Jak przemalować felgi?
Strona 1 z 1
witam witam
moje pytanie w zasadzie jak w temacie mam zamiar oddać felgi do prostowania piaskowania i malowania ale zastanawiam się nad kolorem mi podobałyby się czarne ale moja żonka nie uważa tego pomysłu za dobry co koledzy doradzicie?
typ felg to oryginał z mazdy V6
moje pytanie w zasadzie jak w temacie mam zamiar oddać felgi do prostowania piaskowania i malowania ale zastanawiam się nad kolorem mi podobałyby się czarne ale moja żonka nie uważa tego pomysłu za dobry co koledzy doradzicie?
typ felg to oryginał z mazdy V6
http://www.youtube.com/watch?v=JDA2TcA29TE Wydech wersja2
- Od: 14 sie 2009, 09:30
- Auto: BYŁA :Mazda 323F BA 2.0 V6 "zielona ździra"
JEST: VOLVO S40 1.9 T4
Troche z innej beczki ale ja miałem BMW wczesniej czerwone i zdecydowałem sie na lakierowanie na czarno . podobne cos w stylu BBS na golfach 3 jest tego sporo tylko ze TSW 17 cali za lakier dałem 200zł czarna perła w metaliku z dodatkiem złotego pigmentu . Nawet jak byłem w lakierniczym po lakier to sprzedawca " mmmmm na felgi czarny lakier to może pan jakiś ładny srebrny dobierze " . Wszyscy w koło no co ty na czarno , ale jak zobaczyli efekt zmiana zdania natychmiastowa ty super wygląda i tego typu . Zagłębiając się w twoje lakierowanie odradzam piaskowanie najlepiej jak masz gdzie to papier ścierny i kilka godzin roboty podkład pożniej polecam novol i znowu papier kilka godz lakier kilka warstw żeby było ok i efekt gwarantowany . koszt szacowany u mnie w zaleznosci od lakieru i materiału z wyższej półki i tez jaki rodzaj felgi czy dużo dłubania od 250za komplet po najniższej lini oporu.
- Od: 11 lut 2010, 20:38
- Auto: 323F czerwone szybsze
Cześć co do piaskowania to też odradzam, jest spray do usuwania starej powłoki lakierniczej. Do obić i głębokich rys stosować szpachle do aluminium, a następnie wyrównać i zapodkładować. Więcej info na PW. A co do koloru felg to ciemny grafit metalik ale ja dobieram indywidualnie do każdego autka.

Profesjonalne lakierowanie
- Od: 23 sty 2010, 20:13
- Auto: GC , była BA-GT jest Mondeo 2.5 V6
Dalem kiedys felgi do piaskowania, koles powiedzial ze ok nie ma problemu, uzyje granulatu jakiegos tam specjalnie do alu. \Oczywiscie dalem bo wszyscy go doradzali no i oczywiscie lakierowanie proszkowe w komorze, lakier/proszek koloru srebrnego metalic, efekt.... juz nigdy te fele nie lsnily, powierzchnia byla bliska do matowego. Dla mnie porazka. Inne felgi juz sam polakierowalem, duuuzo papieru sciernego, raz podklad z utwardzaczem i raz kolor (srebrny metalic/brokat srebrny gruboziarnisty) i dwa razy klar-utwardzacz, po tygodniu pasta TEMPO
efekt.... jak dla mnie idealnie, polysk i odbicie brokatu w sloncu niepowtarzalny piekna robota slyszalem od znajomych itd... i mysle ze lepiej samemu duuuzo pracy wlozyc, niewielkie pieniadze okolo 130pln na 15" a efekt przesliczny.
witam witam
czemu nie polecacie piaskowania
powiedzcie mi czy tam gdzie sie tym zajmują maja inne formy odnowienie felgi niz piaskowanie??
u mnie jeszcze ceny nie znam bo mam w tym tyg się pytać jak co to dam znać ile zawołał
chyba uda mi sie podejść żonkę hehe i zostanie ten czarny
pozdro
czemu nie polecacie piaskowania
u mnie jeszcze ceny nie znam bo mam w tym tyg się pytać jak co to dam znać ile zawołał
chyba uda mi sie podejść żonkę hehe i zostanie ten czarny
pozdro
Pierwsza sprawa to twardosc materiału . Piasek może pozostawić nierówności w strukturze felgi wynikiem czego będą widzialne gołym okiem dołeczki itp . aby podkład się dobrze trzymał powieszchnia musi być gładka w miare i zmatowiona odpowiednio jeśli lakiernik typu na odwal będzie to robił .Walnie taką warstwe podkładu ze wszystko się wyrówna na oko bedzie ok ale z czasem może to odpryskiwać , osiadać itd itp
blada

- Od: 11 lut 2010, 20:38
- Auto: 323F czerwone szybsze
piaskowa mozna, ale zmaiast piasku stosuje sie cos w rodzaju palstiku – keidyś rozmawialem z koelsiem co maluje proszkowo felgi i powiedzial mi nazwę tego tworzywa ale juz zapomnialem:/
co do koloru to grafit
cos takeigo
http://img132.imageshack.us/img132/6359/felga02.jpg
co do koloru to grafit
cos takeigo
http://img132.imageshack.us/img132/6359/felga02.jpg
- Od: 7 sie 2008, 11:39
- Auto: Mazda 323F BA '96 1,5 STAG
witam witam
no co do koloru to fajny
pytanie do Was forumowiczów ten kto ma zielona madzie i czarne felgi moze podesłac foto
badz taki grafit:P
i zastanawiam sie czy nie sprzedać tych 16 a kupić 17 czy ta renowacja będzie się opłacała wo gule średnio kaszt renowacji kompleciku z malowaniem wyniesie około 300-400zł
pozdro
no co do koloru to fajny
pytanie do Was forumowiczów ten kto ma zielona madzie i czarne felgi moze podesłac foto
i zastanawiam sie czy nie sprzedać tych 16 a kupić 17 czy ta renowacja będzie się opłacała wo gule średnio kaszt renowacji kompleciku z malowaniem wyniesie około 300-400zł
pozdro
Witam! Jak lakieruje to indwidualnie pod klienta, i to on decyduje o kolorze ja mogę doradzić wcieniowanie np. innego koloru. Co do zdjęć to postaram się wysłać na Twoją PW. Jednak nie wszystkich mam, bo się nie zajmuję foto proesjonalnie tylko lakierem.

witam
luki88 już robiłem VT bo jestem z zamiłowania Grafikiem:p (fototechnik:P) wiec coś tam próbowałem ale dalej się nie umie zdecydować:P hehe aczkolwiek poznam twoja koncepcje możesz spróbować z foto z aukcji sprężyn
http://moto.allegro.pl/item929253947_sp ... rasza.html
pozdro
luki88 już robiłem VT bo jestem z zamiłowania Grafikiem:p (fototechnik:P) wiec coś tam próbowałem ale dalej się nie umie zdecydować:P hehe aczkolwiek poznam twoja koncepcje możesz spróbować z foto z aukcji sprężyn

pozdro
Witam ,zdięcia nie odzwierciadlają rzeczywistośći.Dla Mnie liczy się przede wszystkim zadowolenie klienta.
Edit.

Edit.

Ostatnio edytowano 9 mar 2010, 20:58 przez Adam44, łącznie edytowano 3 razy

No to może przerobicie moje felgi na gun metal?
viewtopic.php?f=10&t=8699&start=1460 Również inne propozycje mile widziane.
- Od: 26 paź 2005, 22:15
- Auto: ex Mazda 323F BA KF&Z5 user
Strona 1 z 1