KONTROLKI, BEZPIECZNIK, CZUJNIK ABS ?
1, 2
Witam
Mam ciekawą sytuacje z zapalającymi się kontrolkami TCS-ABS, podejrzewam częstą przypadłość czyli uszkodzony czujnik abs , jednak gdy wyjme bezpiecznik 60a od abs i włoże go po ok 10s kontrolki znikają i abs działa, jednak problem nieraz powraca po ponownym uruchomieniu auta
Mam ciekawą sytuacje z zapalającymi się kontrolkami TCS-ABS, podejrzewam częstą przypadłość czyli uszkodzony czujnik abs , jednak gdy wyjme bezpiecznik 60a od abs i włoże go po ok 10s kontrolki znikają i abs działa, jednak problem nieraz powraca po ponownym uruchomieniu auta
- Od: 5 paź 2007, 23:01
- Auto: GF FS 115KM HTB
Witam!Mam taki problem,niedawno padł mi czujnik abs lewy tył,kupiłem taki na allegro,ale jest jakiś inny niż ten który siedzial,ponieważ ma taki plastik przed tą blaszką owalną mocującą cały czujnik.Sprzedawca zapewniał ze będzie pasował do 626 GF,ale za chiny nie wejdzie ten plastik.Czy ten czujnik napewno jest do 626 GF?Oglądałem reszte czujników na allegro i wszystkie mają taki plastik.
- Od: 18 sty 2010, 12:54
- Auto: 626 GF DITD GLX 101KM 1999r
cześć.Najpierw kontrolka abs mrugała ale abs działał tylko dziwnie pedał hamulca się zachowywał.Teraz świeci się cały czas i abs nie działa.Jak zlokalizować usterkę lub jak wyłączyć kontrolkę by nie świeciła cały czas.Jak by ktoś podpowiedział to będę wdzięczny.Pozdrawiam.
- Od: 8 kwi 2010, 14:08
WITAM!
NAJPRAWDOPODOBNIEJ TO CZUJNIK ABS PADŁ
SĄ DWA SPOSOBY-NAJPROSTRZY TO SPRAWDZIĆ WYKAZ BŁĘDÓW,POPRZEZ ZMOSTKOWANIE KABELKIEM W ZŁĄCZU DIAGNOSTYCZNYM GDN I TEN.DRUGI TO SPRAWDZIĆ REZYSTANCJE CZUJNIKA ABS MIERNIKIEM,POWINNO BYC COŚ OKOŁO 1,3 KOHM.
NAJPRAWDOPODOBNIEJ TO CZUJNIK ABS PADŁ
SĄ DWA SPOSOBY-NAJPROSTRZY TO SPRAWDZIĆ WYKAZ BŁĘDÓW,POPRZEZ ZMOSTKOWANIE KABELKIEM W ZŁĄCZU DIAGNOSTYCZNYM GDN I TEN.DRUGI TO SPRAWDZIĆ REZYSTANCJE CZUJNIKA ABS MIERNIKIEM,POWINNO BYC COŚ OKOŁO 1,3 KOHM.
MAŁE SPROSTOWANIE TO JEST GDN I TBS
.ALE WIĘCEJ MASZ TUTAJ
http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... .php?c=obd
JAK ZMOSTKUJESZ TO PRZEKRĘĆ KLUCZYK 2 RAZY,POTEM KONTROLKA OD ABS ZACZNIE MRÓGAĆ NADAJĄC KOD.
DŁUGIE MIGNIĘCIA TO DZIESIĄTKI A KRÓTKIE TO JEDNOŚCI
A CO DO MIERZENIA MIERNIKIEM TO NIETRZEBA OBRACAĆ KOLEM.WYSTARCZY PODŁĄCZYĆ MIERNIK DO WTYCZKI CZUJNIKA

http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... .php?c=obd
JAK ZMOSTKUJESZ TO PRZEKRĘĆ KLUCZYK 2 RAZY,POTEM KONTROLKA OD ABS ZACZNIE MRÓGAĆ NADAJĄC KOD.
DŁUGIE MIGNIĘCIA TO DZIESIĄTKI A KRÓTKIE TO JEDNOŚCI
A CO DO MIERZENIA MIERNIKIEM TO NIETRZEBA OBRACAĆ KOLEM.WYSTARCZY PODŁĄCZYĆ MIERNIK DO WTYCZKI CZUJNIKA
powiedzcie gdzie szukać schematu złącza bo link : http://www.mazdaspeed.pl/web/warsztat/w ... .php?c=obd już nie działa.
per aspera ad astra http://tylkofotografia.pl
- Od: 12 maja 2010, 11:29
- Auto: mazda 626 GF 1,8 + sekwencja '97
podepnę sie mam taki problem bo świecą mi sie w Mazdzie 626 2.0 benzyna właśnie kontrolki abs tcs i tcs off i dzisiaj pomierzyłem czujniki i wyszły następujące wyniki:
prawy przód- 1,32
lewy przód- 1,35
lewy tył- 1,34
prawy tył- 1,34
który sądzicie że trzeba wymienić??
prawy przód- 1,32
lewy przód- 1,35
lewy tył- 1,34
prawy tył- 1,34
- Od: 26 maja 2010, 15:03
kamilek2255 napisał(a):podepnę sie mam taki problem bo świecą mi sie w Mazdzie 626 2.0 benzyna właśnie kontrolki abs tcs i tcs off i dzisiaj pomierzyłem czujniki i wyszły następujące wyniki:
prawy przód- 1,32
lewy przód- 1,35
lewy tył- 1,34
prawy tył- 1,34
tak jak kolega wcześniej pisał zmostkuj w złączu diagnostycznym gniazda TBS i GND. znajdz sobie na schemacie które to. po zmostkowaniu i przekreceniu kluczyka dwa razy kontrolka abs zacznie nadawac kod. np 1 dlugie mrugniecie i 4 krotkie to bedzie czujnik lewy tył
ok ale gdzie szukać które to złącza bo ten link podany nie działa??
- Od: 26 maja 2010, 15:03
1, 2