Budowa CarPC w M6, M3. Ruchomy monitor dotykowy w schowku centralnym

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez MaSa » 20 lut 2010, 14:20

Macie jeszcze takie cacko na zbyciu bo byłbym chętny :) a ma podłączenie do sterowania w kierownicy ?? i chodzi mi o monitor a nie klawiature bezprzewodowa pod usb :P :D
Początkujący

Od: 20 lut 2010, 12:37
Auto: Mazda 6 2.3 sport

Postprzez Grzyby » 20 lut 2010, 17:44

Przepraszam – co chciałbyś sterować z kierownicy poza audio?
Czytałeś dokładnie temat? Chyba średnio na jeża ...
Sam monitor nie daje nic. Poza tym, że jest.
Żeby był z niego jakikolwiek pożytek potrzebny jest komputer (jest i o nim w temacie). A do obsługi kompa (nie wszystko zrobisz z monitora dotykowo) potrzebujesz klawiatury.
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Myjk » 20 lut 2010, 18:06

MaSa napisał(a):Macie jeszcze takie cacko na zbyciu bo byłbym chętny :)

Jeszcze jest. :P

MaSa napisał(a):a ma podłączenie do sterowania w kierownicy ?? i chodzi mi o monitor a nie klawiature bezprzewodowa pod usb :P :D

Nie ma, bo i po co ma tam być podłączony monitor? Jest w komplecie transmiter FM, ale docelowo zarówno
Arek jak i ja wpięliśmy się przez port zmieniarki. Dotyczy to niestety tylko wersji poliftowych, przedlifty
muszą zastosować transmiter FM, xCL albo moduł Car2PC.

Grzyby napisał(a):A do obsługi kompa (nie wszystko zrobisz z monitora dotykowo) potrzebujesz klawiatury.

Teoretycznie da się wszystko zrobić za pomocą OSK (OnScreenKeyboard), ale jest to mocno upierdliwe. ;)
Pozdor Myjk
Forumowicz

Od: 26 paź 2007, 08:01
Auto: Mitsubishi Outlander
PHEV '20

Postprzez MaSa » 20 lut 2010, 18:56

Dzięki kolego za wyjaśnienia :D ale niejestem głupi i wiem co to monitor co komputer itd :D ale z tego całego zestawu mamy dzwięk i chodziło mi o to czy bedzie można to POGŁAŚNIAĆ i PRZYCISZAĆ na kierownicy bo tego akurat niewiem . a jeżeli masz wgranego XP czy innego Win to niepotrzebujesz kolego klawiatury ponieważ Win ma opcje wirtualnej klawiatury która ci sie wyświetli na tym pięknym monitorku :P
Początkujący

Postprzez MaSa » 20 lut 2010, 18:57

A co do monitorka to byłbym zainteresowany :) moge prosić o jakiś kontakt ;)?
Początkujący

Postprzez MaSa » 20 lut 2010, 19:00

to świetnie bo ja mam swoją Mazde po lifcie . a nieda sie tego podłączyć pod ten przycisk MEDIA co jest w radiu ??
Początkujący

Postprzez Myjk » 20 lut 2010, 20:37

MaSa napisał(a):to świetnie bo ja mam swoją Mazde po lifcie . a nieda sie tego podłączyć pod ten przycisk MEDIA co jest w radiu ??

Da się. Trochę poniżej w dziale CA jest wątek na temat podłączenia AUX pod przycisk MEDIA.
Kontakt masz do mnie na PW, na maila, na GG... gdzie tam Ci pasuje.

PS przy okazji przeczytaj też regulamin forum – pisanie posta pod postem w odstępach minutowych nie jest w dobrym guście. :P
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez MaSa » 20 lut 2010, 20:58

Przepraszam dopiero sie ucze :) Nowy jestem :P
Początkujący

Postprzez tyr_s » 21 lut 2010, 12:06

Myjk, a nie myślałeś może o bardziej poręcznej klawiaturze? Mając pełne PC z tą twoją klawiaturą ciężko będzie wykorzystać go w pełni (np. pograć w Quaka :D).
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.16044
http://allegro.pl/item923133640_logitech_klawiatura_dinovo_mini_bluetooth.html
Takie myślę nie będą przesadzone, a i miejsca dużo nie zajmą :>
Forumowicz

