 150~160 na A4 (Jaworzno-Kraków) 12.3L/100km, w mieście wierzcie lub nie ale jeszcze nie liczyłem... ale podejrzewam, że na trasie 10km w średnich korkach, ale bez zrywania asfaltu wyjdzie ok 14L/100km (ale to tylko przypuszczenia)
wg mnie 2.3T benzyna z tym automatem jest bardzo dynamiczny (no ale nie jechałem PORSCHE CAYENNE 4.5TURBO)
4) Warszawa
5) Pytaj
Myślę, że warto sprawdzić zmieniarkę (poza innymi oczywistymi rzeczami) CD, bo moja właśnie dostała czkawki :–) (nie chce oddać płyty).
Ja robiłem przegląd w ASO Mazdy w Lublinie. Nic nie wyszło – czysta jak w CARFAX'ie. Grubość lakieru, oryginalność szyb, wycieki spod silnika, mechanik odkręcił plastikową pokrywę silnika i słuchał czy równo chodzi i coś tam jeszcze.
Generalnie gratuluję wyboru – super bryka ;–)
- Od: 19 paź 2008, 23:06
- Auto: 2007 CX-7 US
Dzięki za szybką odpowiedź.
Poszukam jeszcze czegoś młodszego niż ten z Częstochowy – tak naprawdę chcę kupić coś z przebiegiem do 35k. Ale muszę poczekać aż sprzedam moją Alteę bo dwa autka na utrzymaniu to by było za dużo
+ jeszcze cytrynka mojaj żony
Czyli na początku pytać o VIN...faktycznie niezły ten carfax.
Poszukam jeszcze czegoś młodszego niż ten z Częstochowy – tak naprawdę chcę kupić coś z przebiegiem do 35k. Ale muszę poczekać aż sprzedam moją Alteę bo dwa autka na utrzymaniu to by było za dużo
Czyli na początku pytać o VIN...faktycznie niezły ten carfax.
-
aro121
Ja jestem co prawda z Łodzi, ale będę w Częstochowie w środę. Mam takie autko jak cię interesuje czyli wersję US z 2007 roku. Jak chcesz się spotkać daj znać 
- Od: 15 sty 2010, 22:35
- Auto: CX-7
YO Witam na forum jako oczekujący na CX-7. Jak dobrze pójdzie z leasingiem to zacznę śmigać nią na początku przyszłego tygodnia, ale wrażenia po jeździe próbnej mam nieziemskie....Nic tylko czytać i czekać na odbiór 2.3 MZR w wersji SPORT z ASO ...Pozdrawiam
-
przemas_depesz
Dobra rada na poczatek nie czytaj nic o silnikach 2.3T bo bedziesz mial rozne mysli,no chyba ze bedzisz musial.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Stivi