Od: 25 wrz 2009, 20:49
Auto: MX-3 1.8 V6
M6 GG LF

Postprzez Myjk » 21 lut 2010, 14:29

Ale ta klawiatura jest dwa razy większa i dwa razy droższa – zastanawiałem się nad nią, ale ostatecznie odrzuciłem.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez MaSa » 22 lut 2010, 19:04

Ja myślałem nad czymś naprawdę małym i poręcznym i…… wymyśliłem:) a mianowicie chce użyć aplikacji na ipoda touch http://www.mobileairmouse.com/ można tego używać jako myszki i klawiatury ale :( no właśnie jest ale bo ten program łączy się z kompem przez serwer czyli mamy klawiaturę tylko wtedy kiedy jesteśmy w zasięgu wi-fi ale z drugiej strony chyba będzie ona potrzebna właśnie przy surfowaniu po necie itp. Jeszcze szukam takiego programu który łączy się przez blutu.
Początkujący

Postprzez Myjk » 18 kwi 2010, 13:06

OK, projekt w zasadzie zamknąłem, zatem, jak obiecałem, napiszę trochę więcej. Serce całego zestawu, czyli komputer, znajduje się w nogach pasażera (jeszcze go nie przymocowałem – obejmy już są) – początkowo miał być umieszczony pod siedzeniem pasażera, ale... po pierwsze się tam nie zmieścił (tzn. zmieścił się, ale byłyby kłopoty z jego umocowaniem, ponieważ przeszkadza ogrzewanie foteli), po drugie aby jakoś sensownie podłączać pod USB zewnętrzne dyski twarde względnie DVD należałoby zastosować aktywny HUB – co mi się nie uśmiechało. W środku komputera siedzi Płyta Główna Asus AT3N7A-I z dwurdzeniowym procesorem Atom 1,6 ghz. Ponadto jest tutaj 2GB RAMu które śmigają w trybie Dual Channel, oraz 160 GB dysku twardego marki SeaGate. Do komputera podłączone są różne media via USB (w tym sterowanie monitorem dotykowym), karta WiFi, DVD i najważniejsze, moduł GPS Holux-215. Są oczywiście GPSy w wersjach na BT, ale wolałem jechać po kablu. :P

Oprócz tego, do obsługi komputera ściągnąłem sobie mini-klawiaturę z touchpadem – ta może działać po kablu USB oraz po BT. Bardzo przydatne i ułatwiające klepanie urządzenie (zwłaszcza GG/IRC) ;) no i touchpad do obsługi Windy – w zasadzie niezastąpiony przy konfiguracji i operacjach przy "eksplorowaniu". Monitor jest co prawda dotykowy i można sobie załączyć OSK, czyli klawiaturę ekranową, ale pisanie w ten sposób jest mocno upierdliwe, a aplikacja wadliwa. Podłączenie dzwięku do radia – odbywa się za pomocą kabla optycznego poprzez konwerter DAC, a dalej przez złącze zmieniarki i patent AUX (wewnętrzne podłączenie) – także CarPC może działać naprzemiennie z xCarLinkiem (ale tego nie podłączałem). Zastosowanie konwertera optycznego zostało podyktowane faktem, że na połączeniu analogowym występowały potężne zakłócenia podczas pracy silnika (zakłócenia dotyczą zarówno silnika diesla jak i benzyny!). Wynikało to z powszechnie znanego problemu w autach – pętli masy. Sprawa była prawdopodobnie do załatwienia poprzez przepięcie radia i klimatronika (bo radio potrafi "skorzystać" z masy klimatronika jeśli zabierzemy mu jego własną masę), ale na taką ingerencję w elektrykę auta się nie zdecydowałem. Zresztą, nie dawałoby to gwarancji na kompletny zanik zakłóceń – w pewnych wyższych poziomach zakłócenia ponownie byłyby słyszalne – a czasem trzeba naprawdę mocno rozkręcić VOL. Optyk nie ma takiego problemu – można rozkręcać do woli, a zakłóceń nadal ZERO. Kontynuując tym samym wątek prądu – zasilanie do CarPC, a także do monitora zostało pociągnięte niezależnymi od instalacji fabrycznej auta, kablami, wprost z akumulatora. Pod kierownicą znalazł się prosty, mały przekaźnik (do 20A), który jest sterowany przełącznikiem WŁ/WYŁ, zainstalowanym w schowku na okulary. Zaraz obok znajduje się miękki przycisk do WŁ/WYŁ komputera. Pod tę samą instalację prądową podpiąłem także monitor oraz CB radio – z nadzieją na wyeliminowanie zakłóceń – zmniejszyły się, ale pozostały niestety. Być może pokuszę się o znalezienie przekaźnika bardziej zautomatyzowanego (opóźnione wł/wył. po otrzymaniu/zaniku prądu ze stacyjki), ale to w przyszłości – być może – na razie starcza jak jest. ;)

System operacyjny to Windows XP Sp3. Niestety system nie radzi sobie z niskimi rozdzielczościami, konfiguracja i operowanie ustawieniami jest bardzo utrudnione. Okna nie mieszczą się na ekranie. O ile w 800x600 jest w porządku, tak w natywnej dla monitora rozdzielczości jest już problem. Ponadto Windows nie potrafi wyświetlić rozdzielczości natywnej monitora i trzeba wspierać się aplikacjami zewnętrznymi (tu z pomocą przybył Power Strip). Być może Windows 7 poradziłby sobie lepiej, jednakże jest problem z modułem GPS – nie ma do niego sterowników pod Win7 :| Znaczy niby są, ale wywalają system. Na ten czas operuję na komputerze korzystając głównie z Eksploratora Windows, ponieważ nakładka jest w powijakach. Pracuję nadal nad skórką do RideRunnera tak, aby choć trochę przypominała kolorystykę Mazdy. Jednakże i nakładki niosą ze sobą różnego rodzaju problemy, które są dla mnie irytujące – np. uruchamianie zewnętrznej NAVI. Jeśli chodzi o nawigację, to korzystam z AutoMapy.

Na koniec pozostają w zasadzie szczegóły – szukam np. anteny zewnętrznej WiFi – ale skończy się chyba na jakiejś wewnętrznej. Nadal myślę o kamerach przód/tył i być może jakiejś wewnętrznej – na zasadzie rejestratora sytuacji przed samochodem.

Na koniec koszty (zł brutto):
Komputer – 1200
Monitor – 1600
DAC – 300
DVD – 300
GPS – 160
WiFi – 70
Kable, złączki, etc. 200
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez rafusmaximus » 8 maja 2010, 20:29

http://www.navi-media.com/NM-MAZ7109G.html

Myjk nie mówiłeś, że pracujesz dla nich ;P
Forumowicz

Od: 8 lis 2009, 09:19

Postprzez krzych » 8 maja 2010, 21:00

Ej, nie gadaj, 3830 pln to nie 4300 pln ;). A tak powaznie, jest tylko jedna zaleta wlasnego sprzetu PC w tym przypadku – mozliwosc rozbudowy (tylko po co? :P).

Co innego gdyby koszt byl mniejszy, wtedy sens podwojny, dlatego sam planuje wykorzystac monitor oryginalnej navi i laptopa "ze zlomu" ("za dyche" :P), koszty zerowe, efekt podobny. Poki co tylko czasu braklo, ale 90% prac wykonane.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Myjk » 8 maja 2010, 22:39

rafusmaximus, oni montują gotowe nawigacje zintegrowane z monitorem i DVD – a tam jest procesor 400mhz Samsunga i śmieszna ilość pamięci RAM (w innym wątku jest opisany ten model). W NaviMedia kosztuje to około 5000 zł, a chłopaki ściągają to samo za 1600. To tak dla ścisłości. :P No i nie pracuję dla nich, bo mam swoje zajęcie – a to takie hobby tylko. ;) Jak chcesz, mogę Ci zamontować hihi

BTW teraz męczę FrontEnd (skóra i konfiguracja), a niebawem będę walczyć ze skórą do AutoMapy. Do tego jutro instalacja filtrów zasilania (na monitor i CB) i ogólnie przebudowa zasilania, tj. instalacja przekaźnika z opóźnionym wyłączeniem po zaniku prądu ze stacyjki. Jak to zrobię, cały system stanie się bezobsługowy – będzie automatyczne załączanie komputera (po przekręceniu stacyjki) i automatyczne jego wyłączenie [wstrzymanie (1h bezczynności) –> soft off (1,5h) –> hard off (2h)], co także uchroni mnie przed rozładowaniem akumulatora. 2 tyg. temu ledwo odpaliłem samochód po tym jak zapomniałem wyłączyć przekaźnik (komputer był wyłączony przez "Zamknij system") i auto stało 4 dni bezczynnie (choroba). Generalnie ekstra zajawka i chyba by mi się teraz strasznie nudziło w aucie bez tego "bajerku"... nawet Settlers śmigają, a niebawem z tyłu zawita drugi monitorek dla latorośli żeby się jej nie przykrzyło podczas dłuższych podróży ;) :P
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez rafusmaximus » 9 maja 2010, 12:03

Myjk napisał(a):rafusmaximus, oni montują gotowe nawigacje zintegrowane z monitorem i DVD – a tam jest procesor 400mhz

to tak jak w moim pda hp ;)

Myjk napisał(a):a chłopaki ściągają to samo za 1600

no ale żeby Twoją całość "skleić", to wyliczyłem z tego co napisałeś, że blisko 4000 pln wychodzi (38..), chyba, że "chłopaki" to te z Navi Media ;) To niezły zarobek mają...
Forumowicz

Postprzez Myjk » 9 maja 2010, 12:59

Ano w NM mają niezły zarobek – o ile ktoś to w ogóle od nich kupił. :P Pisząc "chłopaki", miałem na myśli tutejszych forumowiczów. Dużo podzespołów można kupić dużo taniej niż ja to zrobiłem, część w ogóle wyeliminować. Rzecz w tym, że tutaj sam możesz zadecydować co kupujesz i za ile.
Pozdor Myjk
Forumowicz

PHEV '20

Postprzez Arek_78 » 9 maja 2010, 13:05

Wtrącę się bo z Myjkiem mamy dokładnie taki sam sprzęt. Nie ukrywam że Myjk dużo więcej ode mnie wniósł wkładu pracy niż ja.

Ale nie porównujcie tego "szajsu" z Navi-Media do CarPC. Po pierwsze – brak możliwości rozbudowy, po drugie same parametry sprzętu jak "śladowa ilość pamięci RAM i procek 400MHz to wystarczy aby uruchomić film o małym bitrate i automape z podstawową wersją punktów POI ponieważ po instalacji wszystkich fotoradarów na PL i EU już widać przycinki, a co dopiero po zainstalowaniu bazy punków poi z MIPLO?

CarPC – ma praktycznie nieograniczone możliwości. Rozbudowa w zależności od potrzeb. W dodatku mamy tu podstawowe systemy operacyjne, na które jest najwięcej oprogramowania, czego nie można powiedzieć o WinCE.

Jeżeli chodzi o całość jak dla laika to przy tym sprzęcie który mamy z Myjkiem można ustawić go w taki sposób aby działał intuicyjnie bez obsługi klawiatury i myszki. Wkładasz pendrive i leci z niego muzyka, wkładasz karte SD również automatycznie startuje – wszystko jako PnP.

Porównując oba sprzęty kasowo
CarPC wychodzi podobnie jak sprzęt od Navi Media – kupując u polskich dystrybutorów. Ale sprowadzając sprzęcik samemu wyjdzie około 1600 zł. Ale co z tego jak przy tych parametrach niestety już nie wystarcza.
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 06:15
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r. 6-bieg; CarPC :)

Postprzez rafusmaximus » 9 maja 2010, 13:44

No dobra Panowie, a jakbym chciał tylko coś takiego jak oni oferują (NM), ale bez ich pośrednictwa, to jest szansa, jak jest, to gdzie się udać i ile to może kosztować???... (mam małe potrzeby: navi, muzyka, może filmy :) ) Czy jest z oprogramowaniem, albo jakie tam zainstalować? WM, czy inne... W swoim HP mam WM 5 i skubaniec jak wrzucę AM 6 się lubi zawieszać, a dokładnie dłuuuugo myśleć...
Forumowicz

Postprzez Arek_78 » 9 maja 2010, 15:16

Możesz pogadać z producentami tych navi – ale nie spodziewaj się jakiegoś super sprzętu :)

http://linda429.en.made-in-china.com/pr ... ation.html
http://ugode52.en.made-in-china.com/pro ... ZDA-6.html
Forumowicz

Od: 1 cze 2009, 06:15
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r. 6-bieg; CarPC :)